Ce este glutenul si cum afecteaza sanatatea?

Glutenul a devenit centrul nenumaratelor dezbateri datorita efectelor sale asupra sanatatii unor oameni. Va spunem mai multe despre aceasta proteina.

Expresii precum „intoleranta la gluten”, „boala celiaca” si „fara gluten” au devenit destul de populare in ultimii ani, datorita diferitelor opinii care exista despre consumul de alimente care contin gluten si efectele acestora asupra sanatatii.

Adevarul este ca acest ingredient este prezent in multe produse traditionale din alimentatia noastra si consumul lui nu este daunator daca organismul il digera corespunzator. 

Ce este glutenul?

Este un grup de proteine ​​(gliadina si glutenina) care se gasesc in semintele cerealelor precum graul, secara si orzul. In aceasta ordine de idei, glutenul este prezent in alimentele de consum zilnic precum paine, prajituri, paine prajita, paste, tarate de grau, cuscus, printre altele. De fapt, „carnea cu gluten”, facuta din grau integral sau faina alba, era o alegere buna pentru vegetarieni.

Datorita consistentei sale, glutenul este folosit si pentru a da elasticitate si volum maselor de panificatie si patiserie, un ghid pentru a ingrosa sau spori aroma altor alimente precum mezelurile si sosurile. Vezi si care sunt produsele fara gluten pe site-ul AskAi.

Este consumul de gluten daunator sanatatii?

Nutritionistul Vanesa Pineda afirma ca exista doua afectiuni specifice legate de gluten, care se manifesta in moduri diferite: boala celiaca si sensibilitatea sau intoleranta la gluten.

Boala celiaca este o tulburare a sistemului imunitar care afecteaza in mod specific intestinul subtire atunci cand este ingerat un aliment care contine gluten. Cel mai frecvent simptom este inflamatia intestinului, care uneori poate impiedica absorbtia adecvata a nutrientilor.

Este important sa acordati atentie in timp util acestei afectiuni, deoarece daca proteina glutenului ajunge in fluxul sanguin poate provoca si alte boli, cum ar fi:

– Fibromialgie
– Sindrom de oboseala cronica
– Tulburari neurologice, cum ar fi dementa glutenica sau encefalopatia glutenica
– Dureri articulare
– Boli ale pielii precum edem si eruptii cutanate
– Caderea parului
– Depresie
– Avorturi spontane sau sterilitate

Tratamentul imediat pentru o persoana cu boala celiaca este eliminarea oricarui aliment care contine gluten. In acest caz, este necesar sa consultati un medic nutritionist pentru a dezvolta un plan alimentar sanatos si echilibrat, in functie de cerintele fiecarui individ.

La randul ei, sensibilitatea sau intoleranta la gluten este diferita de alergie, deoarece nu este o reactie autoimuna care dauneaza oricarui organ sau sistem al corpului, dar genereaza simptome precum diaree, constipatie, senzatie de epuizare, inflamatie in colon sau gaze…

In general, se controleaza prin reducerea sau eliminarea consumului de alimente care contin gluten, desi daca simptomele sunt severe, medicul curant trebuie sa efectueze analizele corespunzatoare pentru a exclude boala celiaca.

De ce au devenit atat de populare alimentele fara gluten?

Desi se estimeaza ca afecteaza doar 1% din populatie, recunoasterea ca boala celiaca a fost data in ultima vreme a dus la o promovare mai puternica a produselor fara gluten, ceea ce ofera mai multe optiuni alimentare celor care sufera de aceasta tulburare.

Cu toate acestea, au fost create unele mituri care asociaza consumul de gluten cu cresterea in greutate si cu obiceiurile alimentare nesanatoase, determinand multi oameni sa-l elimine din alimentatie sau sa se autodeclare intoleranti la el. Fata de asta, Vanesa Pineda asigura ca, atata timp cat nu ai nicio afectiune anume, nu este necesar sa o excluzi din alimentatia zilnica.

Desi glutenul nu este un aliment daunator sanatatii, este important sa consultati medicul curant daca aveti simptomele descrise mai sus, pentru a exclude boala celiaca sau intoleranta. In cazul in care acesta este cazul, sau daca pur si simplu doriti sa explorati noi arome in bucatarie, va impartasim acest ghid de retete fara gluten, cu preparate pentru toate gusturile. 

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news