Cum te feresti de invidie

Antropologia considera ca invidia, sora buna a geloziei, a aparut in lumea animala cu mult inainte de om, odata cu intelegerea competitiei si a diferentelor dintre indivizi.

A fi invidios inseamna, practic, a reactiona la descoperirea dezavantajului tau fata de cineva care-ti seamana, dar, in mod aparent nefast, este avantajat de calitati sau circumstante. Lasnd in urma spectaculoasa istorie a invidiei in lumea vie, la om acest fenomen devine extrem de complex si totodata periculos, tocmai din cauza capacitatii sale superioare de gndire si in special a puterii de implicare afectiva in invidide. Totusi, omul, spre deosebire de animal, traieste invidia, este ros de invidie si il imbatrneste acest sentiment negativ.

Femeia e genetic invidioasa

Etologia, stiinta despre comportamentul animal si uman, a dovedit ca invidia umana este o consecinta a competitiei pentru necesitatile primare: hrana, apa, aer si reproducere, deci inclusiv sexualitatea. Oricare obiect al invidiei noastre este inclus in dorinta de a fi avantajat.

Femeia, prin natura sarcinilor impuse de conditia de viitoare mama, percepe mai intens competitia cu alte femei. In consecinta, ea simte extrem de viu si invidia. Invidia feminina avea in trecutul istoric al omului primitiv rolul eliminarii, chiar si fizice, a adversarelor care tinteau un barbat puternic, deci capabil de a procrea unor copii apti de supravietuire in conditii vitrege.

Este, deci, extrem de intensa, avnd o baza mostenita, si se manifesta agresiv mai ales impotriva femeilor care par sa reprezinte o amenintare prin superioritate sau avantajul unor circumstante. Femeia de astazi este genetic la fel de invidioasa ca si cea de acum 2.000-3.000 ani, iar invidia este sentimentul care o impinge practic in competitie, de obicei impotriva altor femei.

Femeile brfesc, barbatii lovesc

Spre deosebire de barbati, invidia le determina pe femei sa loveasca puternic in imaginea competitorului. Fenomenele cele mai frecvente sunt brfa si intriga, ca atitudini premeditate ale defaimarii celui invidiat. Astfel, 60% din femeile care invidiaza alte femei recurg la strategii cu scop de defaimare, subliniind defectele reale ale adversarelor.

20% inventeaza aspecte defaimatoare, iar 10% planuiesc amanuntit situatii care sa conduca la evenimente neplacute pentru competitoare. Invidia feminina fata de sexul opus se reduce de regula la brfa banala, care tinteste fie incompetenta (20%), fie iresponsabilitatea masculina (30%), fie aspectul moral (40%) sau grija pentru aspectul exterior (10%). Barbatii sunt mai rar stapniti de sentimentul de invidie, dar il si ascund foarte bine, pentru a nu pune in garda adversarul.

Ei nu lovesc prin brfa si intriga, ci rapun prin atitudini si planuri care conduc la evenimente foarte concrete ce pot elimina adversarul. Deseori, barbatul invidios poate crea situatii conflictuale foarte grave prin cuvinte grele adresate la momentul potrivit, fara a mai vorbi de angrenarea in violente fizice. Cu toate acestea, invidia feminina este mult mai periculoasa, att prin implicarea afectiva mai ampla si frecventa cazurilor, ct si prin inteligenta incercarilor de doborre a tintei

Strategii de evitare a invidiei

1.Cunoaste-le bine pe invidioase. Desi este riscant sa te contaminezi cu o gndire de acest gen, incearca sa le cunosti pe cele din jurul tau care pot fi invidioase. Dupa ce le-ai identificat, asculta-le si arata din mimica faptul ca esti interesata de tot ce spun. Incearca sa obtii ct mai multe detalii despre toti cei brfiti si urmareste-i cu atentie.

Concentreaza-ti atentia asupra celei mai agresive femei din cercul de brfitori si imagineaza-ti ca tot ceea ce spune este logic si corect. Invata sa-i intuiesti felul de a rationa si chiar invit-o sa-ti spuna ce ar merita fiecare dintre cei pe care ii uraste. In acest fel, vei sti la ce te poti astepta daca te va invidia vreodata. Afla ce gndesc femeile care iti sunt in preajma si ofera-le siguranta ca le poti pastra secretele.

2. Redu-le complexele fata de tine. Chiar daca aparent femeia pare sa te trateze de sus, exista sansa sa te invidieze pentru ceva la care nici nu te gndesti. Asa ca este bine sa te porti cu toate femeile in asa fel inct sa le arati ca le respecti si ca au dreptate sa fie respectate pentru tot ceea ce ele pretind ca merita. Nu este o umilinta din partea ta, ci doar un gest care poate scadea riscul de a deveni tinta invidiei. Incearca sa fii naturala in a-i arata oricarei femei din jurul sau ca este deosebita, inteligenta, frumoasa si, cu siguranta, nu vei avea mari probleme.

3. Loveste-le in ratiunea invidiei.

Arata-te puternica si total indiferenta la felul in care esti privita de cei care nu te indragesc. Astfel, invidiosul nu va gasi nicio cale prin care sa te loveasca dect daca te uraste de moarte. Ofera-i iluzia ca-ti este total indiferent ce spune si ce face cineva care iti doreste raul, accentund justificarea indiferentei tale prin faptul ca nu ai o viata care poate fi invidiata.

4. Arata-le respect si daruire.

Comunicarea ct mai deschisa cu oricare femeie este o reala terapie a problemelor de invidie. Daca doresti sa scapi de invidia femeilor din jurul tau, incearca sa fii total sincera cu ele si sa te arati un suflet deschis, in care pot avea incredere. Daca iti arati slabiciunile si dovedesti sinceritate si bunatate, invidia isi poate croi drum spre tine mai greu. Printr-o comunicare intima, deschisa, poti face din ea un inger pentru tine. Totul este sa ai rabdare si sa-i arati respect si daruire. Invidia nu se poate manifesta fata de un confesor intim dect in cazuri de schizofrenie. Insa nu-i vorbi niciodata despre succesele tale, chiar daca pare ca o intereseaza!

5. Ocoleste competitia directa.

Este recomandat sa nu-ti arati vehement superioritatea in nicio discutie. Atunci cnd ai ceva de spus care demoleaza ideea unei femei sau o completeaza, fa-o in asa fel inct sa para doar o parere a altora. Nu este un comportament supus, ci doar unul elegant, iar felul discret de a te impune astfel este superior si lipsit de probleme. Nu arata direct ca stii mai multe dect cele din jurul tau! Lasa ca acest lucru sa se inteleaga de cine trebuie. Mai mult, pune-le intrebari interlocutoarelor dupa ce ai spus un lucru inteligent. Se intelege ca in privinta aspectului fizic si vestimentar nu trebuie sa arati niciodata ca esti constienta de faptul ca arati mai bine dect alte femei.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news