Placenta este un organ ce se formeaza in interiorul uterului atunci cand femeia este insarcinata si are rolul de a realiza schimbul de oxigen si nutrienti dintre mama si fat. Afectiunea denumita placenta previa apare in momentul in care placenta se formeaza la baza uterului si acopera partial sau total cervixul.
Cauzele exacte ale aparitiei aceste complicatii in sarcina nu sunt cunoscute, insa putem vorbi de cativa factori de risc:
– Fumatul care creste probabilitatea acestei complicatii cu pana la 25%;
– Nasteri prin cezariana;
– Varsta de peste 35 de ani a gravidei;
– Istoric de placenta previa;
– Chiuretaj sau avort spontan in trecut;
– Nasteri multiple in trecut;
– Consumul de cocaina in timpul sarcinii.
Cu cat placenta previa este depistata mai devreme, cu atat sansele ca aceasta sa nu puna in pericol viata mamei si a fatului sunt mai mari. 90% dintre cazurile de placenta previa sunt depistate inainte de saptamana 20 de sarcina, iar in majoritatea acestor cazuri problema se va rezolva de la sine.
Simptomele placentei previa:
– Sangerare vaginala brusca si uneori lipsita de durere;
– Contractii uterine.
Exista insa si cazuri in care femeile nu au niciun simptom, iar diagnosticul de placenta previa este pus doar in urma unui control ecografic. In cazul in care femeia sufera de placenta previa, o examinare vaginala nu este indicata, deoarece poate produce leziuni placentei si poate cauza sangerari masive.
Tratamentul acestei afectiuni este recomandat in functie de mai multe aspecte. In cazul in care sangerarile sunt abundente medicul poate recomanda transfuzii sanguine si inducerea nasterii mult mai devreme decat era planificata. Medicul va astepta insa pana la maturizarea pulmonara a fatului, daca afectiunea nu ii pune in pericol viata mamei (care din cauza pierderilor de sange poate fi anemica).
In cazul placentei previa, nasterea se va face prin cezariana, deoarece nasterea naturala are prea multe riscuri. Daca pacienta sufera de placenta previa, insa nu sunt prezente si sangerarile vaginale, aceasta trebuie sa ia cateva masuri de siguranta pentru a putea duce sarcina la bun sfarsit:
– Evitarea activitatilor fizice intense;
– Avertizarea medicului examinator ca sufera de placenta previa (in cazul in care medicul care ii monitorizeaza sarcina este diferit de cel care face examinarile fizice);
– Evitarea tampoanelor si dusurilor intravaginale;
– Prezentarea de urgenta la medic in cazul in care apar sangerari;
– Evitarea contactului sexul dupa saptamana 28 de sarcina.