Iohannis: „Daca iese Ponta, a doua zi da drumul corupților din inchisori.”

Configurarea unei noi majoritați parlamentare se va realiza prin negocieri, dar DUPA alegeri, a declarat candidatul prezidențial ACL Klaus Iohannis in interviul acordat la sediul redacției Reporter Virtual. Este nevoie de cel puțin cateva luni iar varianta cu Catalin Predoiu prim-ministru ramane in vigoare, chiar daca, la inceput, coabitarea cu premierul Victor Ponta este inevitabila.

Adrian Halpert: Ați vorbit de mai multe ori, mai ales dupa turul I, de o schimbare a majoritații parlamentare daca veți ajunge președinte. Aș vrea sa știu daca exista o strategie in acest sens și un termen in care se va produce.

Klaus Iohannis: Este clar ca acest lucru – schimbarea majoritații parlamentare – se va intampla, insa acum ne concentram 100% pe campania prezidențiala. Dupa ce caștigam, este timp suficient sa inceapa negocieri și evaluari. Lucrurile nu pot fi facute simultan, pentru ca s-ar pierde din energie pentru campania prezidențiala, care este extrem de dificila.

Laurențiu Ciocazanu: In emisiunea de la Realitatea TV i-ați spus domnului Ponta ca sunteți de acord sa ramana prim-ministru. Sau a fost o remarca ironica? Ați putea conviețui cu Victor Ponta premier?

Klaus Iohannis: Nu-mi doresc, dar sigur ca aș putea conviețui. Eu am facut propunerea pentru ca domnia sa a venit pregatit sa ne convinga ca este un bun prim-ministru. Ok. Sa ramana el prim-ministru iar eu voi fi președinte iar dupa ce se schimba majoritatea in Parlament iși va cauta altceva de lucru. Nu-i nicio problema, asta a fost esența raspunsului. Și, da, indiferent cine va fi prim-ministru, cu acela voi colabora instituțional, fiindca n-o sa fiu eu președintele care merge sa se certe la televizor cu primul ministru doar pentru ca el este dintr-o alta zona doctrinara (…) Nu va fi o colaborare senzaționala și nu vor aparea sinergii dar este clar ca oamenii așteapta  de la președinte sa se implice sa se rezolve problemele, nu sa se certe la televizor.

Laurențiu Ciocazanu: Cum ramane atunci cu domnul Predoiu? Dansul este deja ales de dumneavoastra (pentru funcția de premier, n.r.)

Klaus Iohannis: Stați un pic. Noi vorbim de situația pe care o gasesc dupa ce devin președinte. Nu se va schimba majoritatea din Parlament intr-o luna, nici in doua. PSD a tot achiziționat voturi și are o majoritate mare. Nu putem sa pornim de la ideea ca in ianuarie preluam noi Guvernul. Indiferent cat de bine vor acționa colegii din partid dupa alegeri, va dura un pic pana ce, prin moțiune de cenzura, sa poata fi schimbat Guvernul și instalat un Guvern de-al nostru, cu Catalin Predoiu.

Adrian Halpert: Scenariu. Dupa alegeri, nu reușiți sa schimbați aceasta majoritate in termen scurt, aceasta majoritate adopta legea grațierii și amnistiei și o trimite la dumneavoastra. Ce variante aveți?

Klaus Iohannis: O refuz. In prima faza o trimit inapoi.

Adrian Halpert: O puteți trimite de doua ori. Dupa aceea, aveți alte cai de a ataca?

Klaus Iohannis: Intre timp, sigur, se vor produce așteptatele schimbari și sunt convins ca se vor gasi modalitați absolut legale și constituționale pentru a opri punerea in practica a acestei legi. Asta, daca voi fi eu președinte. Daca domnul Ponta va fi președinte, a doua zi vor vota legea, a treia zi o va promulga (Ponta, n.r.), va da drumul tuturor corupților și-i va spala cu Dero.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news