Fortus Iasi se va inchide si va ajunge la fier vechi

Platforma Fortus Iasi va fi inchisa, iar activele societatii vandute prin licitatie, activitatea urmand sa se rezume la finalizarea comenzilor in derulare, potrivit noului plan de reorganizare al lichidatorului judiciar al companiei, Casa de Insolventa Transilvania.

Fortus Iasi este controlata de stat si are datorii de 217 milioane de lei, echivalentul a 50 de milioane de euro, cea mai mare parte catre ANAF. Cu toate ca activele societatii au fost evaluate la 30 de milioane de euro, utilajele sunt extrem de vechi, nefiind niciodata inlocuite sau modernizate, aceasta fiind si cauza pentru care activitatea de productie a Fortus este nerentabila.

In acest context, este aproape imposibil ca liniile de productie sa fie cumparate ca atare, in scopul continuari activitatii, cel mai probabil urmand a fi dezmembrate si vandute pe bucati, mai degraba ca fier vechi. „De fapt, societatea activeaza cu aceleasi utilaje de la data punerii in functiune a tuturor sectiilor societatii in anii 1970-1980, fara sa fi facut investitii semnificative in acest sens”, arata lichidatorul.

Datorita acestui fapt, „in toata aceasta perioada, atat in procedura de observatie, cat si in procedura reorganizarii judiciare, nu s-a reusit rentabilizarea activitatii societatii, motiv pentru care s-a impus nu numai actualizarea planului de reorganizare, cat si modificarea strategiei de reorganizare”, arata reprezentantii CITR.

Astfel, Casa de Insolventa Transilvania a trebuit sa actualizeze planul initial de reorganizare a Fortus Iasi, elaborat in luna mai a anului trecut, care prevedea continuarea activitatii, prin pastrarea salariatilor, aproximativ 700 de angajati, si prin vanzari partiale de active.

„Planul de reorganizare al Fortus a fost intocmit in luna iunie 2010, iar prima luna luata in calculul situatiei prezentate in fluxul de numerar care a stat la baza intocmirii planului a fost iulie 2010, aceasta fiind estimata ca fiind prima luna de aplicare a planului. Astfel, exista un decalaj de aproape doi ani in aplicarea planului de reorganizare propus initial, perioada de timp in care datele, informatiile, perspectivele avute in vedere la intocmirea acestuia s-au schimbat. Subliniem si faptul ca nu mai corespund realitatii comenzile avute in vedere in 2010, portofoliul societatii fiind diferit in prezent de cel existent la data propunerii planului de reorganizare”, se arata in planul reactualizat.

Noul plan de reorganizare urmeaza sa fie suspus aprobarii creditorilor pe 21 martie. Raportat la faptul ca activitatea societatii genereaza pierderi, planul de reorganizare actualizat va prevedea finalizarea comenzilor aflate in curs de executie, precum si lichidarea totala a activului debitorului in vederea executarii planului.

CITR propune ca activitatea companiei sa inceteze intr-un mod controlat si treptat, respectiv prin finalizarea anumitor comenzi, fara a se lua alte comenzi noi, asigurandu-se astfel un excedent din care sa fie suportate anumite cheltuieli ale procedurii, conservarea patrimoniului societatii si ulterior valorificarea tuturor bunurilor acesteia prin vanzare,

Astfel, se va asigura acoperirea cat mai buna a pasivului debitoarei. Potrivit planului, bunurile mobile ale Fortus vor fi vandute individual, ca pachet sau ca bunuri individuale, in timp ce pentru platforma industriala Fortus se va incerca vanzarea in bloc.

„In situatia in care nu se vor gasi conditii optime pentru derularea componentelor mecanismului reorganizarii, cu acordul a doua treimi din creditorii aflati in sold dupa trecerea a cel mult 18 luni, se va analiza oportunitatea prelungirii planului cu inca 12 luni. Conform opiniei evaluatorului, valorile de piata ale activelor societatii sunt de 1,13 milioane de euro pentru activele propuse spre vanzare separata si de 28,24 milioane de euro pentru activele propuse pentru vanzarea in bloc”, se mai arata in plan.

In prima faza, toate activele vor fi scoase la vanzare la un pret de pornire egal cu valoarea de piata. Activele imobiliare propuse spre vanzare au conform extraselor de carte funciara suprafata totala de peste 150 de hectare.

Fortus este detinuta in proportie de 60% de AVAS, firma Metalexportimport avand 26,23% din capital, iar SIF Moldova 13,56% din actiuni.

In 2011, compania a avut pierderi de 31,7 milioane de lei, in scadere de la 40,5 milioane de lei in 2010, la o cifra de afaceri de 42,7 milioane de lei, mai mare cu peste 50% fata de anul precedent.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news