Lunea asta am avut parte de cea de-a doua ediţie a rubricii Portocala Mecanica de la Radio Guerrilla. Am vorbit despre ce înseamnă să fii cycle chic, despre cum se vede lumea de pe bicicletele din Copenhaga şi despre cum nu trebuie să ne blindăm neapărat cu haine demne de Tour de France pentru a traversa centrul Bucureştiului în drum spre serviciu.
O schita / schema a rubricii, mai jos:
1. Ce e cycle chic-ul
Cultura datului pe bicicleta in haine frumoase, la moda.Conceptul dateaza din 2006, a fost inventat de danezul Mikael Collvile Anderson, autorul blogului Copenhagen Cycle Chic. Care a pozat mii de oameni pe biciclete in Copenhaga, evident, in majoritate femei.
Au urmat apoi duzine intregi de alte astfel de bloguri: de la Seul Cycle Chic, până la Sidney Cycle Chic, London Cycle Chic sau Moscow Cycle Chic.
Pentru ca vorbeam despre femei: Bicicleta a contribuit la emanciparea femeii; la sfarsitul anilor 1800, despre femeile pe bicicleta inca se spunea ca arata ca si cum ar calari o coada de matura, iar doctori le sfatuiau sa nu se dea pe asa ceva din considerente medicale.2. Mikael Collvile Anderson
A primit titlul onorific de ambasador al bicicletelor in Danemarca.Tipul se plimba pe la tot felul de conferinte in intreaga lume si vorbeste despre cycle chic, mobilitate urbana. Si vorbeste despre antropologia bicicletei.
The Guardian l-a numit “The Sartorialist on Two Wheels”.
3. Casual vs Lycra
Bicicleta privita ca un mijloc de transport cotidian, pe care poti sa te dai imbracat casual vs echipament special, alcatuit din casca de protectie, lycra, spandex sau pantofi cu prindere speciala de pedala.