Refluxul de acid poate fi o afectiune temporara sau pe termen lung la copiii care alapteaza. Alaptarea este adesea o metoda de tratare a refluxului gastroesofagian sau RGE, care este o forma mai semnificativa de reflux acid, caracterizata prin regurgitare abundenta, dificultati de respiratie, durere si chiar varsaturi. Desi exista multe motive pentru care se poate intampla asta unui copil alaptat, este atribuita in mod obisnuit dietei mamei.
Importanta dietei mamei
Este important ca mama sa aiba o dieta bine echilibrata si sa nu fie prea restransa atunci cand incepe alaptarea. Pentru ca organismul tau sa produca lapte nutritiv. Mama ar trebui sa consume inca 500 de calorii pe zi. Se recomanda o dieta variata, cu elemente minime excluse, cu exceptia cazului in care copilul a dat vreun motiv pentru ca mamei sa-si restranga si mai mult dieta, cum ar fi dezvoltarea de reflux de acid dupa ce mama consuma anumite alimente. Alcoolul, cofeina si alti stimulenti ar trebui limitate sau evitate atunci cand alaptati. Deoarece apa este un ingredient cheie in laptele matern, mama ar trebui sa bea cel putin 2 L de apa sau lichide fara cofeina in fiecare zi.
Functie
Efectuarea unor mici modificari in dieta mamei poate elimina sau reduce refluxul de acid la un copil alaptat, dar nu intotdeauna. Unele alimente pot schimba gustul laptelui matern al mamei, facandu-l mai mult sau mai putin atragator pentru copil. O mama nu trebuie sa-si faca griji nejustificate cu privire la omiterea condimentelor, a lactatelor sau a altor arome puternice din dieta ei, cu exceptia cazului in care copilul prezinta semne de reflux acid sau tulburari digestive. Cand un bebelus alaptat dezvolta reflux acid, mama va trebui sa identifice toate sursele potentiale de hrana din dieta ei care provoaca tulburarea burticii copilului. Daca bebelusul pare sa aiba reflux dupa fiecare alaptare (indiferent de ce a mancat mama), atunci dieta ei poate sa nu fie de vina. Cand alergiile apar in familie, mamele ar trebui sa le discute cu un profesionist din domeniul sanatatii, nutritionist sau consultant in alaptare. Este posibil ca un copil sa dezvolte o alergie alimentara din cauza expunerii la laptele matern. Simptomele unei alergii alimentare, inclusiv intoleranta la lactoza, se pot prezenta sub forma de reflux sau varsaturi.
Efecte
Bebelusii cu reflux acid pot prezenta o varietate de simptome in timpul si dupa alaptare. Scuipatul este obisnuit la orice copil, dar un copil cu reflux acid va produce mai mult. Un copil cu reflux va vomita, tusi, deveni iritabil, are obiceiuri alimentare proaste si poate avea sange in scaun. Pe masura ce trece timpul, copilul poate sa nu creasca intr-un ritm normal, totusi acest lucru este cel mai frecvent asociat cu RGE. Pneumonia persistenta si alte probleme respiratorii sunt uneori rezultatul GER netratat.
Identificarea cauzei
Identificarea cauzei refluxului acid necesita unele incercari si erori din partea parintelui. Hranirea bebelusului intr-o pozitie mai verticala, mentinerea pozitiei verticale timp de 20 pana la 30 de minute dupa o hranire si evitarea supraalimentarii poate duce la o reducere a refluxului acid. Cand acesti pasi nu ajuta la reducerea refluxului, mama ar trebui sa ia in considerare dieta ei. Pastrarea unui jurnal cu tot ceea ce mananci si bei, inclusiv medicamentele, si documentarea modului in care copilul tau raspunde dupa alaptare poate ajuta la identificarea potentialilor vinovati. Fiecare bebelus este diferit cand vine vorba de refluxul acid cauzat de dieta mamei.
Solutie
Daca tinerea unui jurnal alimentar nu este eficienta in identificarea cauzei, o mama poate fi nevoita sa urmeze o dieta de eliminare. Aceasta consta in evitarea tuturor surselor de lactate pentru o perioada de nu mai putin de sapte zile. Daca, in timp, refluxul bebelusului tau se imbunatateste, atunci probabil ca el sau ea are probleme cu digerarea laptelui matern, care contine proteine din lapte sau lactoza. Acesta nu este intotdeauna un indiciu al intolerantei la lactoza sau la lactate. Sunt necesare teste medicale suplimentare pentru a confirma o alergie sau o intoleranta pe masura ce copilul se maturizeaza. Cele mai extreme forme ale dietei de eliminare, sugereaza consumul de miel, curcan de crescatorie, cartofi albi sau dulci fierti cu sare, orez, dovleac verde si galben si pere timp de doua saptamani. Dupa doua saptamani, un aliment poate fi adaugat din nou in dieta mamei la fiecare patru zile, in timp ce bebelusul este monitorizat pentru semne de probleme de stomac sau de reflux.