Hemoroizi in sarcina: cum sa scapi de aceasta neplacere incomoda si tacuta

Multe femei cunosc frica atunci cand stau jos sau merg la baie in timpul sarcinii, de parca le-ar astepta ceva neplacut. Hemoroizii sunt unul dintre cele mai frecvente neplaceri ale sarcinii , adesea ascunse de „tabuul” pe care il reprezinta pentru multe persoane, dar nu trebuie trecuti cu vederea.

Hemoroizii, numiti si „gramadii”, sunt pernite umflate de tesut intestinal in zona anusului sau a rectului inferior. Aceste tampoane contin multe artere si vene, sunt foarte frecvente si rezulta din cresterea presiunii in anus, care se poate intampla in timpul sarcinii, nasterii sau din cauza constipatiei.

Aproximativ 40% dintre femeile insarcinate sufera de hemoroizi intr-un anumit stadiu al sarcinii, in special in al treilea trimestru. Asa cum venele varicoase de la picioare sunt mai susceptibile de a se inflama in aceasta perioada, venele din rect sunt, de asemenea, sub presiune crescuta.

Hemoroizii pot fi in interiorul sau in afara corpului. Daca este vorba de hemoroizi interni, acestia apar chiar in interiorul anusului, unde incepe rectul. Cand sunt mari, pot aluneca afara (prolaps). Cea mai frecventa problema cu hemoroizii interni este sangerarea in timpul miscarilor intestinale, dar de obicei nu doare la fel de mult ca hemoroizii externi si poate chiar sa nu existe disconfort.

Hemoroizii externi apar in afara anusului. Ele pot provoca dificultati cand stati, miscati si mai ales cand curatati zona dupa o miscare intestinala. Hemoroizii externi trombozati sunt mai durerosi, deoarece se formeaza un cheag de sange in tesutul din afara anusului.

Simptomele hemoroizilor in timpul sarcinii

Presiunea pe care o primeste zona rectala, mai ales la sfarsitul sarcinii, incetinirea circulatiei si poate problemele de constipatie, fac ca pernutele anale sa se umfle si sunt foarte dureroase. Una sau mai multe umflaturi dure si sensibile sunt vazute in zona anusului .

Tesutul umflat poate sangera (mai ales in cazul hemoroizilor interni) adesea in timpul miscarilor intestinale, ceea ce poate produce un soc destul de gravida. Sangerarea este rosu intens. Insa, spre deosebire de sangerarea vaginala in timpul sarcinii, sangerarea rectala nu inseamna ca bebelusul este in pericol.

Mai frecvente sunt alte simptome enervante asociate cu hemoroizii externi: mancarime, arsuri si durere in zona afectata. Adesea devine dificil, nu doar sa stai jos, ci sa mergi, sa schimbi pozitia sau sa gasesti pozitia potrivita pentru a dormi… Mersul la baie, asa cum am spus, este destul de dureros si daca exista hemoroizi. Ocazional, poate exista si sangerare.

In orice caz, daca nu sunteti sigur daca sangerarea este rezultatul hemoroizilor (si daca acestea sunt interne, se intampla adesea), consultati-va medicul, deoarece in unele cazuri sangerarea rectala poate fi semnul unei boli grave. Este mai bine ca un specialist sa confirme diagnosticul.

Tratamentul si ameliorarea hemoroizilor in timpul sarcinii

Tratamentul pentru hemoroizi include diferite medicamente si interventia chirurgicala poate fi chiar necesara in cazurile severe, dar in timpul sarcinii stim deja ca cu cat sunt mai putine medicamente, cu atat mai bine (si mai putine, trecand prin sala de operatie). Consultati intotdeauna un medic ginecolog daca hemoroizii sunt foarte durerosi. In unele cazuri, ei pot recomanda medicamente topice sau supozitoare care nu prezinta un risc pentru fat.

Dar exista anumite reliefuri naturale ale hemoroizilor care pot functiona pentru tine . Baile de sezut cu apa calda (daca este foarte rece sau foarte cald, simptomele se agraveaza) sunt destul de eficiente in ameliorarea pe moment a durerii.

Sunt oameni care se descurca bine cu frigul, de exemplu prin aplicarea de gheata, dar nu uitati sa nu o faca niciodata direct, ci sa infasurati gheata intr-o carpa. Altii se vor descurca mai bine cu apa mai fierbinte. Daca este prima data cand suferi de ele, poti alterna diferite temperaturi pentru a vedea care este mai linistitoare pentru tine.

Se recomanda lenjeria intima din bumbac, care este mai moale si permite transpiratia

Folosirea prosoapelor umede pentru a va curata dupa evacuarea intestinala este mult mai buna decat a folosi hartie igienica, care este mai putin moale si, fiind uscata, poate rani la frecare.

In cazul hemoroizilor, igiena dupa defecare este primordiala , deoarece exista nereguli in zona anala care pot lasa urme de fecale care cresc mancarimea. Pentru a face acest lucru, puteti folosi apa curenta calda, cu ajutorul unui sapun bland si atingand intotdeauna zona usor. Curatarea se va face de la vagin pana la anus, si se va avea grija ca zona sa nu fie umeda.

Preveniti hemoroizii in timpul sarcinii

Multe femei vor suferi de ele, indiferent cat de mult vor incerca sa le evite, dar pentru multe altele, aceste sfaturi pentru prevenirea hemoroizilor in timpul sarcinii vor functiona .

Deoarece efortul de a face nevoile, constipatia si petrecerea mult timp pe toaleta cresc riscul de hemoroizi, trebuie sa ne asiguram ca scaunul este moale. Trucul este de a mentine o buna hidratare, band multa apa si luand o dieta bogata in fibre. Multe fructe si legume, cereale integrale… Medicul ne poate recomanda un supliment de fibre naturale daca consideram ca este necesar.

Alte sfaturi pentru a evita constipatia in timpul sarcinii includ evitarea alimentelor flatulente si astringente, incercarea de a tine un program de mese si mersul la baie, mestecat bine alimentele, exercitii zilnice…

Incercati sa reduceti presiunea din zona anala dormind si odihnindu-va pe o parte si nu pe spate si, de asemenea, evitand sa petreceti mult timp in picioare sau asezat…

Pe de alta parte, mersul cu bicicleta in timpul sarcinii este contraindicat daca femeia sufera de hemoroizi. Nu este ca acest exercitiu le va provoca, dar intensifica durerea celor care sufera de ele, deoarece prin sprijinirea perineului si a zonei anale pe sa se produce frecare care agraveaza hemoroizii.

Unele exercitii care vor ajuta la imbunatatirea circulatiei in zona planseului pelvin sunt exercitiile Kegel, care sunt si foarte benefice pentru alte aspecte in aceasta etapa.

Daca ati suferit de hemoroizi in timpul sarcinii , este posibil sa ii aveti si in perioada postpartum. In acest caz, nu uitati sa mentineti o hidratare sanatoasa si obiceiuri alimentare si daca durerea va impiedica sa duceti o viata normala, consultati un medic ginecolog.

Constipatia postpartum agraveaza hemoroizii, care se adauga la durerea din cauza unei eventuale epiziotomii, cezariana, ruptura… iar timpul de mers la baie poate deveni un calvar. Daca acesta este cazul tau, ai grija sa discuti cu medicul ginecolog, acesta iti poate recomanda un laxativ compatibil cu alaptarea.

Speram ca cu aceste sfaturi puteti reduce disconfortul hemoroizilor in sarcina si preveni aparitia lor, din fericire acest disconfort dispare de obicei la cateva saptamani dupa nastere.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news