Noi fraude ale agenților imobiliari

Mulți dintre cei care și-au cautat, la un moment dat, locuința de inchiriat sau de cumparat au dat peste cate un agent imobiliar care nu are nicio treaba nici cu cinstea, nici cu meseria.

Nu vorbesc de cei care nu se pricep la relații umane, deși sunt intr-o meserie in care contactul direct cu alții este cel mai important. Vorbesc de faptul ca aceștia fac extrem de multe manarii din dorința de a face un ban in plus. Ma aflu in situația unui om care iși dorește sa se mute, așa ca am acumulat noi experiențe din belșug in ultima luna.

Agenții imobiliari frauduloși pot fi incadrați in urmatoarele categorii:

– cei care posteaza anunțuri cu apartamente inexistente, la prețuri remarcabile, pentru a te face sa ii suni și a te pastra astfel, in baza de date. In ciuda faptului ca le vei spune care este plafonul tau de preț, aceștia nu vor ințelege sub nicio forma și vor continua sa te imbie cu oferte pe care nu ți le permiți. Pe aceștia ii putem numi „vampiri temporali”, caci, asemenea companiilor care te suna pentru a-ți prezenta o oferta de care tu nu ești interesat sau al companiilor care fura baze de date pentru a-ți trimite spamuri pe mobil și pe mail, aceștia nu respecta, sub nicio forma, timpul tau. Ei sunt și cei care intarzie la intalniri.

– cei care iți dau detalii despre un apartament de care ești interesat, dar nu reușesc niciodata sa stabileasca o intalnire cu proprietarul. Categoria „veșnic intarziaților” este extrem de bogata. Poți ajunge sa suni zilnic, timp de 2 saptamani pentru a incerca agentul sa stabileasca o intalnire cu proprietarul și nu o va face. Acest lucru se intampla doar in cazul in care cautați o locuința mai ieftina, iar comisionul agentului ar urma sa fie destul de mic. Daca el are cerere pentru locuințe mai scumpe, te va lasa sa aștepți la nesfarșit. Daca il enervezi cu telefoanele, iți va spune ca respectiva casa s-a inchiriat deja, doar ca sa scape de tine. Nu exista nimic mai enervant decat sa te entuziasmezi de poziția și prețul unei locuințe și sa nu ajungi niciodata sa o vezi, deși tu ești pregatit sa inchei contractul in 5 minute.

– agenții care fura. Cum mai toate siteurile dedicate doar proprietarilor au fost invadate de agenți deghizați și de agenții, omul care cauta un apartament de inchiriat nu va mai ști niciodata cu cine vorbește. Degeaba anunțul scrie ca vorbești cu Popescu, proprietar, ajuns la fața locului, te trezești ca ai dat peste un agent intermediar. Care a luat anunțul pe care Ionescu, proprietar de drept, in varsta, il postase doar in versiunea printata a ziarelor, și l-a pus online, facandu-se astfel responsabil de intermedierea tranzacției, deși nici tu, nici proprietarul nu v-o doreați. Aceștia pretind comision doar de la chiriaș, caci știu ca altfel nu ar avea nicio șansa sa negocieze cu proprietarii. Mai mult, aceștia sunt și angajați ai unor siteuri pe care apar anunțuri imobiliare. Se pare ca aceștia nu posteaza toate anunțurile pe care le primesc in numele proprietarilor, ci le pun online folosind numarul lor de telefon, ceea ce ii transforma, inevitabil, in intermediari. Am gasit chiar un domn, identificabil cu numarul de telefon 0764 941 697, angajat al unui astfel de portal de anunțuri, care iți propune sa iți dea codul lui de acces la datele nemodificate in schimbul sumei de 30 de lei. Il platești ca sa ai acces la informațiile pe care proprietarii le posteaza tocmai pentru a nu fi fraudate de agenți fara scrupule. Aceasta categorie ar putea fi numita „magari corupți, de dat la ziar”.

Ce se poate face?

Din nefericire, cum toate aceste fraude sunt posibile din pricina faptului ca piața imobiliara este deosebit de activa pe internet, unde protejarea informațiilor se face mai greu, cu atat mai mult cu cat cei care publica anunțuri nu gestioneaza traseul textului publicat de ei, și cum nu exista nicio legislație care sa pedepseasca astfel de abuzuri, la fel cum nu exista o legislație care sa reglementeze costurile aberante, in multe dintre cazuri, cerute de proprietari, astfel de situații vor continua. Singura soluție este sa nu mai acceptam deloc astfel de comportamente, dar cum și noi apelam la astfel de servicii doar cand situația devine grea și suntem obligați sa ne mutam, nici gradul nostru de libertate nu este prea mare. Așa ca nu putem decat sa le atragem oamenilor atenția asupra acestor cazuri și sa speram ca atat agenții imobiliari care comit fraude, cat și proprietarii periculoși, de felul lui Gene Bejan, sa inceteze sa ne ia permanent de proști.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news