Cum se prepara dorada la cuptor

Daca mergi la restaurant de Craciun, o reteta de peste care nu poate lipsi din meniurile de Craciun este dorada la cuptor .

Dorada este protagonistul incontestabil al acestei retete care ne preocupa pentru meniurile noastre de Craciun. Este un peste albastru, desi este unul dintre cele mai slabe din aceasta denominatie.

Am gatit aceasta dorada la cuptor, insotind-o cu cartofi, ceapa si un strop de usturoi. Este poate cel mai traditional mod de a o face, de asemenea, cea mai usoara si cea mai putin calorica, deoarece nu are sosuri grele si merge asa cum este, la cuptor.

De data aceasta am pregatit-o pe spate sau fluture . Aceasta tehnica, impreuna cu gatirea in sare , este un mod simplu de gatit, este o metoda sanatoasa de gatit si in care vom gusta dorada in toata splendoarea ei. Un preparat care admite diferite metode de gatit, cel mai des intalnit este copt, desi admite si gratarul, cu atingerea lui afumata.

Dorada este unul dintre cei mai gustosi pesti, iar carnea sa are o textura cu totul speciala, care o face foarte apreciata. De fapt, este atat de apreciat incat si-a dat chiar numele unei ustensile de bucatarie, dorada.

Desi este adevarat ca pretul sau nu este cel mai bun pe care il are, deoarece de obicei nu este foarte economic. Este un peste foarte apreciat pentru aroma sa delicata si carnea sa alba si suculenta. Daca pretul te dezamageste, poti oricand sa optezi pentru peste mai ieftin, cum ar fi un pastrav la cuptor traditional , o dorada clasica cu cartofi sau merluciu la cuptor , mereu la indemana .

Cu o reteta ca cea pe care urmeaza sa o pregatim astazi, asiguram un preparat foarte sanatos, cu foarte putina grasime si cu toata savoarea unuia dintre cei mai bogati pesti de pe coastele noastre.

Pregatirea ingredientelor pentru reteta de dorada si cartofi

  1. Am cumparat o dorada mare si am cerut vanzatorului de peste sa o curete bine de solzi.
  2. Urmeaza sa il pregatim pe dos cu care trebuie sa gatim dorada intreaga si deschisa, asa ca interiorul ei trebuie curatat bine in prealabil, fara viscere.
  3. Cand o cerem, spune-i vanzatorului tau de peste ca vrei sa se gateasca pe spate, apoi o deschid ca la carte sau ca un fluture.
  4. Ajunsi acasa, trecem peste peste pentru a elimina eventualele resturi care ar fi ramas, asezonam interiorul burtei si rezervam.
  5. Curata cartofii si tai-i felii nu prea subtiri, grosime de un centimetru. Le asezam acoperind o tava de copt.
  6. Curatati si taiati ceapa in felii subtiri. Acoperiti cartofii cu ea si adaugati un strop bun de ulei de masline extravirgin.
  7. Saram si piperam

Coacerea si prezentarea finala a doradai la cuptor

  1. Preincalziti cuptorul la 180 ° C. De indata ce cuptorul atinge aceasta temperatura, prajiti cartofii la 180 ° C timp de 25 de minute. Tava din mijloc, sus si jos incalziti cu aer.
  2. Odata terminat acest proces, puneti dorada pe ceapa si cartofi, cu pielea in jos.
  3. Asezonam. Se adauga un strop de ulei de masline extravirgin si se toarna cu atentie vinul peste peste.
  4. Coacem la 180°C aproximativ 30 de minute. Timpul la cuptor este esential, se incalzeste sus si jos (fara ventilator) timp de 30 de minute si a cantarit 1,4 Kg.
  5. Daca pestele este mai mic, va dura mai putin timp. Iar daca este mai mare, ar trebui sa ii acordati mai mult sau mai putin timp, aproximativ 10-12 minute in plus pentru fiecare Kg in plus. Ca sa stii ca este gata, vei vedea ca ochiul a devenit opac si carnea se desparte usor de oase.
  6. Intre timp, incalziti uleiul intr-o tigaie. Tocati marunt usturoiul si adaugati-l in uleiul incins. Adaugati chilli si amestecati. Cand usturoiul este auriu, stingem focul si adaugam otetul. Indepartam bine.
  7. Odata ce dorada este gata, o scoatem din cuptor si turnam peste ea sosul pe care l-am facut noi cu otetul.

Servim imediat inainte sa se raceasca pentru a ne bucura de toata savoarea si de acea carne suculenta. Asezati un pat de cartofi si ceapa, deasupra portiei de dorada si stropiti cu sosul.

 Sfaturi pentru o dorada perfecta

  • Timpii de coacere a doradai sunt foarte relativi, deoarece vor depinde de fiecare cuptor si de greutatea pestelui. Pentru a sti cand dorada este intr-adevar in punctul sau exact de gatit, trebuie sa o urmariti cu atentie.
  • Unul dintre primii indicatori care stie daca dorada, sau orice alt peste pe care il gatim, este gatit este textura si culoarea carnii sale, care trece de la translucid la alb.
  • Carnea din jurul osului nu numai ca a trebuit sa-si schimbe culoarea, dar ar trebui sa fie usor separata cu un cutit sau o furculita. Daca carnea nu poate fi desprinsa, atunci pestele nu este inca gata.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news