Albastrul este culoarea cu cei mai multi adepti, datorita tuturor calitatilor pozitive pe care le transmite. Mai jos aratam cele mai populare semnificatii ale acesteia, conform psihologiei.
Stiati ca culorile au efect asupra starilor mentale si emotionale? Ei bine, da, fiecare ton poate produce multe efecte diferite, chiar si contradictorii. Totul depinde de context. In acest caz, vom expune diferitele stari pe care culoarea albastra le poate evoca in noi, conform psihologiei.
Sociologul si psihologul Eva Heller, specialist in psihologia culorii, a descoperit ca albastrul este adesea favoritul oamenilor. Este greu sa gasesti pe cineva care sa nu-l placa. Ei bine, avem tendinta de a-l asocia cu o varietate de calitati pozitive, cum ar fi increderea, fidelitatea, simpatia, linistea si rationalitatea.
Ce inseamna culoarea albastru in psihologie?
Culoarea albastra este de obicei legata de apa (in special marea) si cerul. Asocierile cu aceste elemente sunt ceea ce ii confera un simbolism al calmului si al pacii, mai ales atunci cand tonurile sunt deschise, cum ar fi albastrul.
Este, de asemenea, una dintre culorile care a fost cea mai legata de controlabilitate. Deci toleranta, introspectia si intelegerea sunt calitati pe care si el le transmite adesea.
La randul sau, este legat de incredere, grija pentru ceilalti, credibilitate, putere, seriozitate, creativitate, energie fizica, cordialitate si dezvoltare tehnologica.
In lumina tuturor acestor sentimente pozitive, multe entitati colective au imprumutat culoarea albastra pentru a le transmite. Putem mentiona urmatoarele:
- Uniformele fortelor de securitate evoca incredere si seriozitate.
- In campaniile politice inspira autoritate, credibilitate si pace.
- Bancile, asiguratorii si companiile farmaceutice incearca sa transmita securitate, incredere si ingrijire.
- In marketing se intentioneaza sa influenteze achizitiile consumatorilor.
- La fel, culoarea albastra a fost considerata ideala pentru promovarea alimentelor dietetice sau pentru decorarea bucatariei, deoarece va ajuta sa va simtiti mai putin infometati si sa mancati mai putin. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta culoare este adesea rara in alimente.
In cele din urma, a fost asociat si cu calitati negative, precum tristete, melancolie si nostalgie. Acest lucru se poate datora opozitiei sale cu culorile calde.
Conform psihologiei culorilor, albastrul este cel mai rece si se bazeaza pe experientele noastre cu temperaturi scazute. Pielea capata un ton albastrui in aceste conditii, iar gheata si zapada sunt asociate cu aceste tonuri.
Intelesul diferitelor nuante de albastru
Exista 111 nuante de albastru. Dar numai 23 de soiuri de aceasta culoare au informatii psihologice specifice. Iata care sunt cele mai frecvente nuante si semnificatia care le este asociata de obicei.
Albastru-deschis
Este legat de sentimente de liniste, liniste, protectie si generozitate. Tonurile mai deschise sunt de obicei asociate cu amintirea, introspectia si comunicarea cu sine.
Prin urmare, este ideal pentru promovarea starilor de relaxare si concentrare. De obicei, este recomandat in dormitoare pentru a combate insomnia.
Culoare albastru inchis
Este asociat cu adevarul, moderatia, stabilitatea, ordinea si seriozitatea. Este foarte obisnuit sa folositi aceasta culoare in uniformele politiei sau fortelor de securitate.
Albastru marin
De obicei este legat de fidelitate, angajament, infinit, sacru si regal. Acest lucru se poate datora faptului ca cerul noptii, unde locuiesc zeii, este perceput ca albastru marin. La fel, a fost utilizat pe scara larga de catre faraoni si fecioare.
La randul sau, este asociat si cu eleganta si puterea economica. In trecut era foarte reprezentativ pentru inalta societate, era deja complex de sintetizat, ceea ce o scumpea. Astazi este o culoare folosita pe scara larga pentru a face costume elegante.
Albastrul marin provoaca, de asemenea, sentimente de calm si relaxare, deoarece evoca adancurile marii.
Turcoaz
Este o culoare care se afla intre albastru si verde, deci transmite calitatile ambelor. Ca de exemplu, liniste si crestere. La fel, este de obicei asociat cu claritate mentala, creativitate, introspectie, echilibru si control emotional.
In acest fel, daca sunteti interesat sa intreprindeti un proiect creativ, puteti decora spatiile cu acest ton. Astfel, inspiratia si creativitatea vor curge mai usor.