Se zice ca graba strica treaba…si unde mai pui si neglijenta sau necunoastere, greselile facute trec drept grosolane. Exista anumite reguli gramaticale de care trebuie sa tinem cont ori de cate ori ne adresam fata de cei din jur, fie ca o facem in scris sau oral. Este important sa le cunoastem, sa le intelegem si sa le aplicam. Zece dintre ele le contorizam si noi.
1. De asemenea sau deasemenea?
Daca am cauta in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, am remarca faptul ca dintre cele doua cuvinte, vom regasi prima varianta. Cuvantul de baza este asemenea, el fiind precedat de prepozitia de.
2. Oricum sau ori cum?
Nu de putine ori mi-a fost dat sa vad scrisa varianta gresita. Asadar, prima forma este cea corecta si, daca ar fi sa gasim o expresie sinonimica, ea s-ar traduce prin in orice caz.Cea de-a doua varianta este incorecta, deci trebuie evitata.
3. Numai sau decat?
Ei bine, o sa spuneti, ambele variante se folosesc. Asa este, dar trebuie sa fie si in mod corect utilizate.NUMAI se foloseste in sens restrictiv, asa cum se foloseste si DOAR. Iata un exemplu: Am numai trei zile la dispozitie sa retunez cartea. Numai tu stii despre ce vorbesti.DECAT se foloseste in contructii negative sau ca termen de comparatie. Exemplu: Nu am decat acest pix, nu si altul.
4. Datorita sau din cauza?
La fel ca in exemplul de la punctul anterior, ambele forme pot fi folosite, dar in contexte corecte.Din cauza este folosit atunci cand urmeaza sa fie exprimata o urmare negativa, iar datorita in caz contrar. Pentru a intelege, iata un exemplu: Din cauza ta era sa-mi pierd locul de munca, dar datorita interventiei promte a unui coleg, am remediat situatia.
5. Nostri sau nostrii?
NOSTRI este un adjectiv pronominal invariabil, asadar el nu va fi scris niciodata cu doi de i. La fel si pentru vostri.
6. Fortuit vs. fortat?
Este important de stiut ca fortuit nu este echivalent cu fortat. Fortuit inseamna intamplator, neprevazut.Iata exemplul: Venirea ta a fost fortuita, asa ca n-am avut timp sa te astept.
7. Un kilogram de apa sau un litru de apa?
Este clar! Kilogramul este unul din multiplii gramului, adica masoara masa, insa noi ne referim la volumul de lichid, iar volumul se masoara in litri.
8. Pleonasmul PRET SCUMP
De foarte multe ori am intalnit astfel de exprimari in jurul meu. Un pret poate fi mare, ceea ce inseamna ca obiectul este scump. A nu se combina cele doua notiuni.
9. Cacofonia CA SI
Prin cacofonie se intelege alaturarea unor sunete care sunt deranjante pentru auz. De multe ori, incercam sa evitam aceste alaturari prin folosirea unor cuvinte de legatura. Important este sa cunoastem faptul ca nici virgula si nici conjunctia si nu anuleaza cacofonia. Asadar, putem reformula propozitiile astfel incat sa evitam aceste false reguli.
10. Acordul subiectului cu predicatul
Intotdeauna este necesar sa tinem cont de acordul dintre subiect si predicat, mai ales in exprimare scrisa, deoarece ea are impact mai mare, iar astfel de greseli vor fi cel mai repede sesizate.Iata un exemplu: Majoritatea pensionarilor au iesit in strada din cauza taierii pensiilor.In acest exemplu acesta, subiectul este majoritatea, asta inseamna ca acordul se va face la singular. Substantivul pensionarilor are functie sintactica de adjectiv substantival, deci nu se va face acordul cu acesta. Forma corecta este: Majoritatea pensionarilor a iesit in strada din cauza taierii pensiilor.