Aflati cum sa faceti prajitura de lamaie de casa cu tehnica iaurtului . O prajitura suculenta, pufoasa, usor de preparat si care va ramane frageda cateva zile.
Lemon Cheke , o varianta de prajitura cu iaurt de casa, este una dintre acele retete care s-a transmis din generatie in generatie si este pregatita de practic fiecare familie din tara noastra.
Este prima reteta de prajitura cu care indraznesti, pentru ca sa recunoastem, putine lucruri sunt mai usor de facut in cofetarie. Se prepara cu ingrediente care sunt mereu acasa si de aceea a rezolvat mai mult de o gustare, micul dejun sau este „ceva” de luat cand mergi in alta casa.
Cel mai simplu este sa folosim paharul cu iaurt ca masura , in felul acesta reteta este intotdeauna perfecta si murdarim mai putine oale in bucatarie. Dureaza doar 10 minute pentru a pregati si 30 de minute pentru a coace. Rezista bine cateva zile daca o infasuram cu o carpa curata, putem chiar sa o tocam, sa o pastram in pungi de congelator sau folie de aluminiu si sa o congelam pentru a avea mereu pregatite portii individuale pe care nu va trebui decat sa le dezghetam putin la temperatura camerei.
Prepararea cremei de baza pentru prajituria cu lamaie si iaurt
- Preincalziti cuptorul la 200 de grade cu caldura in sus si in jos.
- Turnati iaurtul intr-un castron mare si pastrati recipientul pentru a-l folosi ca masura. Adaugati 2 masuri de zahar in bol (cana cu iaurt plina cu zahar de 2 ori) si cele 3 oua.
- Bateti cu tije electrice pana cand ingredientele sunt bine integrate. Daca nu avem lansete electrice putem folosi una manuala fara probleme. Spalati lamaia si adaugati in bol coaja ei (doar partea galbena) si zeama.
- Adaugam si o masura de ulei (cana de iaurt plina cu ulei) si amestecam din nou cu tijele. Adaugam 3 masuri de faina cernute in prealabil (cana de iaurt umpluta cu faina de 3 ori) si drojdia. Batem pana se integreaza bine ingredientele si avem un amestec lucios fara cocoloase.
- Tapetati fundul unei forme cu hartie de pergament daca forma nu este din silicon. Pentru a fi mai usor de desmultat, ungeti peretii si fundul cu putin unt sau ulei. Turnati continutul amestecului in forma.
Coacerea si prezentarea finala a prajiturii cu lamaie si iaurt
- Coacem 25-30 de minute la 200°C. Daca, cand a stat 20 de minute la cuptor, vedem ca partea superioara se rumeneste prea mult, acoperim cu hartie de copt sau folie de aluminiu. Pentru a verifica daca prajitura este facuta se intepa centrul cu un cutit, daca iese curat daca aluatul s-a lipit, este gata.
- Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca. Desfaceti cu grija si transferati pe o farfurie.
- Presaram zahar pudra cu ajutorul unei site si prajitura este gata.
Sfaturi pentru a obtine o prajitura cu lamaie si iaurt perfecta
- Daca ingredientele sunt la temperatura camerei se vor integra mai bine in aluat, va fi suficient sa lasi iaurtul si ouale din frigider 15 minute inainte de a le folosi.
- Cernerea fainii ajuta la evitarea cocoloasei si la obtinerea unui rezultat mai fin si mai pufos.
- Daca forma este mare, va costa mai mult ridicarea prajiturii si este posibil ca partea centrala sa dureze prea mult sa fie facuta, lasand-o uscata la exterior. Daca este o matrita rotunda ca cea din aceasta reteta, idealul este ca acesta sa aiba aproximativ 22cm in diametru.
- Nu deschideti niciodata usa cuptorului inainte de a trece 2/3 din timpul de coacere, daca facem asa modificarea temperaturii poate determina sa se dezumfle si vom ramane fara prajitura.