Citeodata apare un debut care e atit de incintator, incit ajungi sa te intrebi ce ar mai putea autorul sa scrie in continuare care, nu sa depaseasca, dar macar sa se apropie cit de cit de o astfel de prima carte. The Night Circus este un astfel de debut.
Actiunea se petrece in lumea Circului Viselor, un circ misterios ale carui fabuloase corturi alb cu negru apar pe nesimtite si ale carui porti se deschid fix la miezul noptii. Personajele principale sint doi tineri magicieni, Marco si Celia, care au fost crescuti si antrenati de misteriosii lor tati vitregi pentru un singur scop: acela de a purta prin creatiile lor din lumea circului o batalie la sfirsitul careia numai unul dintre ei va ramine in picioare. Insa impotriva tatilor, a lumii inconjuratoare, chiar a lor insile, cei doi ajung sa se indragosteasca unul de celalalt. Si cu cit dragostea lor creste mai mult si ei devin mai puternici, cu atit creatiile lor ajung mai impresionante si mai infricosatoare intr-o batalie in care soarta intregii lumi a Circului Viselor atirna in balanta.
Primul lucru care trebuie spus despre acest roman este ca are o scriitura absolut superba. Cind poti sa scrii cu atita magie, sa scrii despre magie devine foarte usor. Dar asta nu e tot. Desi poate ca subiectul nu este unul dintre cele mai interesante, modul in care Morgenstern realizeaza structura acestei carti reuseste sa imbrace acest subiect in haine noi si frumoase. Cele doua fire narative pornesc la citeva zeci de ani distanța, dar inainteaza diferit, astfel ca la sfirsit se vor intilni intr-un final tulburator. Mai mult, e remarcabil faptul ca scriitoarea reuseste sa contureze cel putin zece personaje absolut remarcabile. Practic, orice personaj, oricit de neinsemnat ar fi, are propria lui poveste.
E adevarat ca cele doua personaje principale cu cit devin mai puternice, cu atit sint parca mai putin interesante, cele mai vehemente comentarii despre aceasta carte fiind tocmai la adresa superficialitatii lor aparente. Dar nu toate cartile trebuie sa-ti ofere mura-n gura personaje complexe si profunde. Unele romane, ca si The Night Circus, te fac sa visezi, sa te intorci la perioada copilariei cu nedeterminarea ei, te fac, nu sa patrunzi tu in lumea ei, ci iti deschid mintea si se lasa invaluite de cele mai minunate trairi ale tale. Astfel personajele devin complexe, profunde si unice in mintea fiecarui cititor. Majoritatea cartilor dizolva cititorul, dar The Night Circus se dizolva in cel care o citeste.
Sint atitea minunatii in aceasta carte, incit de multe ori simti ca-ti fuge pamintul de sub picioare. Dar este o amețeala minunata, care iti aduce aminte de vreme copilariei, cind stiai ca lumea este mult mai complexa, mai fascinanta si mai interesanta decit lumea apasatoare si gri care inconjoara adultul care ai devenit.
In final, The Night Circus este o reamintire, o aducere aminte ca povestile conteaza enorm si ca nu trebuie sa uitam faptul ca lumea se naste din povestile vietilor noastre, povesti care, la rindul lor, sint influentate de alte povesti auzite, povestite sau traite.