Cosmetice pe care nu ar trebui sa le utilizati daca urmeaza sa mergeti la plaja

Chiar daca mai sunt inca multe zile pana la venirea verii si a orelor petrecute pe plaja, la piscina in cautarea bronzului perfect, multi dintre noi ne intrebam daca ne putem expune la radiatia solara daca luam un fel de medicament sau folosim produse cosmetice noi.

Si este ca, in ciuda faptului ca de multe ori nu suntem constienti de asta, exista anumite medicamente si produse care sunt fotosensibilizante – adica incompatibile cu soarele – si care pot provoca reactii anormale la nivelul pielii precum alergii, iritatii. , pete si chiar arsuri . In plus, alte medicamente si-ar putea pierde o parte din eficacitate daca suntem expusi la radiatiile solare in timpul tratamentului.

Prin urmare, si pentru a va proteja pielea si sanatatea, este important sa cunoasteti aceste medicamente si produse cosmetice pentru a le evita pe timpul verii. Ia-ti notite!

Lista medicamentelor cu posibile reactii adverse daca facem plaja este destul de lunga. Printre acestea se numara si contraceptivele orale care pot provoca pete in zona gurii. Insa, exista si alte medicamente care sunt consumate pe scara larga si care pot provoca si diferite reactii la nivelul pielii. : de exemplu, antiinflamatoarele (cum ar fi ibuprofenul), antihistaminicele, antihipertensivele, medicamentele antiulceroase (cum ar fi omeprazolul), unele antibiotice, antidepresivele si corticosteroizii.

Daca luati unele dintre aceste medicamente, trebuie sa cititi prospectul sau sa consultati farmacia. Daca aceste medicamente sunt folosite ocazional, este mai putin frecvent ca consecintele lor sa fie cunoscute la plaja. Din acest motiv, va recomandam intotdeauna citind efectele secundare si contraindicatiile inainte de a lua orice medicament.In acest fel vom evita speriaturile cu soare, precum iritatiile, alergiile si chiar arsurile.

Cosmetice pe care nu ar trebui sa le folosesti daca ai de gand sa te expui la soare

Reactiile la soare pot fi cauzate si de utilizarea unor produse cosmetice, precum parfumurile si uleiurile esentiale, care pot provoca pete ale pielii. Acidul retinoic este, de asemenea, fotosensibilizant, si nu trebuie folosit vara sau daca este folosit, exista pentru a scadea concentratia si a evita expunerea la soare. In cazul retinolului si acizilor (acizii alfa hidroxiacizi precum acizii glicolici si betahidroxiacizii precum salicilic), acestia pot fi folositi in continuare, dar intotdeauna noaptea, folosind soare intens. protectie pentru ziua si limitarea expunerii la soare. Desi nu sunt fotosensibilizante, prin provocarea exfolierii, pielea este mai neprotejata si poate fi mai predispusa la arsuri, pete si alte reactii adverse.

Da, poti folosi Vitamina C, un ingredient activ care nu este fotosensibilizant si, prin urmare, nu pateaza pielea, dimpotriva, puterea sa antioxidanta este perfecta pentru a face fata radicalilor liberi pe care razele UV ii elibereaza si care provoaca imbatranirea. pielea.Insa, vitamina C pura este fotosensibila, adica este inactivata de radiatiile solare, deci nu trebuie expusa la soare, deoarece se poate oxida.

Sfaturi pentru a evita reactiile pe pielea noastra daca luam orice medicament sensibilizant.

Descoperim de ce trebuie sa tii cont pentru a evita reactiile nedorite ale pielii daca consumul oricarui medicament – ​​precum ibuprofen sau contraceptive – este necesar pentru tine chiar daca te bucuri de vacanta si acestea includ expunerea la soare.

  • 1. Intrebati medicul si farmacistul. Exista multe medicamente care reactioneaza negativ la lumina soarelui, iar unele sunt destul de comune. Din acest motiv, dupa prescrierea unui medicament, primul pas ar trebui sa fie intotdeauna consultarea unui medic si farmacist de incredere. Acesti profesionisti vor sti daca medicamentul are vreo contraindicatie sau daca necesita mai multe precautii in timpul verii. La fel, daca este un produs fara prescriptie medicala, vei sti daca exista o alternativa nefotosensibilizanta.
  • 2. Foloseste protectie solara. Este un sfat valabil pentru orice perioada a anului si pentru a evita multiple probleme de sanatate: arsuri, imbatranire prematura, pete ale pielii, melanom… La fel, folosirea cremei solare este esentiala in timpul tratamentului cu un medicament fotosensibilizant.
  • Este important sa folositi protectie inainte de a iesi din casa, chiar daca este tulbure. In plus, transpiratia, frecarea de la imbracaminte sau apa face ca o parte din eficacitatea acesteia sa se piarda. Prin urmare, idealul este sa luati crema solara cu noi si sa o aplicati din nou la fiecare 2 ore.
  • 3. Evitati orele centrale ale zilei si protejati capul si ochii. Vara, este mai cald si exista mai multa radiatie solara intre 12 si 17 ore. Pentru a reduce riscul unei reactii de fotosensibilizare, evitati sa fiti in aer liber in acest timp. De asemenea, cu cat sunt mai putine zone ale corpului care sunt expuse la radiatii, cu atat riscul este mai mic. Purtarea de haine cu maneci lungi, de culoare inchisa, va va ajuta sa va protejati bratele si picioarele si nici nu trebuie sa uitati de alte zone care sunt mereu expuse, cum ar fi capul si ochii, pentru care este esential sa porti o palarie sau sapca si ochelari de soare.
  • 4. Monitorizati orice modificare a pielii. Daca se observa orice simptome de arsuri solare, trebuie consultat un medic pentru a putea lua in considerare retragerea medicamentului.
  • 5. Daca medicamentul este luat zilnic, mai bine noaptea. Unele medicamente sunt luate o data pe zi. In acest caz, dupa consultarea cu farmacistul sau medicul, poate fi o optiune buna sa lasati doza pentru noapte. In acest fel, compusul fotosensibilizant va fi mai putin prezent in organism atunci cand este expus din nou la lumina a doua zi.
  • 6. Adauga alimente sau suplimente bogate in antioxidanti. Pe cale locala si orala, vitaminele A, C si E, precum si alti nutrienti, cum ar fi bioflavonoidele, sunt antioxidanti puternici. Acesti compusi sunt esentiali pentru a combate si a preveni deteriorarea celulelor. Celulele pot fi deteriorate si imbatraniti din diferite motive, iar unul dintre ele se datoreaza radicalilor liberi, molecule care sunt eliberate in mod natural in timpul reactiilor chimice din organism. In exces, provoaca imbatranirea prematura. Antioxidantii ajuta la echilibrarea cantitatii de radicali liberi si incetinesc daunele pe care le provoaca celulelor si imbatranirea acestora.

Unele dintre reactiile de fotosensibilizare deriva tocmai din formarea radicalilor liberi. Prin urmare, poate fi util sa cresteti aportul de antioxidanti daca luati un medicament fotosensibilizant. Cea mai convenabila modalitate de a obtine antioxidanti in cantitati mari este prin suplimente, dar acestea sunt prezente si in multe fructe si legume. De exemplu, unele dintre cele mai bogate alimente in antioxidanti sunt fructele rosii, anghinarea, spanacul sau morcovii.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news