Gerard Klein și-a cedat drepturile de autor pentru Premiul Vladimir Colin

Primele premii Vladimir Colin au fost acordate in 2000, pentru carți ale autorilor romani aparute in 1999. De atunci au fost patru ediții – 2000, 2001, 2005, 2008 – și pilonul principal al lor a fost Ion Hobana. Despre premiile Vladimir Colin am stat de vorba cu maestrul.

1. Sinteți inițiatorul premiilor Vladimir Colin, de la a caror prima ediție se implinesc zece ani. De ce ați inființat aceste premii și cum ați ajuns sa va materializați inițiativa?

Am initiat Premiile Vladimir Colin impreuna cu scriitorul francez Gerard Klein – si el prieten apropiat al celui care ne-a parasit mult prea curind. Un nume binecunoscut iubitorilor literaturii SF de la noi, gratie traducerilor unor carti de incontestabila valoare. De altfel, a fost posibil ca premiile sa aiba si o consistenta materiala pentru ca Gerard a hotarit ca drepturile sale de autor pentru versiunile romanesti sa fie afectate acestui scop.2. Ce v-a dezamagit cel mai mult, legat de ele, dar și care a fost cea mai mare satisfacție pe care v-au oferit-o?

Satisfactia consta in posibilitatea de a-i onora astfel pe citiva dintre cei mai inzestrati autori – si cred ca juriile n-au gresit in deciziile lor. Cum nu e posibil sa-i rasplatesti pe toti cei care merita, au existat si nemultumiri, dar aceasta reactie poate fi intilnita si in legatura cu premiile acordate de institutii prestigioase – la noi si pretutindeni.Cit despre dezamagiri… Distantele dintre cele patru editii au fost cam mari, dar a trebuit sa asteptam aparitiile cartilor lui Gerard.

3. Cind vom avea o noua ediție?

Nu stiu cind vom putea sa organizam cea de-a cincea editie, intrucit volumul “Memoire vive, memoire morte” nu are inca un editor. Sper sa putem rezolva aceasta problema cit mai curind, pentru ca evenimentul sa aiba loc pina la sfirsitul acestui an.

4. Inca o intrebare despre premiile Colin: știu ca de ani de zile componența juriului este aceeași: Ion Hobana (președinte), Mircea Oprița, Liviu Radu, George Ceaușu și Catalin Badea. Nu e nedrept ca membrii juriului sa fie mereu sariți de la niște premii pe care poate ca le merita și ei ca oricare alții? Nu cumva e falsificat rezultatul daca mereu sint lasate deoparte carți valoroase. Poate exista o soluție pentru a remedia acest lucru…

N-as spune ca au fost “falsificate” rezultatele, dar problema exista. Cum juriul nu e batut in cuie, orice membru al lui poate sa se retraga oricind doreste, cu exceptia presedintelui care, fiind unul dintre initiatorii Premiilor, a renuntat de la bun inceput la gindul de a concura. Nu ducem lipsa de colegi capabili sa asigure o apreciere corecta. Asa ca…

5. Și daca am vorbit de premii, sa va intreb despre premiile Uniunii Scriitorilor: care este modalitatea de acordare? Poate mai invațam și noi ceva de la alții…

Anul acesta a fost aplicat noul regulament al premiilor. Sint doua jurii: primul nominalizeaza titlurile pentru fiecare categorie, al doilea decide care dintre ele va fi premiat. Din pacate, n-a fost decernat nici un premiu la categoria Literatura pentru copii si tineret, in care intra si SF-ul nostru, cu toate ca printre cartile nominalizate se afla si una cel putin meritorie a lui Liviu Radu. Sa speram ca in viitor vom avea parte de un alt tratament.

EPILOG. Masa dvs. de lucru este plina, ca de obicei. La ce mai lucrați? Mai aveți ceva de spus despre Jules Verne? Despre alții? Poate despre dvs.? Nu va scrieți memoriile, domnule Hobana?

Sint pe cale sa inchei lucrul la istoria literaturii franceze de imaginatie stiintifica, de la inceputuri pina la 1900. Trudesc la ea de multi ani si sper ca va oferi o privire cuprinzatoare asupra unui segment important si de multe ori neglijat al unei mari literaturi.Cit despre memorii, nu sint deloc tentat sa reiau lucruri consemnate de altii sau sa adaug altele, poate nesemnificative. Prefer sa-mi continui activitatea in cele trei directii pe care le-am ilustrat de-a lungul timpului: science fiction, Jules Verne, fenomenele aerospatiale neidentificate.

(interviu realizat de Michael Haulica)

(Alte intrebari, alte raspunsuri – despre seria Jules Verne de la Adevarul – in Observator cultural de joi, 12 august; online va fi vineri 13 august)

Iata și o lista cu Premiile Vladimir Colin acordate pina acum:

PREMIILE VLADIMIR COLIN 2000

I. Ona Frantz – Sfișierea (Ed. Dacia, 1999); II. Michael Haulica – Madia Mangalena (Ed. Institutul European, 1999); III. Andrei Valachi – Sheila (Ed. Euronovis, 1999)

PREMIILE VLADIMIR COLIN 2001

I. Liviu Radu – Constanța 1919 (Ed. Allfa, 2000); II. Catalin Sandu – Duel cu ceața și lotuși (Ed. Media-Tech, 2000); III. Costi Gurgu – Ciuma de sticla (Ed. ProLogos, 2000)

PREMIILE VLADIMIR COLIN 2005

I. Dan Dobos – Trilogia Abația (Ed. Nemira 2001, 2002, Ed. Media-Tech, 2004); II. Sebastian A. Corn – Cel mai inalt turn din Baabylon (Ed. Nemira, 2002) si Imperiul Marelui Graal (Ed. Amaltea, 2004); III. Florin Pitea – Necropolis (QED, 2001), An/Organic (Amaltea, 2004)

PREMIILE VLADIMIR COLIN 2008

Roxana Brinceanu – Sharia (Ed. Tritonic, 2005); Costi Gurgu – Retetarium (Ed. Tritonic, 2006); Ion Manolescu – Derapaj (Ed. Polirom, 2006); Ana-Maria Negrila – Imparatul gheturilor (Ed. Diasfera, 2006); Florin Pitea – Gangland (Ed. Diasfera, 2006); Cornel Robu – Paradoxurile timpului in science-fiction (Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2006).

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news