Pregatirea alimentelor pentru cateva zile are anumite avantaje. Ne ajuta sa ne planificam alimentatia si in acelasi timp sa nu improvizam, asigurandu-ne astfel ca mancam preparate mai elaborate si sanatoase. Avand o prognoza a acelor alimente pe care urmeaza sa le consumam pe parcursul saptamanii, favorizeaza si o imbunatatire a economiei interne.
A avea mancaruri preparate in frigider este o optiune grozava pentru momentele in care suntem ocupati si stresati, evitand astfel sa cedem la mancarurile fast-food cu valoare calorica si lipidica ridicata.
Indicatii de luat in considerare la reincalzirea alimentelor
Acest sistem are anumite dezavantaje, precum pierderea si/sau modificarea texturii, aromei si culorii alimentelor atunci cand o reincalzim. Pentru a minimiza aceste neplaceri, indicam cateva indrumari cu privire la modul de reincalzire a alimentelor pentru a minimiza pierderea proprietatilor lor nutritive si organoleptice.
Contaminare microbiologica
Primul lucru de care trebuie sa tinem cont la reincalzirea alimentelor este siguranta si controlul alimentelor. Procesele de frig (refrigerare si congelare) si caldura (fierbe, coace etc.) sunt foarte importante pentru conservarea alimentelor si astfel impiedica proliferarea microorganismelor precum Listeria monocytogenes sau Salmonella shigella . Bacteriile si ciupercile patogene se dezvolta la temperaturi calde.
Cum sa pastrezi alimentele la frigider odata pregatite
Ori de cate ori pregatim o mancare fierbinte, cum ar fi o supa de legume sau tocana, trebuie sa asteptam sa se raceasca la temperatura camerei si sa-l dam la frigider sau sa inghetam rapid odata ce mancarea este calda, pentru a nu intrerupe ciclul rece al alimentelor deja existente. la frigider sau congelator. In timp ce asteptam ca alimentele sa se raceasca dupa gatire, este foarte IMPORTANT ca recipientul in care se afla mancarea sa ramana acoperit. In acest fel impiedicam patrunderea agentilor contaminanti precum microorganisme, insecte, murdarie etc. In acelasi timp, prevenim pierderea umiditatii.
Cum sa decongelati alimentele
Pentru a ne recupera si a consuma din nou preparatul nostru pre-gatit, trebuie sa tinem cont ca toate procesele de manipulare fizica sau chimica ii vor modifica proprietatile, adica temperatura, aerul, condimentele etc. Daca alimentele au stat in congelator de multe saptamani, este posibil sa se fi format cristale de gheata care au deteriorat caracteristicile alimentelor. Asa ca se recomanda congelarea pentru a se consuma in zilele urmatoare. La decongelare, cel mai bine este sa o faceti la frigider pentru a nu rupe lantul de frig. Odata dezghetat in frigider putem reincalzi mancarea.
La incalzire, trebuie sa avem in vedere ca daca ne incingem prea mult, readucem la fierbere excesiv sau il ardem, nu numai ca se vor pierde vitaminele din legume, dar se vor pierde textura, culoarea, mirosul si gustul alimentelor. schimba de asemenea. Deci, cum sa reincalziti alimentele fara a-si pierde proprietatile nutritive si organoleptice?
- Cateva minute la cuptor este cu siguranta cea mai buna optiune. Mentine texturile si aromele, in special in carne, peste si legume care nu sunt asezonate cu doze mari de sosuri.
- Focul sau plita ceramica este o alternativa buna pentru preparatele cu lingurita precum supe, tocane, creme etc. Este necesar sa se aduca la punctul de fierbere pentru a asigura distrugerea germenilor. Este, de asemenea, o alegere buna pentru orez si paste asezonate.
- Cuptor cu microunde. Desi este o metoda mai putin recomandata in comparatie cu cele descrise anterior, alimente precum legumele fierte sau tortilla sunt bune pentru aceasta. Le mentine umede si suculente. La cuptorul cu microunde ar trebui sa folosim intotdeauna sticla sau ceramica si sa evitam materialele cele mai poroase, precum plasticul, care degaja particule toxice la reincalzirea alimentelor.
Odata ce am reincalzit mancarea, NU O REINCELZITI de mai multe ori. Deoarece riscul de contaminare microbiana se inmulteste si pierderea proprietatilor nutritionale de fiecare data cand ne racim si incalzim din nou este considerabila. Din acest motiv, este important sa calculam bine portiile pe care urmeaza sa le consumam pentru a risipi cat mai putina mancare.