Campania electorala forteaza Finantele la un imprumut extern

Zacamantul de gaze descoperit de Petrom in Marea Neagra ar putea asigura integral consumul de gaze al Romaniei pe cel putin trei ani, spun oficialii Petrom. De cealalta parte, concurentii companiei sustin ca optimismul acesta poate creste doar cotatia la bursa, scrie Romania Libera.

Cel putin 42 miliarde metri cubi, daca nu cumva chiar spre 84 miliarde metri cubi, la atat estimeaza conducerea Petrom OMV cantitatea de gaz metan care s-ar putea extrage cu incepere de la finele acestui deceniu de pe fundul Marii Negre. Confirmarea cifrelor ar fi o veste buna pentru Romania. Tara consuma anual 14 miliarde metri cubi, din care 11 miliarde metri cubi vin din productia interna (compania de stat Romgaz si Petrom OMV), restul fiind reprezentate de importuri din Rusia.

Intrarea in exploatare a zacamantului gigantic, dupa cum il caracteriza Gerhard Roiss, CEO OMV, ar asigura independenta energetica a Romaniei pe cativa ani buni.

Nu e insa sigur ca lucrurile sunt chiar atat de roz. „Deocamdata este pragul zero de rentabilitate. Declaratia cu 42 miliarde metri cubi e necantarita, poate are doar rol de a se duce pe bursa (a creste pretul actiunilor – n.r.)”, spune Constantin Tampiza, consilier pentru Romania al sefului Lukoil Rusia. El adauga insa ca trebuie asteptate rezultatele de la alte sonde pentru a se putea estima randamentul zacamantului.

Specialisti din piata de profit au declarat sub protectia anonimatului ca informatiile difuzate de Petrom OMV pot fi menite sa creasca valoarea companiei in ipoteza unei posibile vanzari a operatiunilor acesteia din Romania. Cum nivelul redeventelor dupa 2014 nu este inca stiut, iar statul le-ar putea creste semnificativ, OMV Petrom ar putea fi interesata de cedarea operatiunilor din Romania.

OMV Petrom si Guvernul au inceput de cateva luni discutiile privind redeventele pentru petrol si gaze, dar deocamdata sunt analizate doar „principiile” privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei si economiei, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

„Contractele noastre nu expira in 2014. Este vorba de acea clauza de stabilitate garantata de Guvernul Romaniei tuturor producatorilor, nu numai OMV, pana in anul 2014, sa mentina redeventele la nivelul curent, si anume intre 3,5 si 13,5% (unul din cele mai scazute niveluri dintre lume – n.r.). Aceste discutii sunt purtate de cateva luni deja, nu este o decizie care se poate lua intr-o discutie sau cateva”, afirma Mariana Gheorghe. Rezervele gigantice de gaze din Marea Neagra se plaseaza, cu alte cuvinte, intre adevar si marketing.

Hidroelectrica va avea pierdere, si nu profit de 100 mil. euro anul acesta

Administratorul Hidroelectrica vorbeste de o pierdere de 100 de milioane de euro pentru 2012, record negativ in istoria companiei, chiar daca la deschiderea dosarului de insolventa era estimat un profit urias in conturile producatorului de energie, scrie Ziarul Financiar.

Mai mult, desi anul trecut firma a raportat un profit de 1,5 mil. euro, noii administratori au constatat ca de fapt acest lucru a fost o greseala, in realitate anul 2011 lasand un minus de circa 30 de milioane de euro in vistieria „perlei” sistemului energetic local. Greseala de calcul a trecut de „filtrul” KPMG, firma de consultanta parte a grupului Big Four, care a auditat in 2011 rezultatele Hidroelectrica.

Mai mult, desi anul trecut compania a raportat un castig net de 1,5 milioane de euro la afaceri de circa 713 milioane de euro, cei care tin acum fraiele producatorului de energie spun ca de fapt calculele au fost gresite si ca in 2011 Hidroelectrica a avut o pierdere de 124 de milioane de lei (aproape 30 de milioane de euro). KPMG, una dintre cele mai mari firme de audit si consultanta din lume, a semnat raportul auditorului pe 2011. Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, spune ca firma KPMG a recunoscut ca a gresit, in prezent producatorul de energie fiind in cautarea unei alte companii de audit.

„Compania trebuia sa inregistreze anul trecut o pierdere de 124 de milioane de lei. Acum au fost rectificate situatiile financiare pentru ca nu au fost incluse amortizarile de 138 de milioane de lei. Asa a iesit compania pe profit. La randul sau, KPMG a recunoscut ca a gresit si in acest moment am un punct de vedere si de la Deloitte”, a explicat Borza. Compania a fost pe pierdere si in primele sase luni ale anului, iar la finalul lui 2012 ar putea marca un minus de 100 de milioane de euro, rezultat negativ care-l depaseste si pe cel din 2003, un an ramas in istorie pentru seceta devastatoare.

Dincolo de seceta, Hidroelectrica are in fata o saptamana agitata, in contextul in care joi Curtea de Apel va trebui sa decida daca va accepta sau nu recursurile facute de Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries si sindicalisti privind declansarea insolventei companiei.

„Politicile contabile detaliate in notele la situatiile financiare pregatite conform standardelor romanesti de contabilitate, inclusiv tratamentul amortizarii, au fost aprobate de managementul societatii si de Consiliul de administratie, inclusiv pe baza consultarilor cu Ministerul de Finante. Situatiile financiare pregatite in conformitate cu IFRS, al caror audit nu a fost finalizat la aceasta data, sunt cele care reflecta pozitia financiara a companiei.”

Ministerul Finantelor va reveni pe pietele externe pentru a patra oara in acest an

Ministerul Finantelor se va imprumuta din nou pe pietele externe, cel mai probabil inainte de inceperea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, pentru a reconstitui rezerva de valuta si a scapa de presiunea bancilor locale care au inceput sa ceara din nou dobanzi mari la lei, considera analistii, preluati de Ziarul Financiar.

Romania ar putea profita de noua fereastra de oportunitate, avand in vedere scaderea primei de risc pentru Romania reflectata de cotatiile CDS-urilor, sub 300 puncte de baza.

Estimarile analistilor privind valoarea posibila a imprumutului oscileaza intre 750 mil. euro si 1 mld. euro si iau in calcul necesarul mare de finantare, avand in vedere posibila crestere a cheltuielilor bugetare in apropierea alegerilor.

Cotatia CDS (costul asigurarii contra riscului de default) a coborat in cazul Romaniei sub 300 puncte de baza, dupa ce inainte de anuntarea masurilor Bancii Centrale Europene oscila in jurul nivelului de 400 puncte de baza. Scaderea costurilor de finantare, respectiv diminuarea cotatiilor CDS, a venit in contextul celei de-a treia runde de „relaxare cantitativa” anuntata de Fed si BCE. CDS-ul este un element important avut in vedere atunci cand o tara decide sa lanseze obigatiuni pe pietele externe, alaturi de rata de referinta (mid swap rate), iar scaderea acestui cost duce la imprumuturi mai ieftine pentru stat.

„Avand in vedere anul electoral, cand cresterea cheltuielilor peste nivelul planificat nu mai reprezinta o surpriza, MFP ar putea accesa pietele internationale cat de curand (oricum inainte de campania electorala care va incepe la inceputul lunii noiembrie)”, sustin analistii BCR intr-un raport.

UniCredit Bank a aratat in cel mai recent raport trimestrial ca rezerva de lichiditati a Ministerului Finantelor a ajuns la 3,2 mld. euro dupa ce Finantele au vandut obligatiunile de 750 mil. euro. „Pentru a evita epuizarea rapida a rezervelor sale Guvernul va trebui sa-si intensifice emisiunile. Ministerul Finantelor ar putea accesa din nou pietele externe pentru o emisiune de o valoare similara inainte de sfarsitul anului 2012”, se arata in raportul UniCredit Bank din septembrie.

Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, anticipa ca este probabil ca pana la sfarsitul anului, in functie de oportunitatile din piata, sa mai fie realizata o emisiune pe pietele externe.

Investitorii autohtoni, aproape de preluarea unei parti din ATE Bank

ATE Bank Romania, preluata recent de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, urmand ca in 2013 sa fie atrasi mai multi investitori, inclusiv Societatile de Investitii Financiare (SIF), iar capitalurile sa ajunga la 200 milioane euro. Marinel Burduja, in carti pentru conducerea noii banci, aflam din Bursa.

Negocierile cu cei de la Piraeus sunt intr-o faza foarte avansata. Va fi preluata nu doar licenta ATE Bank, ci si o parte din activele si pasivele bancii. Finalizarea tranzactiei este o chestiune de zile, au declarat surse apropiate tranzactiei. Potrivit surselor citate, noua banca va fi condusa, incepand de anul viitor, de fostul vicepresedinte Raiffeisen Bank, Marinel Burduja, care ar fi si artizanul negocierilor.

Contactat de publicatia citata, Marinel Burduja a refuzat sa comenteze aceste informatii. Totusi, acesta a spus ca se afla intr-o „perioada de neutralitate” fata de Raiffeisen Bank International, perioada pe care trebuie s-o respecte.

UniCredit a inchis 37 de unitati in primul semestru si a taiat 130 de posturi

UniCredit Tiriac Bank, controlata de grupul italian UniCredit in parteneriat cu omul de afaceri Ion Tiriac, a trecut in prima jumatate a acestui an la un proces de ajustare vizibila a retelei teritoriale, inversand miscarea din 2011 cand incepuse un proces de extindere moderata in mai multe orase mari, titreaza Ziarul Financiar.

Astfel, daca la sfarsitul lui 2011 banca opera prin 245 de unitati, in prima jumatate a anului 2012 au disparut 37, ramanand 208 sucursale si agentii. In paralel a avut loc o restrangere a personalului cu 130 de oameni, pana la un total de 2.852 de angajati.

UniCredit avea la 30 iunie 2012 cea mai restransa retea de la inceputul crizei in conditiile in care in 2008 – ultimul an de boom al pietei – facuse o adevarata demonstratie de forta deschizand 100 de unitati si ajungand astfel la un total de 242 cu efective de aproape 3.300 de oameni. La jumatatea acestui an portofoliul de credite ipotecare al UniCredit a inregistrat o scadere de 15% fata de nivelul de la sfarsitul lui 2011, ajungand la 3,8 mld. lei.

In schimb, soldul creditelor de nevoi personale si al sumelor trase de pe carduri de credit a urcat cu 11%, pana la 592 mil. lei. Rasvan Radu, presedintele executiv al bancii, spune ca UniCredit a vandut portofolii de credite in semestrul I, mai ales din segmentul persoanelor fizice.

„Este vorba despre portofolii de credite de retail vechi si foarte vechi pentru care sansele noastre de recuperare scazusera foarte mult cu trecerea timpului. Nu suntem specializati pe acest business.”

La sfarsitul lui 2010 grupul italian UniCredit a socat piata locala anun¬tand un plan de extindere a retelei din Romania cu pana la 300 de unitati, cu toate ca iesirea din criza nu era deloc evidenta, pentru ca un an mai tarziu sa afirme ca o asemenea actiune s-ar dovedi sinucigasa in conditiile economice date.

Banca a raportat pe semestrul I un profit net de 75 mil. lei, in scadere cu aproape 20% fata de rezultatul din prima jumatate a lui 2011.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news