Esecul Facebook la bursa ameninta bugetul statului California

Cotatia actiunilor Facebook a consemnat un nou minim de la listare in ultima sedinta de tranzactionare de pe bursa americana Nasdaq, coborand in premiera sub pragul de 20 dolari/titlu, iar prabusirea pretului actiunilor celei mai mare retele de socializare din lume pune in pericol bugetul statului California, care se baza pe aproape 2 miliarde de dolari incasati sub forma de impozit pe castiguri de capital rezultate din sperata apreciere a actiunilor Facebook.

Cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a iesit din topul celor mai bogati 10 miliardari din sectorul IT, dupa ce actiunile Facebook au coborat in timpul sedintei de joi de la bursa Nasdaq din Statele Unite la un nou minim record, de sub 20 de dolari.

Actiunile Facebook au inchis in scadere cu 4%, la 20,04 dolari, dupa ce insa au atins pe parcursul sedintei un minim de 19,82 dolari. Comparativ cu pretul de listare, de 38 dolari/titlu, actiunile Facebook erau cotate la finalul ultimei sedinte de tranzactionare cu peste 47% mai jos.

Averea lui Zuckerberg, 28 de ani, a scazut cu 423 milioane de dolari joi, iar seful Facebook are acum o avere de 10,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

O victima neasteptata a esecului Facebook la bursa ar putea fi bugetul statului California.

Anterior IPO-ului, California privea listarea retelei de socializare ca pe un soi de „pom laudat”, estimand ca va incasa aproape 2 miliarde de dolari sub forma de impozit pe castiguri de capital platite de cei mai mari actionari ai Facebook, in urma speratei cresteri de pret a actiunilor companiei.

Bugetul pe 2012 al Californiei, proiectat la 91,3 miliarde dolari, se bazeaza pe incasari de 1,9 miliarde din impozit pe castiguri de capital provenite de la actionarii majori ai companiei, cum ar fi Mark Zuckerberg, castiguri rezultate din vanzarea actiunilor Facebook sau exercitarea de optiuni pe titlurile respective.

Proiectia bugetara a statului California s-a bazat pe o estimare a pretului mediu pe actiune al Facebook de 35 de dolari. Cotatia medie reala este, insa, de la listare pana in prezent, de doar 29,49 dolari, adica cu aproape 16% mai redusa, ceea ce risca sa se traduca intr-un minus de incasari bugetare de sute de milioane de dolari, in comparatie cu planurile initiale.

„Pretul actiunilor Facebook a scazut mult sub pragurile prevazute de estimarile proiectiilor bugetare. Daca tendinta de depreciere a titlurilor Facebook persista pana la finalul anului, statul California risca sa nu incaseze sute de milioane de dolari pe care conta”, se afirma intr-un raport de joi al institutiei independente Legislative Analyst Office, echivalentul californian al Consiliului Fiscal din Romania.

Facebook a anuntat pentru al doilea trimestru al acestui an rezultate dezamagitoare, situate sub asteptarile analistilor, raportul companiei reliefand incetinirea cresterii veniturilor si scaderea marjelor de profit, precum si majorarea semnificativa a cheltuielilor de marketing si vanzari.

In plus, Facebook a anuntat, joi, ca 8,7% (83,09 milioane) dintre conturile celor 955 de milioane de utilizatori activi ai retelei de socializare sunt de fapt conturi-duplicat, conturi false sau conturi care incalca regulile Facebook.

Este vorba, printre altele, de conturi deschise sub alte nume decat cele reale ale utilizatorilor, de utilizatori cu doua sau mai multe conturi, practica interzisa de Facebook, sau de conturi deschise, de exemplu, pe numele unor animale de companie sau al unor firme.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news