Wishlist de calator experiential

Sfarșitul de an vine mereu cu liste, cu bilanțuri, analize și recapitulari. Anul asta nu voi da raportul despre ce am facut și pe unde am umblat.

Vreau, insa, sa bat in cuie lista pentru viitor. Nu anul viitor, imi e clar ca nu voi ajunge imediat in toate locurile unde visez sa ajung. Nici nu știu daca aș vrea – sa vezi totul dintr-un foc e ca și cum ai manca tortul intreg de indata ce ai suflat in lumanari. Dar știu, sper, ca voi face la un moment dat toate calatoriile pe care imi doresc sa le fac. Devreme sau mai puțin devreme, pentru ca tarziu nu va fi niciodata.  

1. Un road-trip in sud-vestul Statelor Unite, ascultand Calexico

Vreau sa fac un road-trip de cel puțin trei saptamani, intr-o mașina veche și lata cu colțuri nerotunjite, in Southwest. Prin ținuturi uscate și cactuși, pe șosele drepte care se intind cat le ține orizontul, ascultand Calexico. Numai Calexico. Obsesiv, in repeat, pentru ca se potrivește. Pentru ca daca n-ar fi fost Calexico, n-aș fi vrut sa fac excursia asta.

2. Timbuktu

Vreau in Timbuktu pentru ca nu ai nevoie de motive anume sa vrei in Timbuktu. Pentru ca numele e, in sine, o mitologie, o definiție a departelui. Pentru ca a ajunge la Timbuktu (și nu cu avionul) e arhetipul, calatoria.

Momentan, din pacate, situația politica din Mali nu permite turismul. Cel puțin nu daca vrei sa și ieși cu viața din țara. Timbuktu ramane inca un vis pe o perioada nedeterminata.

3. Insula lui Robinson

Insula lui Robinson Crusoe (pe numele sau de buletin Alexander Selkirk, marinar scoțian) exista și e in Chile. Se afla in arhipelagul Juan Fernandez, e deservita de un avion pe saptamana și habar n-am daca exista cazare acolo, ca m-am interesat și n-am gasit nimic. Dar probabil ca intr-o zi, fara sa-mi pese prea mult de asemenea detalii, o sa scot din raft cartea lui Defoe și cele doua despre Vineri scrise de Michel Tournier, și inarmata cu ghidurile astea turistice o sa ma urc in avionul cu pricina și o sa stau atat timp cat sa le (re)citesc din scoarța in scoarța și sa verific detaliile la fața locului.

4. The Lycian Way

Cand o sa am condiția fizica (și timpul) pentru o drumeție de 500 km, o sa-mi cumpar ceva carte cu detaliile practice ale traseului, o sa-mi fac bocceluța și o sa pornesc de-a lungul coastelor Turciei, de la Fethiye la Antalya, pe jos. Va imaginați ce teribil de interesant trebuie sa fie sa iei Anatolia la picior? Aici aveți harta.

Lycian way nu e singurul traseu de drumeții din Turcia, am gasit inca cateva care se anunța la fel de interesante pe site-ul Culture Routes in Turkey. In caz ca mai aveți vreun loc liber pe wishlist-ul vostru. 

5. Cairo, moscheea Al-Qasr (daca exista)

Am aflat din surse sigure ca in moscheea Al-Qasr din Cairo, intr-una dintre coloane se ascunde universul. Daca te apropii și iți lipești urechea de piatra coloanei, ii poți auzi murmurul. Data viitoare la Cairo, deci, voi face ce face și voi gasi moscheea Al-Qasr (daca exista), respectiv universul. Daca știți cumva adresa moscheii (respectiv a universului), comentariile sunt binevenite. Sursa sigura se numește Borges, om de incredere. A zis-o in povestirea Aleph.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news