Boala inflamatorie pelvina

BIP poate fi:

acuta si se refera la trompe si sechelele infectiei tubare-asa zisa „anexita„, care poate duce la distrugerea arhitecturii si functiei tubare si la aparitia aderentelor pelvine;

cronica, aparuta prin BIP acute frecvente, care se caracterizeaza prin distrugeri uneori ireversibile ale trompelor, infertilitate, aderente si durere.

Semnele si simptomele BIP sunt nespecifice, dar daca aveti o sensibilitate in etajul abdominal inferior, o sensibilitate anexiala (va plangeti de dureri „de ovare”) sau (si) dureri in timpul actului sexual, scurgeri vaginale abundente, eventual aveti febra (temperatura orala mai mare de 38 grade) este bine sa mergeti la un control ginecologic.

Netratata corespunzator BIP acuta poate produce abcese tubare ce pot sa se rupa ducand la stare de soc, hidrosalpinx (adica trompe infundate, obstruate, pline cu lichid), obstructie tubara partiala cu formare de cripte ce favorizeaza aparitia sarcinilor ectopice, obstructie tubara totala cu infertilitate.

Ce anume favorizeaza aparitia BIP si infertilitatea?

Deobicei BIP acuta este o infectie plurimicrobiana si cele mai frecvente organisme sunt: Neisserisa gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, la care se adauga bacterii aerobe si anaerobe aflate in flora normala in vagin si colul uterin. Astfel infectiile genitale incorect tratate (marea lor majoritate fiind de fapt boli cu transmitere sexuala) permit si bacteriilor cu virulenta scazuta (adica mai putin periculoase) sa participe la procesul infectios si la cronicizarea acestuia.

Ce anume declanseaza urcarea bacteriilor din vagin si colul uterin spre trompe si uter?

BIP acute apar dupa menstruatie (mucoasa uterina in timpul menstruatiei este un bun mediu de cultura pentru microbi), dupa actul sexual, in cazul avorturilor „la cerere”, in caz de montare sau utilizare DIU (sterilet), in timpul histerosalpingografiilor.

Cum va protejati de aparitia BIP?

1. Prezervativele, utilizate corect si cu consecventa, sunt foarte eficace in prevenirea BIP, cat si a altor boli cu transmitere sexuala.

2. Contraceptivele orale se pare ca protejeaza femeia de BIP deoarece scad fluxul menstrual, scade capacitatea bacteriilor de a se atasa de celulele mucoasei uterine si modificarile produse de progesteronul din pilule la nivelul colului uterin impiedicea aderarea bacteriilor.

3. Metodele contraceptive de bariera (diafragm, bureti, spume); de asemenea si spermicidele ajuta la preventia BIP.

Ati fost diagnosticata cu BIP moderata, ce e de facut?

Odata diagnosticata aceasta boala si eventual depistat si microbul care o produce (sau nu) aveti obligatia sa urmati intocmai un tratament cu antibiotic, la indicatia medicului, sa fiti abstinenta pe perioada tratamentului, neaparat trebuie tratat si partenerul. La incheierea tratamentului investigatiile sunt obligatorii pentru a vedea rezultatele acestuia! In cazurile severe insa spitalizarea e obligatorie.

Ati avut BIP si doriti sa va montati un sterilet

Dispozitivul intrauterin (sau popular sterilet) este asociat cu o crestere a incidentei bolii inflamatorii pelvine deorece practic el se comporta ca un „sanctuar” pentru bacterii impotriva mijloacelor de aparare ale organismului. Asadar nu este indicat sa-l folositi.

In concluzie, BIP cuprinde o serie de afectiuni date de microbi si preventia este calea cea mai corecta spre a avea o sanatate deplina, dar odata aparuta este obligatorie prezentarea la medic, si in nici un caz nu apelati la automedicatie!

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news