Glandele lui Skene: ce sunt si care sunt functiile lor

Glandele lui Skene sunt o parte a corpului feminin care a ramas ignorata de multi ani. Adesea chiar trec neobservate in viata unei persoane, chiar si astazi, cu exceptia prezentarii unei infectii sau a unei anumite obstructii in zona.

In acest articol vom vorbi despre ce sunt glandele lui Skene, care sunt functiile lor principale si modificarile care pot aparea in ele.

Ce sunt glandele lui Skene?

Glandele lui Skene sunt cunoscute si ca glande parauretrale datorita locatiei lor. Ele se gasesc in peretele anterior al vaginului , ducand la meatul uretral.

Ele constituie un muschi neted descoperit in secolul al XIX-lea intre anii 1870 si 1890 de catre Alexander Skene.  

In acest sens, glandele Skene produc secretii care sunt alcatuite din substante precum fructoza, glucoza, creatinina si antigenul specific prostatic (PSA), caracteristica care permite crearea unor diferente si relatii notabile intre ejacularea feminina si cea masculina.

Care sunt functiile glandelor lui Skene?

Exista mai multe functii ale corpului feminin care se dezvolta din glanda lui Skene, asa ca vor fi mentionate si descrise mai jos pentru recunoasterea si identificarea lor.

1. Intervin in stimularea sexuala

Glandele lui Skene sunt implicate in procesul de stimulare sexuala datorita locatiei lor. Sunt foarte aproape de uretra si pe masura ce sunt stimulati cu frecarea produsa de actul sexual, lichidul este concentrat si ulterior expulzat.

In interactiunea placerii feminine, exista studii care recunosc glandele lui Skene ca punct G al corpului si altele ca punct U. In orice caz, ele contin secretul ejacularii feminine.

2. Sunt responsabile de lubrifierea uretrei distale

Datorita locatiei lor, glandele lui Skene sunt responsabile de drenarea la marginea extrema a uretrei si, prin urmare, sunt responsabile de lubrifierea uretrei distale.

De evidentiat: Au fost determinate prin studii stiintifice, echivalentul in corpul feminin al glandelor prostatice masculine.  

3. Ele faciliteaza fertilizarea

Se intampla ca secretia mucoasa produsa de glandele Skene favorizeaza nutritia spermatozoizilor , ceea ce faciliteaza mobilizarea acestuia si favorizeaza fertilizarea.

In plus, glandele lui Skene sunt dependente de hormoni (adica depind de activitatea anumitor hormoni pentru stimularea lor), deci sunt stimulate in perioada fertila si sunt hipertrofiate in timpul sarcinii.

4. Ele contribuie la nutritia spermei

Dupa cum sa mentionat anterior, beneficiul pe care glandele Skene il prezinta in procesul de reproducere este alimentatia spermatozoizilor din secretia de mucus pe care o prezinta.

Ce modificari apar in glandele lui Skene?

Exista riscul de obstructie in glandele lui Skene , care se datoreaza prezentei chisturilor. Aspectul lor este de obicei influentat de o infectie si de aceea poate aparea acest tip de formare. Mai jos vom aprofunda aceste cazuri, simptomele lor si tratamentul respectiv.

Chisturi

Chisturile Skene pot fi dobandite si congenitale , deci nu sunt scutite la orice varsta. Sunt considerate rare si in multe cazuri trec neobservate pe masura ce morfologia lor creste treptat.  

Cazurile raportate se regasesc de obicei in intervalul de varsta cuprins intre 25 si 34 de ani, care de obicei deriva dintr-o infectie si din acest motiv provoaca obstructia canalelor.

Simptome

Simptomatologia care apare adesea in aceste cazuri este descrisa printr-o manifestare de durere, dispareunie (durere in timpul penetrarii sexuale), simptome de iritatie si prezenta neregulata a tumorii in peretele anterior al vaginului.

Tratament

Tratamentele sunt trimise numai daca obstructia este importanta si notorie, care de obicei provoaca deplasarea uretrei si necesita asistenta medicala imediata, in special de la un medic urolog.

Se efectueaza apoi examenele fizice pertinente si ulterior o interventie, pentru disecarea chistului si producerea extractiei acestuia si reluarea ductului.

Restul acestei interventii dureaza de obicei 24 de ore, fiind externata sub controale regulate ulterioare.

Concluzii

  • Glandele lui Skene sunt elemente ale corpului feminin care sunt necunoscute in multe cazuri, cu exceptia cazului in care exista unele modificari si este nevoie de asistenta medicala.
  • Aceste glande sunt responsabile pentru concentrarea si producerea ejacularei feminine din stimularea lor.
  • De asemenea, faciliteaza fertilizarea din alimentatia spermatozoizilor cu mucusul pe care il produc in timpul intalnirii sexuale si in perioada fertila a femeii.
  • Este important ca in cazul unor obstacole sau iritatii in aceasta zona sa mergeti la un control medical pentru a preveni complicatiile.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news