Certurile intre frati iti dau de furca?

E regretabil, dar in majoritatea familiilor cu mai multi copii, fratii se cearta intre ei. Duelurile verbale sau incaierarile pot aparea cand iti este lumea mai draga.

Este ca si cum ai trai intr-o zona de razboi. Nu ti-ai imaginat niciodata ca in casa ta, copiii tai, pot sa te scoata din minti si sa te lase fara solutii atunci cand se cearta pe jucarii, pe emisiunile TV, sau te miri pe ce prostie. Cel mai grav este ca se cearta in momentele cele mai nepotrivite: pe strada, in magazin sau pe bancheta din spate a masinii.

Ne intrebam cu totii de ce fratii se cearta in loc sa se iubeasca si sa se inteleaga foarte bine, „ca fratii”. Cand doi copii se cearta, inseamna ca au cazut de acord sa se poarte urat ca sa atraga atentia parintilor. Uneori o fac pentru ca intr-adevar nu se plac, dar aceste cazuri sunt destul de rare. Copiii se chinuie sa atraga atentia parintilor in moduri pe care de cele mai multe ori nici nu ni le imaginam.

Ii poti urmari pe copiii tai si vei vedea ca intotdeauna unul dintre ei intra in rolul copilului bun si celalalt joaca rolul copilului rau. Nu este un joc inteligent, dar are efect imediat asupra parintilor, in special. Mai sunt apoi resentimentele copilului mai mare, atunci cand fratiorul nou-nascut vine acasa si capteaza aproape toata atentia parintilor, care pana acum ii era acordata in intregime lui. Trebuie sa fii extrem de diplomata in aceste momente (vorbeste-i inainte despre venirea fratiorului pe lume, da-i mai multe responsabilitati si incearca sa-l implici in cresterea celui mic).

Iti doresti un camin armonios, dat telul tau parca nu este de neatins. Oricare ar fi cauza, cand fiecare copil isi canalizeaza energia impotriva celuilalt, totul se transforma intr-un calvar.

Ce poti face?

Sarcina ta este sa creezi o familie a carei membri sa nu intre in competitie: fiecare copil trebuie sa-si identifice rolul propriu in mod necompetitiv. Slabirea concurentei imbunatateste relatia dintre ei. Calea cea mai buna pentru a realiza acest lucru este sa nu iei partea nimanui. Nu interveni de fiecare data cand incepe „razboiul „sa intrebi ce s-a intamplat si sa faci pe judecatorul. Lasa-i pe copii sa-si rezolve singuri problemele. Daca intervii esti tentata sa le furnizezi solutii si in acest caz, ei nu mai invata nimic. Daca totusi crezi ca unul dintre membri „razboiului” este pe cale sa se raneasca, desparte-i si trimite-i in locuri neutre (in camerele lor, sau cat mai departe unul de celalalt).

Cand apare noul bebelus:

Ai grija cum te porti cu copilul mai mare. E normal sa-l protejezi mai mult pe bebelus, dar incearca sa eviti: „Taci, nu mai vorbi ca-l trezesti pe cel mic…” sau ” Pleaca de aici ca esti murdar pe maini…” Acest lucru va isca in mod sigur resentimente. Ofera-i o atentie pozitiva copilului mai mare. Lauda-l mereu atunci cand face ceva bine si spune-i ca el este ajutorul tau de nadejde in cresterea celui mic. Asta il va face foarte important. Nu uita ca nu este bebelusul tau, ci bebelusul vostru. Programeaza-ti timpul in asa fel incat sa petreci si cu copilul mare cat mai multe momente placute.

Cand bebelusul a crescut:

Incurajeaza fratii sa se ajute intre ei. Copiii sunt cei mai buni profesori pentru alti copii si acest rol va schimba relatia dintre ei. Antreneaza intreaga familie in activitati necompetitive. Discuta deschis orice problema aparuta intre copii (dupa ce „razboiul” s-a sfarsit) si implica-i pe toti in gasirea solutiilor. Stabileste reguli care sa previna certurile. Trimite-i afara din camera daca vor neaparat sa se certe. Pare de necrezut ca doi copii care sunt in stare sa-si „smulga parul din cap”, inceteaza imediat cum nu mai au parte de spectatori.

Trateaza-i ca grup, nu da vina pe unul sau pe altul. Fii un bun model. Ai grija sa nu te vada pe tine ca tipi si insulti. Nu te ciondani cu sotul de fata cu copiii. NICIODATA. Copiii se iau dupa parintii autoritari si cred ca este bine sa te certi. Cand ai probleme, copiii trebuie sa vada ca le rezolvi pe o cale pasnica. Incerca sa potolesti cearta chiar daca asta inseamna sa pleci din camera. Ai nevoie de foarte multa rabdare, dara merita, caci daca nu le dai atentie, nu vor mai fi nici atatea certuri. Incearca sa faci consiliu de familie si sa gasiti impreuna solutii. „Stiu ca va iubiti, am incredere ca puteti gasi rezolvare…”.

Nu trebuie sa ii interzici sa vorbeasca despre fratele lui, chiar daca sentimentele sunt negative. Nu trebuie sa ai favoriti si sa-i etichetezi drept bun pe unul si rau pe celalalt. Daca unul dintre copii simte ca fratele lui are parte de mai multa dragoste, devine gelos si poate crede ca orice ar face, nu mai are nimic de pierdut. Nu-i compara. „El de ce poate si tu nu…” Nu lua partea celui care joaca mai mereu rolul „victimei” pentru a iti starni compasiunea. Invata-l mai bine cum sa se apare singur.

Cei sapte ani de acasa sunt importanti in viata fiecarui viitor adult. Educa-ti copilul sa fie politicos!

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news