Echinacea: Proprietati, beneficii, utilizari si contraindicatii

Echinacea, este o planta care provine din estul Americii de Nord. Se spune ca utilizarea sa a inceput cand nativii americani au descoperit aceasta planta in anii 1700, devenind un medicament traditional in secolul al XX-lea.

Aspectul acestei plante este foarte dragut si seamana foarte mult cu margaretele. Are discuri florale care au uneori spini. In total, exista 23 de specii diferite de echinaceea, dintre care doar zece sunt acceptate pentru consumul uman.

Dintre aceste zece tipuri existente, cele trei specii cele mai comune in fitoterapie sunt Angustifolia, Pallida si Purpurea, aceasta din urma fiind cea mai eficienta atunci cand este consumata pentru vindecarea unor afectiuni.

Cresterea plantei, in Statele Unite, este extrem de spontana, mai ales in zonele ierboase si nisipoase. In ciuda acestui fapt, datorita proprietatilor sale multiple, multi oameni au decis sa-l planteze in casele lor pentru a se bucura de beneficiile sale excelente.

In prezent, pe piata au aparut diverse produse care au un proces de fabricatie extrem de natural; asa este cazul celor care sunt preparate pe baza de echinaceea; si nu exista nicio indoiala ca aceasta planta este atat de versatila incat poate fi folosita complet pentru a trata orice tip de boala.

Beneficiile si proprietatile echinaceei: pentru ce este?

De multe ori nu este clar pentru ce este echinaceea. Si exista un motiv, si este ca este folosit pentru atat de multe lucruri incat este foarte greu sa alegi unul. Printre cele mai relevante caracteristici ale proprietatilor echinaceei este aceea ca este bogata in fier, sodiu, calciu si magneziu, precum si in vitamina C, vitaminele B si beta-caroten.

Dar una dintre cele mai remarcabile proprietati ale plantei este capacitatea sa de a intari sistemul imunitar, din care deriva majoritatea utilizarilor sale.

Raceli

Cea mai comuna si cunoscuta utilizare data echinaceei, datorita proprietatilor sale, este reducerea simptomelor cauzate de raceala comuna. Motivul pentru aceasta este ca ingredientele sale active au capacitatea de a imbunatati si intari sistemul imunitar. De asemenea, functioneaza ca un excelent antiinflamator.

De asemenea, desi echinacea este un remediu grozav pentru eliminarea mucusului, a febrei si a reduce tusea asociata cu o raceala sau orice alt tip de boala care are legatura cu sistemul respirator. Desi nu l-am inclus in lista de remedii casnice pentru tuse, din moment ce nu este punctul sau forte, este foarte eficient in prevenirea acesteia.

Infectii ale tractului respirator superior

De mentionat ca, in ciuda faptului ca contribuie la prevenirea bolilor, mai multe studii medicale au confirmat ca echinaceea nu elimina complet simptomele bolii, cu toate acestea, reuseste sa-si minimizeze efectele in mod semnificativ.

Echinacea nu este doar o planta grozava pentru boli precum faringita, bronsita, sinuzita etc; Este minunat si pentru vindecarea proceselor infectioase, asa ca actioneaza ca un blocant perfect al bacteriilor si virusilor.

Infectii in general

Ca sa intelegeti exact despre ce vorbesc, este important sa va spun ca echinaceea este perfecta pentru tratarea malariei, amigdalelor umflate, durerilor de gat, infectiilor vaginale, genitale sau sifilisului, difteriei, reumatismului, septicemiei, infectiilor de ura, orzilor, migrenelor. . , infectii urinare sau chiar indigestie.

Un alt domeniu in care se recomanda echinaceea este in diagnosticul deficitului de atentie si hiperactivitate, precum si pentru sindromul de oboseala excesiva si la cei care sufera de cancer. 

Capacitatea sa antiinflamatoare si activitatea sa de intarire a sistemului imunitar, colaboreaza perfect in tratarea afectiunilor enumerate.

Propietati cicatrizante

Pe langa proprietatile mentionate, beneficiile echinaceei au si caracteristici de vindecare, asa ca poate fi aplicata local pe orice infectie sau patologie la nivelul epidermei, acestea putand fi rani, arsuri, eczeme, psoriazis, herpes, furuncule, intepaturi, hemoroizi si abcese. , printre alte lucruri.

Cum se utilizeaza echinacea?

Ca si in cazul plantelor folosite in medicina pe baza de plante, echinaceea nu trebuie utilizata fara a consulta mai intai un expert. Acesta ar trebui sa fie cel care ne spune dozele specifice si frecventa cu care ar trebui sa o luam.

Una dintre cele mai uimitoare caracteristici ale beneficiilor echinaceei este aceea ca toate partile sale pot fi folosite pentru a face diverse produse care au prezentari in fluide, extracte uscate, tinctura mama, infuzii sau capsule. Chiar si utilizarea topica in lotiuni, pansamente si creme este permisa si datorita potentialului sau antiinflamator si de vindecare.

Cantitatea zilnica si durata tratamentului depind de ceea ce prescrie expertul si de patologia de care sufera persoana afectata.

De exemplu, daca ceea ce vrei sa vindeci este o raceala, va fi suficient sa iei o capsula de trei ori pe zi. Nu se recomanda prelungirea aportului cu doua luni, deoarece poate fi foarte toxic pentru organism.

Acum, daca vrei sa faci o infuzie de echinaceea cu frunze si extract uscat de radacina, aportul ar trebui sa depinda de cat de concentrata este doza. 

O persoana poate bea pana la cinci cani de ceai in prima zi de raceala. Odata cu trecerea timpului si odata cu progresul si ameliorarea bolii, cantitatile ar trebui reduse semnificativ pana cand planta nu mai este consumata.

Contraindicatii: cine nu poate lua echinaceea

Echinacea este o planta utilizata pe scara larga ca o completare a tratamentelor stabilite in medicina traditionala de mult timp, motiv pentru care numeroase studii au sustinut efectele si beneficiile sale fantastice.

Totusi, asa cum are lucruri bune, exista si anumite contraindicatii ale echinaceei despre care ar trebui sa stii.

Studii recente au confirmat ca consumul de echinaceea poate provoca unele alergii, in special la copiii cu varsta sub doisprezece ani. Unele dintre bucurii pot fi anafilaxia, astmul, problemele respiratorii, urticaria, eruptiile cutanate si inflamatiile pielii.

De asemenea, utilizarea lui nu este recomandata persoanelor care sufera de boli autoimune sau hepatice, iar atat in ​​timpul sarcinii, cat si in timpul alaptarii trebuie consultat un specialist. Deoarece, desi nu este una dintre plantele de avort, ar trebui sa fii intotdeauna 100% sigur de utilizarea sa in acest caz.

La fel, consumul plantei de echinaceea poate determina interactiuni cu unele substante. De exemplu, cand vine vorba de cafea, aceasta reduce capacitatea organismului de a descompune complet cofeina. In ceea ce priveste medicamentele, acesta impiedica sinteza celor care sunt eliminate prin ficat.

In plus, trebuie evitat consumul prelungit de echinaceea. Efectele secundare datorate consumului excesiv al plantei pot deteriora progresiv organismul.

Echinacea creste tensiunea arteriala?

Conform diferitelor studii consultate, echinaceea nu creste tensiunea arteriala, ci mai degraba ajuta la reducerea acesteia. Prin urmare, persoanele care sufera de hipotensiune sau tensiune arteriala scazuta ar trebui sa evite consumul acesteia. Daca vrei sa stii ce alte plante naturale pentru hipertensiune arteriala exista, consulta articolul nostru pe aceasta tema.

IMPORTANT : Aceste informatii sunt menite sa completeze, nu sa inlocuiasca, sfaturile medicului dumneavoastra sau ale profesionistilor din domeniul sanatatii si nu sunt destinate sa acopere toate utilizarile, precautiile, interactiunile sau efectele adverse posibile. Este posibil ca aceste informatii sa nu fie adaptate la circumstantele dumneavoastra specifice de sanatate. Nu amanati si nu ignorati solicitarea de sfaturi medicale profesionale de la medicul dumneavoastra sau de la alt furnizor de servicii medicale calificat din cauza a ceva ce ati citit in ecothings. Trebuie sa discutati intotdeauna cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a incepe, opri sau schimba orice tip de tratament.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news