Vaccinarea antigripala a copiilor

O serie de studii, efectuate mai ales in SUA, au evidentiat la copiii mici sanatosi un risc crescut de imbolnavire severa, complicatii si deces, care justifica in final vaccinarea in totalitate a copiilor cu varste intre 6 si 23 luni.

Specialistii americani au recomandat vaccinarea tuturor copiilor pana la 5 ani, desi riscul este mai scazut intre 3 si 5 ani, dar analiza cost-berieficiu este neta in favoarea imunizarii. in acest sezon se are in vedere in SUA demararea unei cresteri a acoperirii vaccinale si la cei cu varste de 6-18 ani, care va ajunge in 2012 la 100%. Se realizeaza astfel al doilea deziderat al controlului optim al epidemiilor de gripa, si anume imunizarea persoanelor cu rolul cel mai important in raspandirea gripei, primul deziderat fiind acoperirea vaccinala semnificativa a persoanelor cu risc crescut. Numarul total al vaccinarilor antigripale sezoniere in aceasta tara ar putea ajunge la cca 135 de milioane (45% din populatie) sau chiar mai mult.

Exista o reticenta a medicilor pediatri, dar mai ales a parintilor de a-si vaccina copiii mici sanatosi, desi exista la nivel national date care evidentiaza rate mari de imbolnavire, complicatii si deces care ar putea argumenta suficient aceasta imunizare. Se inregistreaza in timpul sezonului rece un numar mare de imbolnaviri (posibile gripe) in randul copiilor care frecventeaza gradinitele/cresele si nu putini dintre acestia fac complicatii otice si pulmonare care necesita uneori spitalizare.

Trebuie mentionat ca acesti copii au si un potential crescut de raspandire a gripei in familie unde pot intra in contact cu persoane in varsta sau cu bolnavi cronici, dar nu trebuie uitate si costurile directe si indirecte care decurg din managementul imbolnavirii copiilor. Un pas important in controlul gripei la copii ar fi vaccinarea celor din colectivitati, care poate fi sustinuta prin reducerea cheltuielilor legate de imbolnaviri, complicatii si internari.

Ar fi de dorit o promovare activa din partea medicilor de familie si pediatri, de a recomanda vaccinarea antigripala a copiilor mici de la prima infectie respiratorie aparuta in sezon (dupa vindecarea acesteia) fie in ambulatoriu, fie la externarea din spital. Un al doilea pas in cresterea vaccinarilor la copii ar putea fi compensarea vaccinului gripal prin casele de asigurari de sanatate.

Un fapt este sigur, o gripa costa mai mult decat un vaccin si aceasta afirmatie este sustinuta de foarte multe cercetari, inclusiv de un studiu efectuat in tara noastra in 2007, care a aratat urmatoarele: costul unui vaccin gripal pe piata a variat intre 20 si 25 de lei; costul unei gripe usoare la copil – 48,20 lei; costul unei gripe forma medie – 53,4 lei; costul unei gripe complicate in ambulatoriu 109,2 lei; costul unei gripe severe/complicate internate in spital – 1.390,09 lei.

Medicii de familie si pediatrii vor avea insa si un alt obstacol foarte greu de depasit si anume reticenta sau chiar opozitia unor parinti care considera inca vaccinul ca fiind reactogen (chiar periculos), ineficient si foarte scump.

Vaccinarea antigripala este cea mai buna metoda de diminuare a complicatiilor, internarilor si deceselor provocate de epidemiile de gripa: Dr. Viorel ALEXANDRESCU.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news