Top 10 mistere din lumile pierdute

Top 10 mistere din lumile pierdute va prezinta cele mai interesante 10 locatii din lume care nu au nici pana in prezent explicatii referitoare la originea lor. Civilizatia umana a fost mereu inconjurata de mister, fapt pentru care cercetatorii incearca sa afle cine sutem, de unde venim si incotro ne indreptam! Multi cred in posibilitatea ca civilizatii intregi ne-au vizitat si au disparut pur si simplu, sau ca ramasitele unor orase, structuri antice sau hieroglife si scrieri ciudate sunt semne date de extraterestri ori civilizatii antice care ne-au lasat semne pe Pamant inainte de a se imbarca in calatoria spre alte lumi. Traditiile si legendele umane ajung intr-un punct in care totul se incetoseaza, iar cunoscutul devine necunoscut, ridicand adevarate semne de intrebare pentru cercetatori.

Pozitia codasa in top 10 mistere ale lumii apuse este luata de calatoriile in Americi. Desi varianta oficiala a descoperirii Americii ii apartine lui Columb, exista dovezi ca oamenii din afara continentului au ajuns acolo cu mult timp inainte. Exploratori ai altor civilizatii au facut popasuri in calatoriile lor pe mare si pe continentul american, o astfel de intamplare datata in anul 1000 ii apartine lui Leif Ericcson. Americanii nativi sau bastinasii au ajuns pe continent cu mult inaintea exploratorilor europeni, descoperindu-se chiar si relicve ale unor civilizatii stravechi, ce nu ar fi avut cum sa ajunga altfel pe continent decat pe calea marii. Monezi romane si grecesti, statuete ale lui Isis si Osiris sau artefacte asiatice ori iudaice au fost gasite pe teritoriul Statelor Unite ale Americii si Mexicului, aratand ca civilizatiile timpurii au facut propriile calatorii in vederea descoperirii planetei.

Locul noua in top 10 mistere din vremuri apuse care ne bantuie si astazi este luat de comoara egipteana descoperita in Marele Canion (SUA). Desi acum se crede ca intreaga poveste a fost doar o pacaleala, in aprilie 1909 ziarele americane aveau pe prima pagina o stire soc: relicve egiptene au fost descoperite intr-o bolta sapata in piatra de maini omenesti, pe peretii careia se aflau hieroglife. Comoara consta in tablete cu scrisuri indescifrabile, hieroglife, arme de bronz si statui ale zeitatilor egiptene. Pe deasupra, si o mumie ar fi fost descoperita in acest presupus sit. Stirea mai spunea si ca Institutul Smithsonian ar fi fost cel care a demarat cercetarile si a finantat intreaga operatiune. Membri oficiali ai institutului au sustinut insa ca acest lucru este neadevarat si, avand in vedere ca poveste de pe prima pagina a ziarelor avea un grad mare de detaliere si o poveste fascinanta, este imposibil sa nu fi avut un crampei de adevar la origine.

Calendarul mayas se afla pe locul opt in top 10 mistere ale lumilor pierdute. Pana pe 21 decembrie 2012 oamenii au stat  cu frica venirii vreunei apocalipse, avand in vedere ca cei care descifreaza aceasta piatra au crezut ca, odata cu sfarsitul calendarului, va veni si sfarsitul lumii. Data a trecut, oamenii sunt inca in viata iar cataclismele si razboaiele mondiale prevestite intarzie sa apara. Desi multe din asa-zisele predictii s-au adeverit, multe sunt si cele inchipuite! Noua era a lumii a venit si nu au avut loc schimbari majore. Ramane insa misterul mayasilor si al preciziei uimitoare a acestora.

Pozitia a saptea in top 10 mistere ale lumilor apuse este luat de liniile Nazca din Peru. Situl care incadreaza aceste desene gigantice se afla la cateva sute de km de Lima, constituind o campie de aproape 60 de km pe care se afla diferite linii trasate paralel, care se intersecteaza si care formeaza ceea ce de deasupra se vede ca o pista gigantica de aterizare, o pasare, un iepure, o maimuta sau in paianjen, ciudat este ca aceste desene pot fi vazute din aer, ele fiind descoperite in anii 1930 de un avion care trecea din intamplare pe acolo. Nu se stie nimic cu privire la originea sau functionalitatea acestor desene, specialistii considerand ca Sfinxul si piramidele din Giza acestea ar putea fi parte a unui ritual al stravechilor generatii sau ca ar avea vreo functie astronomica. O alta ipoteza spune ca liniile ar putea duce la un izvor subteran cu apa cu puteri magice.

Locul sase in top 10 mistere ale timpului este luat de Lemuria, sau Mu, un tinut misterios din Pacific. Totul a pornit de la o credinta populara din insulele Pacificului, in care se spune ca Mu ar fi fost un paradis tropical asemanator raiului, care s-ar fi aflat undeva in Pacific si care a fost inghitit de ape impreuna cu intreaga civilizatie minunata cu mii de ani in urma. Nu exista dovezi care sa fi mentionat existenta lemurienilor sau a insulei acestora, insa multi cred ca aceasta chiar a existat si ca ruinele sale s-ar afla undeva in Oceanul Indian sau in Oceanul Pacific.

Misterul de pe locul cinci in top 10 mistere din antichitate este orasul de sub ape din Cuba. In 2001 o companie care desfasura activitati de inregistrare a apelor teritoriale ale Cubei a dat peste niste ruine in larg cu ajutorul sonarului. Ruinele sunt reprezentate de pietre mari dispuse in pozitii geometrice care nu ar fi putut exista din natura in aceasta forma. Cercetari ulterioare arata ca intr-adevar, ruinele subacvatice ar putea desemna o cetate urbana din treut, insa necesita o cercetare amanuntita. Bineinteles, multi au crezut imediat ca aici s-ar putea afla Atlantis, orasul pierdut din legende.

Pe pozitia patru in top 10 mistere ale civilizatiei se afla piramidele de sub apele Caraibelor. Ray Brown a descoperit in 1970 o piramida ce stralucea ca soarele in adancul apelor dimprejurul Bahamasului. Piramida ar fi avut varf colorat si ar fi fost inconjurata de ruine, iar scufundatorul aventurier ar fi explorat pe indelete piramida, gasind intr-o incapere un cristal pe care l-ar fi luat si care ar detine puteri miraculoase. Desi este considerata o fabulatie, povestea lui Brown incanta imaginatia si intarata spiritul de aventura al oricarui pasionat de arheologie, ridicand intrebarea misterelor ce se afla in adancuri.

Locul trei in top 10 mistere ale civilizatiei este luat de varsta enigmatica a piramidelor si a Sfinxului. Opinia oficiala este aceea ca relicvele si structurile de pe platoul Giza au o varsta de 4500 de ani. Nu exista insa semne scrise care sa asocieze Sfinxul cu perioada respectiva, ba chiar dimpotriva, anumite semne duc la alte ipoteze din partea unor egiptologi. Urmele de umezeala verticala ce dateaza de milenii pe trupul neinsufletit al statuii ar fi necesitat doze largi de ploi torentiale, iar acestea nu s-ar fi putut petrece in desert!  Tocmai de aceea, un numar de egiptologi au venit cu o noua propunere, aceea ca Sfinxul si Marea Piramida din Giza au cel putin 10500 de ani. Aceasta varsta ar dispune monumentele arheologice intr-o lume ce precede civilizatia egipteana, astfel ca se ridica din nou intrebarea cine a ridicat aceste vestigii imense si pentru ce?

Locul doi in top 10 mistere ale lumii este luat de ruinele subacvatice japoneze. Se pare ca la 30 de metri sub apa, pe tarmul de est al orasului Okinawa, se afla structuri ciudate care ar fi fost create de o civilizatie necunoscuta. Desi scepticii cred ca formatiunile ar fi fost realizate de mana naturii, scufundari ulterioare au descoperit ca sub apa se afla structuri imense ce seamana unor cupole, porti de piatra similare celor din civilizatia incasa si strazi pavate, altare, piloni sau scari. Acest urias oras subacvatic ar putea fi orasul pierdut al Lemuriei, insa ar putea reprezenta o cu totul alta civilizatie care ar putea sa vina de pe malul celalalt al oceanuluiu Pacific, tocmai din America.

Enigma suprema din top 10 mistere ale civilizatiei este originea Atlantisului si locatia acestuia. Cea mai cunoscuta legenda a unui oras pierdut este cea a Atlantisului, care are parte de sute de teorii cu privire la locatia geografica. Insula-continent a lui Platon care se bucura de o civilizatie avansata tehnologic nu a avut niciodata o locatie clara in scrierile sale, astfel ca aventurierii au incercat din rasputeri sa gaseasca o locatie potrivita unei civilizatii antice legendare. Multi cred ca este doar o poveste, in timp ce altii au cautat-o in Bermude, Mexic, Cuba, Anglia, Antarctica sau chiar Oceanul Atlantic. Exista si ipoteza conform careia Atlantis ar fi fost o planeta explodata si nu un continent. Controversele ce inconjoara aceasta civilitatie antica necunoscuta sunt numeroase, iar cercetarile in vederea descoperirii sale continua.

Acestea sunt cele 10 mistere ale civilizatiei si timpurilor apuse carora cercetatorii nu le-au dat de capat nici in zilele noastre. Pasionatii insa fac cercetari amanuntite si sunt pe faza la orice noua descoperire arheologica, oricat de mica. Misterele din trecut ii vor indemna mereu pe oameni sa cerceteze si sa studieze trecutul omenirii in vederea descoperirii verigii lipsa din trecutul nostru.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news