Trebuie sa va spunem adevarul: prima data cand le faceti s-ar putea sa va confruntati cu mai multe intrebari si sa faceti unele greseli, dar pentru ca experienta sa fie una buna, va aducem o reteta de a face fasole de la zero si cateva trucuri pentru a o face legendara.
Leguminoasele sunt alimente pe care le iubim pentru ca sunt pline de proteine si carbohidrati , sunt si satioase, ieftine si le puteti prepara in mii de feluri.
Smecheriain cazul tuturor leguminoaselor
Dupa cum stiti, cele mai multe leguminoase se consuma cand sunt coapte, adica tari.
Deci, cum transformi o fasole ferma cu pietre intr-un piure de mancat cu chipsuri de tortilla? Raspunsul este simplu: apa, timp si rabdare .
Un beneficiu pe care il veti observa la fasole si restul leguminoase este capacitatea mare a acestora de a absorbi lichide.
Lasand aceste produse la macerat timp indelungat in apa, dimensiunea lor se dubleaza si produc mai mult decat par.
Pentru a aroma fasolea trebuie sa te intorci la punctul de absorbtie. Daca sarati apa de inmuiere, acestea vor fi tari, deoarece una dintre proprietatile sarii este de a retine lichidele si de a opri acest proces de duplicare. Adaugati-l intotdeauna deja gatit si faceti-l mult .
Acum un secol, fabricarea fasolei era mult mai laborioasa decat este acum, desi procedura este urmata in mod obisnuit.
Pentru a economisi timp si efort ii multumim inventatorului oalei sub presiune pentru tot ce a facut pentru noi.
Desi credeti ca este o sarcina inutila, nu uitati sa verificati boabele inainte de a le inmuia. Intotdeauna exista niste pietricele care iti pot strica tocanita pentru ca nu se inmoaie la gatit.
Aici va vom spune cum sa pregatiti fasolea atat in mod traditional, cat si intr-o oala sub presiune, si cateva trucuri pentru a le oferi o aroma delicioasa.
Oala traditionala de fasole
- Verificati fasolea . Cele care sunt rupte, scoate-le. De asemenea, recomandam sa le faceti o prima baie, astfel incat sa nu aiba murdarie sau murdarie.
- Intr-o oala, turnati fasolea cu suficienta apa cat sa le acopere pe toate si inca aproximativ un centimetru. Lasati-i sa stea peste noapte.
- A doua zi dimineata trebuie sa schimbi apa . Acest lucru va ajuta cu proprietatile gazoase neplacute pe care le ofera boabele. Lasati-le in aceasta macerare timp de o ora.
- Intr-o alta oala puneti de patru ori lichidul cantitatii de fasole pe care urmeaza sa o gatiti. Aici puteti adauga ceapa, epazot, frunza de avocado sau frunza sfanta, astfel incat baza de gatit sa aiba o aroma delicioasa care intra direct in produs.
- Ar trebui sa- l lasi sa fiarba la foc mic inca aproximativ 1 ora . Cel mai eficient mod de a sti daca sunt deja acolo este sa iei unul si sa il apesi cu degetele. Daca se destrama , este timpul sa adaugam sarea pentru ca sunt gata!
Oala sub presiune: aliatul celor care nu au timp
- Verificati fasolea . Cele care sunt rupte, scoate-le. De asemenea, recomandam sa le faceti o prima baie, astfel incat sa nu aiba murdarie sau murdarie.
- Intr-o oala se toarna fasolea cu apa cat sa le acopere si inca un deget. Lasati-le la macerat intre o ora si peste noapte; cu cat mai mult timp, cu atat rezultatul este mai bun.
- In timp ce se inmoaie, in oala sub presiune, fierbeti de doua ori cantitatea de fasole in apa la foc mare , adaugati ceapa, usturoiul, ierburile si ce doriti mai putina sare.
- Odata ce apa fierbe, adauga fasolea cu lichidul in care ai inmuiat-o. Acoperiti vasul si asigurati-va ca este bine inchis. Pune supapa de siguranta.
- Cand aceasta supapa incepe sa sune sau iese abur din orificiul capacului, incepe sincronizarea . Trebuie sa treaca o ora pentru a trece la pasul urmator.
- Dupa o ora de gatit , inchideti oala si lasati-o sa se raceasca fara a o deschide pentru a preveni explozia. Cand este la temperatura camerei, este timpul sa il puneti sub apa rece si sa il deschideti in siguranta.
- Incercati sa apasati o fasole cu degetele, daca se destrama, s -au terminat si este timpul sa asezonati!
Fasolea este gata, acum ce?
Exista multe retete de gatit cu fasole. Pentru a profita de lichidul ramas de la gatit, puteti adauga chorizo, bacon si chili pentru a face fasole .
Daca doriti sa faceti fasole prajita , puneti putin ulei intr-o tigaie, caliti ceapa si adaugati fasolea. Cu o presa, zdrobiti fasolea si asezonati. Puteti adauga si chorizo sau chilorio in acest format pentru briose de campionat!
Daca va place o supa de fasole pentru rece, urmati acelasi proces pentru a le face prajite; apoi adauga supa de pui, tortilla prajita julienne si vei avea ceva foarte bogat si reconfortant.
Daca le scurgi si le lasi sa se raceasca, pot fi un adaos grozav la salate . Indrazneste sa experimentezi cu salata verde, sfecla si vinegreta de casa!