10 cele mai mortale boli care afecteaza populatia anual

Cele mai letale boli depind de statutul socioeconomic al regiunii in care apar. Stiati ca diareea ucide 525.000 de copii in fiecare an? Va spunem noi.

In anul 2020, 59,23 milioane de oameni au murit pe Pamant. Aceasta cifra pare astronomica si alarmanta, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca suntem peste 7,67 miliarde de oameni pe intreaga planeta. De exemplu, in Statele Unite se inregistreaza 869,7 decese la 100.000 de locuitori pe an, adica mai putin de 1% din totalul populatiei moare anual in aceasta tara.

Desi speranta de viata in Uniunea Europeana este de 85,10 ani pentru femei si 82,40 pentru barbati, exista anumite patologii fatale care pot pune capat vietii fiintelor umane rapid sau lent, dar inexorabil. Din fericire, cele mai multe dintre cele mai mortale boli sunt asociate cu batranetea si senescenta biologica.

De asemenea, oricat de ciudat suna, multe dintre patologiile grave nu sunt transmisibile si nu pot fi atribuite bacteriilor, virusilor si altor microorganisme. Continuati sa cititi, pentru ca in acest spatiu va aratam care sunt cele mai letale boli din lume.

Care sunt cele mai mortale 10 boli din lume?

Dupa cum a indicat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in 2019, doar 10 boli au cauzat 55% din cele peste 55 de milioane de decese care au avut loc. Diverse patologii provoaca moartea, dar trebuie mentionat ca, in functie de situatia socioeconomica a tarii in care ne uitam, cauzele senescentei pot fi foarte diferite.

De exemplu, in tarile cu venituri mari, principala cauza de deces este boala cardiaca ischemica. In orice caz, daca consultam regiunile mai putin favorizate cu un indice scazut al calitatii vietii, principala cauza de deces este insuficienta neonatala .

Aceasta comparatie este mai bine inteleasa cunoscand urmatoarele date: in diverse regiuni europene sunt in medie 32 de medici la 10.000 de locuitori, in timp ce in Africa cifra este de 2 profesionisti pentru acelasi numar de persoane. Fara indoiala, inegalitatea inseamna ca o boala inofensiva in regiunile cu venituri mari este fatala in locurile cu sisteme sociale si de sanatate slabe.

Avand in vedere aceasta idee, vedem ca este interesant sa explorezi cele mai letale boli contextualizate, adica tinand cont si de zonele defavorizate. Acum da, intalniti cu noi cele 10 patologii care conduc numarul deceselor la nivel global.

Cele mai letale boli nu sunt cele cu cel mai mare potential patologic, ci mai degraba cele care ucid cel mai mult in mod obiectiv in lume in fiecare an.

1. Cardiopatia ischemica: numarul 1 dintre cele mai letale boli

Bolile cardiovasculare sunt pozitionate drept unele dintre cele mai letale la nivel global. Anumite obiceiuri de stil de viata sunt legate de o mortalitate mai mare.

Daca vorbim despre letalitate in tarile cu venituri mari, fara indoiala, boala cardiaca ischemica sau boala coronariana ia premiul indoielnic de a fi cea care ia cele mai multe vieti in fiecare an . Acest tip de boala cardiovasculara provoaca aproximativ 4 milioane de decese in toata Europa in fiecare an.

Aceasta cifra reprezinta 47% din decesele din intreaga regiune, pe langa faptul ca provoaca pierderi de peste 196 de milioane de euro pe an. Exista mai multe tipuri de boli de inima, inclusiv urmatoarele:

  • Angina pectorala: se prezinta sub forma de durere opresiva localizata in zona retrosternala. Angina pectorala este cauzata de un aport insuficient de sange (oxigen) a celulelor miocardului, fara a provoca necroza celulara. La randul sau, aceasta afectiune poate trece prin 6 etape diferite. Varianta  stabila  se inrautateste atunci cand se fac eforturi fizice.
  • Angina microvasculara:  Aceasta afectiune se prezinta si ca durere opresiva, dar analiza biochimica a inimii si angiografia coronariana sunt normale. Cauzele sale sunt necunoscute, desi au fost propuse mai multe ipoteze.
  • Infarct miocardic acut: acest termen, mai bine cunoscut sub numele de atac de cord , se refera la o lipsa de alimentare cu sange a unei zone a acestui organ. Este cauzata de o obstructie a arterelor coronare si rata mortalitatii dupa diagnostic depaseste 15%.

2. Accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral (AVC), cunoscut si sub numele de accident vascular cerebral , este una dintre cele mai mortale boli din lume. Dupa cum a indicat Organizatia Mondiala a AVC , 1 din 4 persoane cu varsta peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral la un moment dat in viata. Acest lucru se traduce la 13 milioane de cazuri noi in fiecare an.

Rata de supravietuire la 5 ani dupa acest eveniment variaza intre 31 si 24% dintre pacienti , in functie de varianta acestuia. Accidentul vascular cerebral poate fi impartit in urmatoarele entitati clinice:

  • Accident vascular cerebral ischemic:  in aceasta afectiune, un vas de sange care alimenteaza creierul este blocat de un cheag sau embol, oprind fluxul de sange. 80% din accidente vasculare cerebrale sunt ischemice.
  • Accident vascular cerebral hemoragic:  in acest caz, un vas de sange se slabeste si se rupe, eliberand sange in creier. O contuzie foarte puternica, ruptura unui anevrism sau angiopatia amiloida cerebrala o pot declansa.

Prevalenta generala a acestui grup de afectiuni este de 3,5% dintre persoanele cu varsta peste 65 de ani. Dintre toti supravietuitorii, mai mult de 30% necesita reabilitare si 27% prezinta un anumit tip de disfunctie in viata de zi cu zi. Fara indoiala, aceasta este una dintre bolile care genereaza cel mai mare handicap in randul populatiei in varsta.

3. Conditii neonatale

Din pacate, este necesar sa se atinga un subiect care este adesea trecut cu vederea in regiunile cu venituri mari: decesele la copii mici . 311 din 1.000 de sugari sub 5 ani au murit anual in Africa in 1955. In prezent, aceasta cifra este mult mai mica (71 la 1.000), dar este inca ingrijoratoare.

Unele dintre cele mai frecvente cauze de deces neonatal includ urmatoarele: infectii respiratorii acute, complicatii antepartum, complicatii intrapartum, anomalii congenitale si diaree. Desi situatia este mai buna decat inainte, nu trebuie sa uitam ca la fiecare 11 secunde moare in lume o femeie insarcinata sau un nou-nascut.

Moartea neonatala este complet legata de conditia socioeconomica a regiunii analizate.

4. Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

BPOC, sinonima cu boala pulmonara obstructiva cronica , este o patologie respiratorie cronica in care tuburile bronsice devin obturate si tesutul peretilor alveolari este distrus (emfizem). Aceasta patologie apare din cauza inhalarii tutunului si a anumitor compusi chimici, cum ar fi combustibilii, carbunele, lemnele de foc si alti poluanti industriali pentru o lunga perioada de timp.

In ceea ce priveste mortalitatea globala, in 1990 se afla pe locul sase in ceea ce priveste mortalitatea, cu 2,2 milioane de decese pe an. In cursul anului 2000 a urcat pe pozitia numarul 4 si in 2020 pe 3. La pacientii cu varsta peste 65 de ani, probabilitatea decesului la 7 ani de la diagnosticare poate fi de pana la 48%.

Principala cauza a decesului din BPOC este progresia bolii in sine. Dificultatile de respiratie si tusea cronica pot face foarte dificila supravietuirea persoanelor in varsta, dar in plus, aceasta patologie este asociata si cu un risc ridicat de cancer pulmonar. In acest moment, realitatea vorbeste de la sine: fumatul ucide .

5. Infectii ale cailor respiratorii inferioare

Principalul simptom al infectiilor tractului respirator inferior este tusea . Fiintele umane tusesc pentru a expectora corpurile straine prezente in arborele bronsic, iar acest act este de obicei un semn de infectie, dificultati de respiratie, neoplasme si multe altele.

Tusea acuta – durata mai mica de 3 saptamani – indica de obicei o patologie virala sau infectioasa care se rezolva usor, dar in varianta sa cronica este mult mai ingrijoratoare. Acest tip de infectie este mai frecvent la femei decat la barbati si sunt depistate aproximativ 44 de cazuri la 1.000 de locuitori pe an, cu varfuri clare iarna datorita tiparelor sezoniere.

Desi infectiile tractului respirator inferior sunt aproape anecdotice in tarile cu venituri mari, este necesar sa ne amintim ca nu toate regiunile au aceleasi sisteme de sanatate. Daca agentul cauzal este bacterian si antibioticele nu sunt disponibile, pacientul poate dezvolta pneumonie bacteriana severa care duce la sepsis si moarte.

6. Bolile diareice, una dintre cele mai letale

Cu siguranta nu te asteptai la o patologie ca aceasta printre cele mai letale boli din lume. Trista realitate este ca aceste tipuri de afectiuni sunt a doua cauza principala a mortalitatii infantile la nivel mondial, asa cum a indicat OMS . In plus, acestea sunt afectiuni clinice care pot fi prevenite si tratabile care, in fiecare an, iau viata a peste 525.000 de copii sub 5 ani .

La nivel global, exista aproximativ 1,7 miliarde de cazuri de boala diareica a copilariei in fiecare an. In trecut, deshidratarea si pierderea de lichide au fost declansatorii pentru aproape toate decesele in aceste cazuri, dar sepsisul si raspandirea infectiei enterice sunt acum considerate a fi principalele vinovate.

In majoritatea regiunilor cu venituri mici, simptomele diareice isi gasesc raspunsul in agenti virali, bacterieni, helmintici si protozoari, cum ar fi Entamoeba histolytica . Acest din urma protozoar provoaca 50 de milioane de noi infectii in fiecare an si 70.000 de decese pe cont propriu.

In Europa, mai putin de 5% din populatie este purtatoare de E. histolytica, dar povestea este foarte diferita in alte regiuni mai putin favorizate.

7. Tuberculoza

Tuberculoza (TB) este o infectie bacteriana cauzata de agentul Mycobacterium tuberculosis . Acest agent patogen este transmis prin aer, calatorind in picaturi emise de o persoana infectata atunci cand tuseste. Dupa cum arata studiile, rata de reproducere a microorganismului cauzal este de pana la 4,3 in tari precum China. Cu alte cuvinte, o persoana infectata infecteaza 4 inainte de a fi vindecata .

In stadiile incipiente ale infectiei, pacientul prezinta semne generice, precum febra, oboseala, lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate. 25% din cazurile active vor prezenta o infectie care se deplaseaza la plamani, incepand starea grava. In acest moment al bolii, tusea neincetata cu mucus sau sange si transpiratia nocturna sunt normale.

Se estimeaza ca, fara tratament, aproximativ 50-60% dintre pacientii cu tuberculoza mor in decurs de 5 ani de la diagnostic.

8. Ciroza hepatica

Semnele si simptomele cirozei hepatice sunt foarte variate, evidentiind ingalbenirea pielii si a mucoaselor (icter).

Din nou, alte dintre cele mai letale boli la care probabil nu te asteptai sa concureze cu boala cardiaca ischemica sau cu accidentul vascular cerebral. Termenul de ciroza hepatica se refera la cicatrizarea ficatului care are ca rezultat functionarea anormala a ficatului. Afectiunea apare ca o consecinta a unei leziuni cronice si continue a acestui organ.

Ciroza este una dintre principalele cauze de deces in tarile cu venituri mari , pentru ca, fara a merge mai departe, in Statele Unite se inregistreaza anual 5,5 milioane de pacienti —2% din populatie—. In aceeasi regiune, exista 27.000 de decese anual din cauza acestei insuficiente de organ, ceea ce o face a saptea principala cauza de deces.

Stadiile mai avansate ale cirozei sunt usor de recunoscut, deoarece pacientul prezinta icter sau decolorare galbena a tesuturilor. Deoarece ficatul nu poate filtra si forma bila in mod corespunzator, bilirubina este stocata in organism, provocand aceasta nuanta alarmanta a pielii. Se estimeaza ca 800.000 de oameni mor de ciroza in fiecare an.

9.Diabet

Diabetul zaharat este atat de comun in societatea generala incat nu putea fi uitat in aceasta lista. Potrivit OMS , numarul diabeticilor a crescut drastic in ultimele decenii, de la 108 milioane in 1980 la 422 milioane in 2014. Aceasta afectiune este o cauza directa a multor cazuri de orbire, atac de cord, accident vascular cerebral si nu numai.

Mergem mai departe, deoarece aceeasi sursa sustine ca diabetul a provocat 1,5 milioane de decese in 2019 . Interesant este ca diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin exercitii fizice adecvate, o dieta sanatoasa, un stil de viata activ si controale medicale regulate. In cele mai multe cazuri, aceasta boala este prevenibila si usor de rezolvat.

In diabet, hormonul insulina nu functioneaza bine sau nu este produs in cantitati suficiente, iar glucoza se acumuleaza in sange.

10. Decese derivate din accidente de circulatie

Accidentele de circulatie nu sunt o patologie in sine,  dar pot da nastere unor afectiuni letale, precum contuzii la cap, sangerari interne, soc hipovolemic, paralizii complete sau partiale si multe altele. In fiecare an, 1,35 milioane de oameni mor in accidente de masina sau 3.700 de vieti sunt pierdute in fiecare zi pe drum.

In plus, aceste tipuri de evenimente variaza si in ceea ce priveste frecventa si severitatea, in functie de regiunea analizata . Accidentele de trafic sunt de 3 ori mai frecvente in regiunile cu venituri mici, comparativ cu tarile bogate.

Rata mortalitatii din cauza accidentelor de vehicule creste cu cat regiunea este mai saracita.

Concluzie  

Letalitatea unei patologii nu se refera doar la capacitatea sa de a ucide, ci si la cat de comun este sa apara. Daca 100 din 100.000 de oameni sunt afectati de o boala, se preconizeaza ca aceasta va provoca mai multe complicatii la nivel societal decat una extrem de mortala care afecteaza doar 1 din milion de locuitori.

Din acest motiv, pe aceasta lista au aparut vechi cunostinte care nu sunt de obicei asociate cu moartea: infectii, diabet si diaree, de exemplu. De asemenea, este necesar sa pastram perspectiva: ceea ce intr-o tara cu venituri mari este o zi in pat si o cura de antibiotice, intr-o regiune saraca poate insemna moartea .

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news