Cand te uiti la titlul acestei postari, cu siguranta ti-a venit in minte chipul lui Chandler Bing, cel din Friends, si fobia lui de angajament. Dar teama de angajament, numita stiintific filofobie, este o realitate care creste pe masura ce trec anii, motivata cu siguranta de esecurile conjugale care ne inconjoara.
Exista insa multe alte aspecte pe care te vom ajuta sa le diferentiezi, precum si cateva semne care te vor anunta daca partenerul tau sufera de aceasta frica.
Machism
Da, barbatii sunt cei mai afectati de aceasta problema si problema dateaza de mult. Educatia fetelor a fost intotdeauna legata de familie, grija fata de ceilalti si iubire, in timp ce baietii au fost intotdeauna asociati cu o viata aventuroasa fara limite de experimentare profunda. Cu toate aceste informatii in camera, cum vor alerga fericiti catre viata de cuplu?
Traume
Exista, de asemenea, episoade traumatice si experiente proaste care provoaca schimbari in ideile despre angajament. Apare dupa o despartire deosebit de dramatica, mai ales daca vine dupa multi ani de relatie si daca aceasta persoana este cea care a ramas sau cea pe care o paraseste, deoarece ambii nu vor mai avea incredere in dragoste. Insa influenteaza si experienta celorlalti, care afecteaza negativ in anumite cazuri: divorturile parintilor afecteaza foarte mult, din moment ce ii plasam ca referinte maxime in care dragostea a esuat; dar si cu cuplurile din jurul lor, ca prietenii tipici care sunt prieteni de o viata si se parasesc.
Lejeritate emotionala
Cand unei persoane ii este frica de angajament, nu inseamna ca nu are relatii. Totusi, in acestea nu este foarte implicat emotional, mai ales in momentul in care incepe sa simta ceva. In acel moment, va incepe sa respinga planurile si va fugi de situatii care ii pot spori sentimentele, precum si de cele care implica o seriozitate excesiva in relatie, precum prezentarile de la parinti sau achizitiile comune. Cand apar chestiuni precum nunti sau copii, zborul va fi mult mai evident.
Sabotaj neintentionat
Acesti oameni vor sabota acea relatie, uneori fara sa-si dea seama. Ei se vor concentra pe cautarea defectelor acelei persoane , chiar daca acestea sunt minime si trebuie sa faca niste eforturi pentru a le gasi. Scopul tau este sa devii dezamagit de persoana respectiva si sa eviti sa faci pasii care duc direct la o viata fara intoarcere.
Ei aleg, de asemenea, sa aleaga oameni cu care va fi greu sa ajungi la un final fericit. Acesti oameni sunt de obicei de neatins intr-un anumit sens sau foarte diferiti de ei, ceea ce ar determina sa nu se faca mai multi pasi decat cel care exista in acel moment.
Ambiguitate
Poate ca aceasta este una dintre caracteristicile cel mai usor identificabile ale unui filofob. Cand ii intrebi despre relatia lor, aproape niciodata nu folosesc cuvinte care ar putea suna prea serioase. Cuvinte precum prietena sunt adesea inlocuite cu cuvinte mult mai usoare, chiar fugind de cuvantul „femeie” atunci cand sunt casatoriti. Viitorul este incert de multe ori si exista cuvinte care, intr-un fel, par sa limiteze si sa restranga viata.
Indecizie
Daca sunt deja nesiguri, acesti oameni nu vor da dovada de siguranta nici atunci cand iau decizii. Ei nu o vad niciodata clar, iar conturul este o arma pe care nu au folosit-o niciodata. Cand apar intrebari despre a merge mai departe in relatie, el va ezita si poate schimba subiectul, incercand sa fie mai pregatit pentru urmatoarea incercare.
Frica de respingere si posesie
Ei cauta controlul excesiv asupra situatiilor si asupra partenerului lor, deoarece stima de sine scazuta tinde sa le sporeasca teama de respingere, ceea ce le motiveaza fobia de angajament. Gelozia ii ataca si ca simptom al nesigurantei lor.
Solutie
Primul lucru de facut este sa identifici aceasta frica si sa o recunosti. De acolo, este important ca ambii oameni sa arate incredere si toate acele frici sa dispara, cum ar fi sa fie abandonati. Si desi aceasta frica poate fi evitata cu o educatie adecvata, este important ca, ca adulti, sa stim sa ne conectam inimile si mintile pentru a invata sa iubim intr-un mod real.
Detectati aceste simptome si, analizand motivul explicat in primele sectiuni, incercati sa luati masuri in acest sens. Ajuta-ti partenerul sa se simta in siguranta si sa faci lucrurile sa mearga mai departe.