Inflatia atinge varful? 10 articole de consum obisnuite la care preturile sunt in scadere

Raportul privind indicele preturilor de consum a aratat in sfarsit un semn de potentiala usurare, inflatia a crescut mai putin decat se astepta cu un an in urma si a ramas constanta pe luna, ceea ce inseamna ca un cos de articole si servicii a ramas, in general, la acelasi pret.

Dar unele articole au scazut, lunar si saptamanal, semnaland potential ca inflatia a depasit varful si s-ar putea sa se raceasca.

Aceasta este o veste binevenita pentru consumatorii care au fost stransi de preturi mai mari si cauta orice semn de usurare. Unele dintre articolele de top ale caror preturi au scazut includ oua, lapte si benzina.

Inflatia combustibilului a fost foarte mare si asta va avea un impact destul de semnificativ asupra consumatorilor si asupra modelelor lor de cheltuieli. Cred ca acesta este de fapt un lucru bun pentru economie.

Preturile pe culoarul de alimente in scadere

Multe dintre articolele care au scazut sunt legate de alimente si energie, adesea cele mai volatile costuri cu care se confrunta consumatorii.

Petrolul a redus pretul combustibilului

In afara alimentelor, scaderile pot fi observate la bunurile de consum si serviciile legate de energie.

Acest lucru se datoreaza faptului ca preturile petrolului sunt adesea supuse unor schimbari mari de pret pe masura ce echilibrul dintre cerere si oferta se schimba. Anul acesta, razboiul dintre Rusia si Ucraina a slabit acest echilibru, iar pretul petrolului a crescut cand tarile au incetat sa cumpere de la Rusia, un exportator major.

Cu toate acestea, preturile petrolului au scazut din nou, scazand costul energiei si in special al benzinei. Media nationala pentru un galon de benzina obisnuita este de 3,918 USD. Desi este mai mare decat in ​​urma cu un an, este o scadere solida fata de cei 4,495 de dolari pe care consumatorii ii plateau pentru benzina cu o luna in urma si o scadere brusca de la nivelul recent de 5,016 dolari atins.

Acest lucru a afectat si un alt domeniu al economiei care a inregistrat o scadere a preturilor de la o luna la alta – tarifele aeriene. 

In afara costurilor cu combustibilul, aceasta scadere a preturilor biletelor s-ar putea datora faptului ca cererea consumatorilor se estompeaza.

Aceasta ar putea fi distrugerea cererii, a spus el, adaugand ca redeschiderea de la blocarea pandemiei a umflat pretul lucrurilor, deoarece consumatorii s-au grabit sa ia din nou vacante. Acum, pe masura ce sezonul vacantelor se incheie, cererea a scazut.

O luna nu face tendinta

Desigur, o luna de scadere a preturilor la unele categorii nu este o tendinta.

Incetinirea cresterilor de pret – si scaderile costurilor unor articole si servicii – pot marca inceputul scaderilor, dar ar fi necesare mai multe luni de date pentru a fi sigur.

Cred ca este mult prea devreme pentru a incepe o tura de victorie, adaugand ca consumatorii ar trebui sa se astepte sa traiasca intr-o lume cu inflatie ridicata in urmatorii ani si jumatate pana la doi ani.

In plus, este important sa ne amintim ca scaderea preturilor sau scaderea inflatiei pot semnala in cele din urma ca economia SUA incetineste.  

Vrei sa fie atenuate presiunile asupra preturilor, dar scopul final cu asta este probabil ca ne apropiem de o recesiune.  Pe masura ce continua sa-si mareasca rata dobanzii de referinta, doreste ca economia sa incetineasca, dar va incerca sa nu oblige SUA intr-o recesiune care ar duce la pierderi de locuri de munca.

In plus, preturile altor articole comune au ramas incapatanat de ridicate si continua sa creasca. Pretul majoritatii fructelor, de exemplu, continua sa ramana ridicat si chiar sa creasca saptamana dupa saptamana. Schimbarile rapide sunt, de asemenea, normale – chiar daca produsele lactate au scazut, preturile la lapte si unt au crescut.

Totusi, a vedea ca preturile articolelor obisnuite au tendinta de scadere este un lucru bun pentru consumatori.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news