Cele 5 diferente dintre muschii abductori si adductori

Corpul uman este alcatuit din peste 650 de muschi, organele cheie ale aparatului locomotor care au functii esentiale precum: permiterea miscarii, sustinerea oaselor, ridicarea greutatilor, dezvoltarea expresiilor faciale, mentinerea batailor inimii, permiterea respiratiei… Nu este surprinzator. Prin urmare,  40% din greutatea corporala a unui adult corespunde masei musculare.

Si desi fiecare dintre muschii nostri este, in realitate, un organ individual cu o functie specifica pentru care este perfect conceput atat morfologic, cat si mecanic, adevarul este ca putini au onoarea de a face parte din cunoasterea colectiva.

Exista unii muschi care, in ciuda importantei lor enorme in cadrul sistemului locomotor, sunt mai necunoscuti. Si mai mult, unele par sa fie importante doar atunci cand le suferim rani. Si chiar si unii dintre noi le confundam intre ei. Adductorii si abductorii au toate aceste caracteristici.

Muschii abductor si adductor, in ciuda faptului ca sunt adesea confundati din cauza similitudinii ortografice mai mult decat evidente, indeplinesc functii mecanice foarte diferite . Si daca vrei sa intelegi odata pentru totdeauna principalele diferente fiziologice dintre ele, ai ajuns la locul potrivit. In articolul de astazi vom vedea de ce rapitorii si adductorii sunt atat de diferiti si, in acelasi timp, atat de legati.

Ce sunt adductorii? Dar abductorii? 

Inainte de a le prezenta cele mai importante diferente sub forma de puncte cheie, consideram ca este interesant (dar si important) sa ne punem in context si sa intelegem, individual, ce sunt acestea. Prin urmare, mai jos vom defini ce sunt muschii abductori si muschii adductori. Sa incepem.

Muschii abductori: ce sunt acestia?

Muschii abductori sunt cei a caror functie este de a indeparta o parte a corpului de axa acesteia . Este foarte important sa ramanem cu aceasta definitie, deoarece de aici provine diferentele cu adductorii pe care le vom vedea mai tarziu.

Cele mai cunoscute sunt cele gasite pe exteriorul coapsei. De fapt, exista sase muschi abductori care se afla in exteriorul piciorului, langa sold, si care ne ajuta sa despartim picioarele, adica sa ridicam piciorul lateral si sa-l despartim de linia mediana a corpului. .

Acesti muschi abductori sunt gluteus maximus (cel mai important muschi extensor al soldului), muschiul sartorius (cel mai lung muschi din corpul uman), tensorul fasciei lata (leziunea sa este una dintre cele mai frecvente printre alergatori), muschiul piriform, gluteus. minimus si gluteus medius. Acestia sunt muschii care permit piciorului sa se indeparteze de axa sa.

Oricum ar fi, important este ca muschii abductori ai soldului, cunoscuti si sub denumirea de abductori ai membrelor inferioare, sunt localizati pe partea exterioara a coapsei si a feselor si sunt antagonistii adductorilor soldului. Abductorii si adductorii sunt antagonisti, dar nu dusmani. De altfel, din diferentele lor emana o completare perfecta pentru a da stabilitatea necesara regiunii corpului in care se afla.

Este important de retinut ca, desi acesti abductori ai coapsei sunt cei mai cunoscuti (si relevanti pentru medicina sportiva), ei nu sunt singurii muschi abductori din organism. Toate acele regiuni care au nevoie de miscari de separare de o axa (cum ar fi degetul mare) au abductori. Exista chiar si muschi abductori oculari care indeparteaza ochii de nas.

Pe scurt, abductor, care provine din latinescul „a tine departe”, este orice muschi care isi concentreaza activitatea contractila pe indepartarea unei parti a corpului de axa sa, ceva deosebit de relevant in picioare (le separa unul de celalalt si permit picioarele ) dar prezente si in multe alte regiuni ale aparatului locomotor.

Muschii adductori: ce sunt acestia?

Muschii adductori sunt cei a caror functie este de a misca o parte a corpului, apropiindu-l de axa acestuia . Din nou, aceasta este definitia cheie si cea la care ar trebui sa ramaneti. Dupa cum am vazut, acestia sunt muschi antagonisti, dar complementari cu rapitorii, care indeplinesc functia mecanica opusa, dar necesara, astfel incat ambii sa fie in echilibru fiziologic.

In mod similar, cele mai cunoscute sunt cele gasite pe interiorul coapsei. In picioare avem in total cinci muschi care, fiind independenti dar avand o sarcina comuna, alcatuiesc adductorul: muschiul pectineu, muschiul adductor major, muschiul adductor scurt, muschiul adductor lung si muschiul gracil.

Oricum ar fi, important este ca acesti muschi adductori, cunoscuti si sub denumirea de muschi adductori ai membrului inferior, au, fiind situati pe partea interioara a coapsei, functia de inchidere a picioarelor . Adica sa aduci coapsa la inaltimea liniei mediane a corpului si sa apropii un picior de celalalt.

A avea adductori puternici este esential in multe sporturi, in special fotbal, inot, ciclism si alergare. Prin urmare, este foarte important sa nu uiti de acesti muschi si sa faci exercitii pentru a-i intari. In sala de sport sunt aparate care va permit sa lucrati la ele, dar o puteti face si de acasa.

Din nou, desi cele mai cunoscute sunt cele ale picioarelor, acestea se gasesc in multe alte regiuni ale corpului. De fapt, toate exemplele de rapitori pe care le-am vazut inainte au un adductor antagonist care il completeaza . Ori de cate ori exista cineva care trage afara (rapitori) trebuie sa existe cineva care trage inauntru (adductori).

Pe scurt, adductor, care provine din latinescul „a aduce mai aproape”, este orice muschi care isi concentreaza activitatea contractila pe apropierea unei parti a corpului de axa sa, lucru care, desi este deosebit de relevant in coapse, pentru a aduce picioarele mai apropiate, este important in multe alte regiuni ale corpului unde trebuie abordata linia mediana a corpului.

Cum difera muschii abductor si adductor?

Dupa ce am analizat individual care sunt acestea, cu siguranta diferentele dintre abductor si adductor au devenit mai mult decat clare. Chiar si asa, in cazul in care doriti sau aveti nevoie sa aveti informatiile cu un caracter mai vizual, v-am pregatit urmatoarea selectie a celor mai importante diferente dintre muschii abductor si adductor sub forma de puncte cheie.

1. Adductorii se indeparteaza de axa; adductorii, abordare

Dupa cum am mentionat deja, aceasta este cea mai importanta diferenta. Si cel care poate fi aplicat tuturor grupelor de muschi abductor-adductor ale corpului (nu doar celor ale picioarelor), precum cele ale, pe langa coapse, mainile, degetele, degetele mari, picioarele, ochii, etc.

Muschii abductori sunt cei care au functia mecanica de a separa o parte a corpului de axa acesteia , adica de a efectua miscari externe. Acest lucru, in cazul picioarelor, se traduce prin miscari laterale care separa un picior de celalalt. Pe de alta parte, muschii abductori sunt cei care au functia mecanica de a apropia o parte a corpului de axa acestuia, adica de a efectua miscari interne. Acest lucru, in cazul picioarelor, se traduce prin unirea unul cu celalalt.

2. Abductorii sunt pe exteriorul coapsei; adductorii, pe interior

O diferenta de aplicat muschilor membrului inferior, care, asa cum am comentat la activ si pasiv, sunt cei mai relevanti la nivel sportiv. Muschii abductori, pentru a permite aceste miscari de indepartare a picioarelor, sunt localizati pe fata externa a coapsei ( se uita in afara ), de unde efectueaza contractiile care permit miscarile de abductie pe care le-am detaliat deja.

La randul lor, muschii adductori, pentru a permite aceste miscari de abordare intre ambele picioare, sunt situati pe partea interioara a coapsei (se uita spre interior), de unde realizeaza contractiile musculare care se traduc in aceste miscari de aductie care permit abordarea. la axa.

3. Abductorii si adductorii sunt antagonisti

Dupa cum am vazut, muschii abductor si adductor sunt antagonisti, deoarece indeplinesc functii complet opuse. Abductorii se separa si adductorii se unesc. Dar asta nu inseamna ca sunt „dusmani”. Dimpotriva. Abductorii au nevoie de adductori, iar adductorii au nevoie de abductori . Si tocmai faptul ca indeplinesc functii opuse permite, in regiunea corpului in care se afla, sa existe un echilibru mecanic si fiziologic perfect intre miscarile de separare si apropiere de ax.

4. Adductorii se separa de linia mediana a corpului, adductorii aduc

Linia mediana a corpului este o linie imaginara care merge de la cap la picioare si imparte corpul intr-o emisfera dreapta si una stanga. Si, in acest sens, din ceea ce am vazut, este evident ca muschii abductori fac ca o parte a corpului sa se indeparteze de aceasta linie mediana, in timp ce adductorii fac ca aceeasi regiune sa se apropie de linia imaginara mentionata .

5. Abductorii membrului inferior sunt sase; adductorii, cinci

Sa revenim la muschii membrului inferior pentru a prezenta ultima noastra diferenta. In timp ce muschii abductori ai piciorului sunt in total sase (muschiul fesier maxim, muschiul sartorius, tensorul fasciei latae, muschiul piriform, muschiul fesier mic si muschiul gluteus medius), adductorii piciorului sunt in total cinci (muschiul pectineu, muschiul adductor mare). , muschiul adductor scurt, muschiul adductor lung si muschiul gracilis). Fiecare dintre ei este independent, dar le completeaza pe cele ale familiei sale pentru a permite rapirea sau, respectiv, adductia.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news