Ce este executarea silita?

Excluderea ne invita sa regandim structura limbajului. Este un mecanism care trece dincolo de simbolic si care ar fi strans legat de psihoza.

Psihozele au fost studiate de-a lungul istoriei. In psihanaliza, unul dintre autorii care a adancit in ele cu intentia de a intelege articularea si dezvoltarea lor. Un element cheie pe care l-a gasit pentru aceasta a fost executarea silite.

Prin acest articol va explicam despre ce este vorba. Inainte, va vom arata cateva concepte esentiale pentru a le intelege. Alaturati-ne!

Concepte cheie inainte de a patrunde in executarea silita

Pentru inceput, sa vedem trei aspecte fundamentale ale teoriei lacaniene a psihanalizei. Aceste trei „dimensiuni” se bazeaza pe o structura topologica a individului prin aceste inregistrari:

  • Cel simbolic. Este legat de limbaj.
  • Imaginarul. Este asociat cu reprezentarile prin imagini.
  • Realul. Este ceea ce rezista la intrarea in lumea limbajului. Nu poate fi reprezentat prin imagini.

Realul este diferit de realitate, deoarece aceasta ar fi articularea dintre simbolic si imaginar. Deci, este in afara acestora si, mai degraba, este legat de obiectul a sau obiectul de neatins al dorintei.

Un alt aspect care se adauga la intelegerea executarii silite este notiunea de semnificant. Este vorba despre unitatea care constituie ordinea simbolica. Merge dincolo de cuvinte, de asemenea obiecte, relatii si simptome.

Modificati perceptiile noastre. In plus, semnificantul are primat, prin urmare, structura limbajului pentru acest autor este diferita de cea a lingvisticii; concepe ca lantul este compus dintr-o relatie de semnificanti.

In cele din urma, dorim sa subliniem conceptul de „Mare Celalalt”.Consta in limbaj sau vistieria semnificantilor. In plus, cu domeniul cunoasterii. Copilul este introdus in limbaj de catre altul, in multe cazuri mama.

De asemenea, propune ca fiintele vorbitoare sa aiba nevoie de un semnificant exceptional pentru a exista. Asa numeste numele tatalui, este o exceptie de la celelalte, pentru ca nu inseamna nimic, adica nu are sens, si de aceea, produce un vid in domeniul cunoasterii sau al limbajului. Deci, ar fi o inlocuire a dorintei mamei. Si, aceasta functie va fi cea care va sustine activitatea simbolica a subiectului.

Executarea silita, ce este?

Acesta este mecanismul propus pentru psihoza. Consta in respingerea semnificantului fundamental. Adica catre universul simbolic. Cand are loc aceasta respingere, semnificantul nu este prezent in inconstient, motiv pentru care nu putem numi acest mecanism represiune.

Ceea ce este respins este functia paterna, care ar trebui sa sustina activitatea simbolica a individului. Cu toate acestea, nefiind acolo, este exclus, prin urmare, este exprimat in alte moduri, cum ar fi halucinatia. Aceasta intoarcere ar avea loc in real, deoarece rezista la intrarea in universul limbajului.

Psihozele si excluderea silite

Flocluzia ar fi mecanismul care opereaza in psihoza . Intrucat legea nu este inscrisa in inconstient, nu se va da o ordine care sa structureze gandirea. Cu alte cuvinte, psihoza ar fi produsa, printre altele, de blocarea numelui tatalui.

In plus, in psihoza este foarte prezent realul, ceea ce este greu de exprimat in cuvinte, ceea ce traverseaza simbolicul . Asadar, asa cum sugereaza Gabriela Urriolagoitia in articolul sau „Structura psihozei ca urmare a excluderii numelui tatalui”, acest esec se constituie in functie de efectele limbajului, raspunzand unei secvente temporale diacronice.

Acum, la ce ne referim cand vorbim despre psihoza? Potrivit psihanalizei, ar fi o structura clinica a personalitatii. In plus, s-ar caracteriza prin a avea o gaura in simbolic asociata cu ruptura cu rolul patern; ceea ce il face setat la lucrul real.

Atunci, psihoza ar fi un deficit al universului simbolic, care produce un vid de sens, sau declansare, ca produs al excluderii, care nu este inscris in inconstient. Deci, subiectul nu stie ce inseamna asta, dar este sigur ca are legatura cu fiinta lui.

Pe scurt, blocarea este mecanismul care ar actiona in psihoza, asociat cu ruptura simbolicului si este situat in real. Mai mult, ea intra in actiune dupa strapungerea semnificantului fundamental cu respingerea legii paterne.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news