Obama: Imi asum RASPUNDEREA pentru ostaticii ucisi de SUA

UPDATE4: Ahmed Farouq si Adam Gadahn, cei doi membri Al Qaida ucisi in atacurile cu drone derulate de SUA, NU au fost vizati in mod special de operatiunea antiterorista, conform informatiilor Casei Albe.

Gadahn (foto centru) a murit intr-un raid separat de cel in care si-au pierdut viata ostaticii Weinstein si Lo Porto, alaturi de teroristul Farouq.

Conform versiunii prezentate de Administratia americana, responsabilii militari ai SUA nu stiau de prezenta ostaticilor in zona vizata.

Dr. Warren Weinstein, originar din Maryland (foto urmatoare, in stanga cadrului), a fost rapit de islamisti in august 2011 care au patruns in locuinta sa din Lahore. Weinstein, un contractor pentru armata SUA, planuia sa se intoarca acasa dupa sapte ani de munca in Pakistan. Ulterior rapirii, el a aparut intr-un material inregistrat de Al Qaida in care facea apel la eliberarea prizonierilor gruparii teroriste detinuti de americani.

Giovanni Lo Porto, un fost student la London Metropolitan University, a fost rapit in ianuarie 2012, la scurt timp dupa ce a ajuns in regiunea pakistaneza Punjab, unde se ducea la munca.

UPDATE3:

Ca presedinte si comandant, imi asum responsabilitatea pentru toate operatiunile anti-teroriste, inclusiv pentru cea in care, accidental, si-au pierdut viata Warren (Weinstein) si Giovanni (Lo Porto). In numele Guvernului Statelor Unite ale Americii, transmit cele mai profunde condoleante familiilor”, a declarat, joi, la Casa Alba presedintele SUA Barack Obama.

El a cerut declasificarea operatiunii din luna ianuarie dupa determinarea cauzei mortii celor doi ostatici.

Presedintele a mai mentionat ca responsabilii SUA nu stiau ca Al Qaeda detinea ostatici in locatia vizata de operatiunea anti-terorista.

UPDATE2: Atacurile in care au fost ucisi americanul Weinstein (foto stanga) si italianul Lo Porto (ostatici) precum si Farouq si Gadahn (americanii membri Al Qaida) au fost efectuate de doua drone.

Casa Alba a mentionat in comunicatul referitor la incident ca „o investigatie independenta si amanuntita va avea loc pentru a intelege ce s-a intamplat (in operatiunile din ianuarie) si cum se poate evita asa ceva pe viitor.”

UPDATE: Adam Gadahn (foto urmatoare) este numele celui de-al doilea american, membru Al Qaida, ucis intr-o interventie separata de cea in care au fost omorati accidental cei doi ostatici.

Incidentul soldat cu moartea lui Weinstein si Lo Porto s-a petrecut in luna ianuarie a acestui an.

Cu durere imensa, am ajuns la concluzia ca operatiunea anti-terorista a guvernului SUA din ianuarie s-a soldat cu uciderea a doi ostatici nevinovati detinuti de Al Qaida”, a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Presedintele Obama era asteptat sa faca, joi, o declaratie in legatura cu acest incident.

Casa Alba a anuntat, joi, ca un cetatean si unul italian, ambii ostatici in mainile extremistilor islamisti, au fost ucisi accidental intr-o operatiune anti-terorista a SUA derulata la granita dintre Afganistan si Pakistan, relateaza presa internationala.

Conform Administratiei americane, ostaticii ucisi sunt dr. Warren Weinstein, american, captiv din 2011, si Giovanni Lo Porto, italian, rapit in 2012.

Alti doi americani, membri Al Qaida, au fost, de asemenea, ucisi in cursul raidurilor intreprinse de SUA in regiune.

Unul dintre membrii gruparii teroriste, Ahmed Farouq, a murit in incidentul in care au cazut victime Weinstein si Lo Porto, a mai precizat Casa Alba.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news