Cefaleea tensionala: ce este aceasta durerea de cap si ce poti face pentru a o ameliora?

Veti fi observat ca niciun animal nu se confrunta relaxat cu o amenintare. Dimpotriva, isi contracta toti muschii, chiar strangand din cauza tensiunii pe care o genereaza. Fiintele umane nu fac exceptie. Creierul tau poate interpreta anumite probleme ca amenintari, asa ca te determina sa ataci sau sa fugi. Da, chiar daca nu ai cu cine sa lupti. Cand suntem probabil in situatia de a fi raniti si „cand avem dubii” neuronii ne pregatesc, in toate modurile posibile.

„Dar doctore, nu exista muschi sub par sau in jurul capului. Este mai mult ca o banda care ma strange. De asemenea, ca o vena care doare aici inapoi, bine sus si in gat!” Acestea sunt cateva dintre expresiile folosite de pacienti pentru a descrie ceea ce se numeste: cefalee tensionala.

Exista muschi care pot fi contractati in situatii stresante. Exista puncte tipice de durere sau disconfort.

Imaginati-va ca va pastrati muschii bratelor intepeni, fara greutate, doar prin strangerea pumnului. Primele minute nu o vor afecta, dar dupa ore, zile sau luni, provoaca disconfort pana la durere moderata care nu este severa. Puteti continua sa lucrati, dar descurajat, provocati intreruperi si distrageti atentia.

 Dar cum se poate sa doara chiar si parul?

De fapt, atunci cand atingeti si miscati firele de par impreuna, misca pielea scalpului si aponevroza epicraniana atasata (o foaie fibroasa intre muschii occipital si frontal, vezi graficul). Durerea nu este produsa in par, ci pe acel tesut fibros, solicitat de muschi.

„Tensiunea psihica” care provoaca si „tensiunea musculara” rezultata provoaca acea senzatie de compresie externa. Muschii care sunt atasati de craniu, coloana vertebrala si maxilar se incordeaza mai intai. De-a lungul timpului, pot provoca dureri de cap tensive cronice, dureri de gat si/sau , respectiv, bruxism .

Inainte de a trece la notiunile de baza de tratament, trebuie sa stiti ca exista multe tipuri de cefalee (termenul medical folosit pentru dureri de cap), cu origini si simptome diferite, deci, cu tratamente specifice diferite. Cefaleea tensionala este cea mai frecventa: opt din zece persoane sufera de ea la un moment dat in viata. Urmeaza cefaleea de tip migrena.

Exista cateva caracteristici care le diferentiaza. Migrena in general tinde sa raneasca sever jumatate din cap ; Este adesea insotita de greata sau varsaturi si disconfort mai mare in sunete usoare si intense.

Retineti ca puteti suferi de mai multe tipuri de cefalee si ca, atunci cand va confruntati cu o durere foarte intensa care apare pentru prima data, trebuie sa consultati imediat un serviciu medical pentru a exclude cauzele grave.

Pentru a evalua tratamentul indicat, medicul neurolog va diagnostica mai intai ce tip de cefalee aveti. Tratamentele pentru durerile de cap pot fi „non-farmacologice” si farmacologice. La randul lor, cele farmacologice pot fi abortive, pentru a incerca sa diminueze durerea pe moment, sau preventive, pentru a incerca sa reduca numarul de evenimente si intensitatea.

Ori de cate ori este fezabil, tratamentul care nu implica medicamente ar trebui inceput mai intai. In acele cazuri in care este insuficienta se adauga medicatie, dar fara a abandona primele masuri.

Masurile generale non-farmacologice pentru cefaleea tensionala implica dobandirea si mentinerea obiceiurilor care modifica nivelurile de neurotransmitatori prezenti in anxietate.

Iata cateva:

Exercitii fizice aerobe in fiecare zi, dar cu minutele necesare pentru a consuma mai mult oxigen decat de obicei. Poate fi de 15 minute de miscare, dar variaza foarte mult in functie de pregatirea pe care o dobandeste persoana. Dans energizant, inotul, aerobic acvatic, jogging sau ciclism stationar sunt cateva dintre exemple.

Efectuati activitati care distrag atentia de la factorii de stres: participati la intalniri sociale sanatoase, tehnici de meditatie, plimbari, arta, muzica, lectura, filme etc.

Igiena somnului : un adult ar trebui sa doarma intre 7 sau 8 ore la ore regulate. Evitati cofeina, alcoolul si tutunul cu patru ore inainte de culcare. Camera trebuie sa fie fara lumina si este indicat sa nu o folositi pentru lucru.

Terapie psihologica: va poate ajuta sa deveniti constienti de gandurile vagi, sa analizati mai clar situatiile solicitante si sa raspundeti la ele mai eficient.

Toate medicamentele au posibilitatea de a avea efecte adverse si nu pentru ca este cel indicat pentru afectiune, va fi intotdeauna eficient. Ele sunt supuse avansurilor momentului istoric si individualitatilor persoanei de tratat. Medicul va monitoriza progresul pentru a vedea daca medicamentul reduce intensitatea sau frecventa durerii de cap.

Tratamentul farmacologic cu analgezice , cum ar fi ibuprofenul , esueaza la majoritatea pacientilor cu cefalee tensionala , in principal atunci cand devine obisnuit si devine cronica. Pentru tratamentul preventiv, unul dintre cele mai utilizate medicamente este amitriptilina —printre altele—, un antidepresiv care la doze mici poate aduce ameliorare. Din acest motiv, masurile non-farmacologice bazate pe obiceiurile de viata sanatoase mentionate mai sus continua sa stea la baza tratamentului.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news