Daca esti curios, te vei bucura mai mult de dragoste

Te consideri curios? Privesti lumea cu mintea deschisa? Deci, conform stiintei, ai o sensibilitate mai mare in sfera interpersonala, ceea ce iti va permite sa construiesti relatii mai satisfacatoare, respectuoase si fericite.

Curiozitatea este definita ca o dorinta puternica de a invata sau de a cunoaste. Cu toate acestea, este posibil ca multi sa nu fie constienti de relatia pe care comportamentul sau impulsul curios o are cu dragostea . Potrivit unui studiu, persoanele care se lasa purtate de acest comportament tind sa obtina mai devreme ceea ce numim intimitate.

Cum? Ce legatura poate avea a fi mai mult sau mai putin curios cu gasirea iubirii si pastrarea ei mai mult timp? Ei bine, adevarul este ca este suficient. Aceasta inclinatie si motivatie extrinseca de a acumula cunostinte ne face mai deschisi, mai sensibili si mai orientati catre conexiunea interpersonala .

Stiind acest lucru, mai mult decat unul va spune ca „intrucat fiinta umana este curioasa din fire, cu totii ar trebui sa avem succes in domeniul relatiilor afective”. Ei bine, desi suntem surprinsi, realitatea este alta.

Fiecare dintre noi a venit pe lume fiind curios, fiinte dornice sa pretuiasca experiente si cunostinte, nu exista nicio indoiala. Cu toate acestea, in timp, multi isi dezvolta o minte mai rigida si un interes redus pentru explorarea, intelegerea si descoperirea altor perspective . In momentul in care creierul inceteaza sa mai fie curios, pierdem mai mult decat oportunitatea de a stabili noi invatari.

Persoanele foarte curiosi manifesta o sensibilitate mai mare in context relational.

Daca esti curios, vei fi mai fericit

Oamenii in neurostiinta insista ca putine impulsuri au atat de multa influenta asupra existentei noastre ca si curiozitatea . Cercetarile de la Universitatea din Rochester indica faptul ca aceasta dimensiune este un motivator pentru invatare, pentru luarea deciziilor si pentru realizarea unei dezvoltari sanatoase ca fiinte umane.

Sa ne gandim la asta. Daca esti curios, arati un interes subiacent de a te conecta cu ceilalti, de a sti cum sunt vietile lor, ce le place, care este trecutul lor si care sunt visele lor. Daca esti curios, te defineste si prin deschiderea emotionala si dorinta de a obtine intimitate . In acest fel, daca acest comportament decisiv, pozitiv si puternic face parte din registrul nostru cerebral, este cu un motiv.

Aceasta experienta interioara este combustibilul care ne misca sa obtinem mai multe informatii despre mediul nostru. Mai ales oamenii care fac parte din ea. Ne ajuta sa actualizam convingerile, perceptiile si sentimentele pentru a construi relatii mai respectuoase si mai semnificative cu ceilalti. Curiozitatea este deschidere, o minte flexibila si o inima care este orientata catre alte fiinte umane.

A iubi este, de asemenea, o dorinta de a sti despre celalalt

Sunt multe relatii care ajung intr-un impas. A avea ca partener pe cineva care nu este interesat de ceea ce gandim, gandim sau pretuim face ca aceasta legatura sa se ofileasca. Oricum, cine se defineste printr-o curiozitate ridicata se va simti mereu motivat sa stie ce gandeste, ce simte si de ce are nevoie persoana iubita.

Curiozitatea sociala si emotionala este, de asemenea, un construct psihologic care actioneaza ca un facilitator al sensibilitatii in sfera interpersonala . Este un tip de comportament motivat care ne va permite atat sa gasim un partener, cat si sa imbunatatim orice relatie existenta. Daca esti curios, vei dezvolta abilitati de comunicare mai bune pentru a ajunge la celalalt si dispozitia ta va fi intotdeauna mai deschisa, pozitiva si respectuoasa.

O minte care vrea sa cunoasca, sa descopere si sa inteleaga este mai putin agresiva

Universitatea George Mason a efectuat cercetari conduse de dr. Todd B. Kashdan. Ei au demonstrat ca curiozitatea este un antidot impotriva agresiunii interpersonale. A fi curiosi inseamna a ne lasa ghidati de un interes intrinsec de a intelege, de a extinde cunostintele si de a ne conecta cu realitati care ne sunt straine.

Nimic din toate acestea nu se realizeaza fara respect, consideratie si empatie. Mai mult, ceva ce au putut sa descopere si ei este ca trasatura curiozitatii zilnice favorizeaza o relatie mai fericita si departe de orice urma de daune psihologice. In esenta, aceasta caracteristica ne indeamna, intr-un fel, sa ne comportam intr-un mod mai prietenos, mai deschis si mai respectuos unul fata de celalalt.

Dincolo de ceea ce ne spune cultura populara ca curiozitatea a ucis pisica, de fapt a facut-o mai inteleapta si mai fericita. Ne confruntam cu o dimensiune mai complexa si mai sofisticata decat credem. Si impactul sau asupra bunastarii noastre sociale si emotionale este imens.

Curiozitatea este un mecanism de bunastare neglijat pentru relatiile noastre interpersonale.

A fi curiosi ne poate permite, de asemenea, sa devenim constienti de ceea ce nu merge bine intr-o relatie.

Daca esti curios, vei avea un salvator zilnic

Stim deja ca aceasta dimensiune actioneaza ca acel lipici social care ne permite sa ne conectam unul cu celalalt. A simti interes pentru universul personal al persoanei din fata ta este ca si cum ai construi un pod pentru a ajunge la el. Acum, mai este un aspect care merita sa tinem cont. Curiozitatea fata de sine este, de asemenea, necesara: ​​iti permite sa intelegi mai multe despre propria ta realitate.

Uneori traim pe pilot automat sau acordam prea multa atentie celorlalti inaintea noastra. Nu putem fi neglijenti. Simtirea interesului pentru cum suntem, ceea ce simtim si modul in care procesam fiecare situatie revine, de asemenea, la bunastarea noastra si este o salvare zilnica.

In esenta, daca esti curios, nu vei fi doar putin mai fericit in dragoste. De asemenea, iti vei permite sa cresti ca fiinta umana, adaptandu-te mai bine la o lume mereu complexa si in schimbare. Sa ne asiguram, de asemenea, ca copiii nostri nu pierd acest dar, aceasta virtute naturala care uneori, din cauza educatiei sau a unor medii nefavorabile, tinde sa se uzeze si sa-si piarda lumina naturala…

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news