Probabil că cei mai mulţi dintre voi sunteţi deja familiari cu Mikael Colville-Andersen de la Copenhagen Cycle Chic. L-am avut invitat de onoare mai în vară, pe Portocala Mecanică, cu un interviu în exclusivitate. La TEDx Copenhaga vorbeşte despre bicicletă şi cultura fricii. Cu accent pe purtatul de cască. E o dezbatere aprigă în Europa de Vest, cu ecou cam slab pe la noi. Chiar, ce-aţi pune la top 3 motive pentru care românii nu se dau pe bicicletă (vă aştept în secţiunea de comentarii cu răspunsuri)?
Iată câteva idei din discursul lui:
– Obsesia aproape pornografică din spaţiul public faţă de echipamentele de siguranţă. Fear is big business, spune Mikael.
– E surprins că într-o ţară precum Danemarca, cu un index aşa de bun al siguranţei, au început să apară reclame la căşti de protecţie pentru biciclişti.
– De-a lungul timpului, comunitatea ştiinţifică a fost foarte divizată în privinţa purtatului de cască. Riscul de lovire la cap este mai mare atunci când porţi o cască decât atunci când nu o faci. Şansele să ai parte de un accident sunt cu 40% mai mari când porţi o cască. De ce nu există campanii pentru pietoni să poarte căşti de protecţie? Sunt la fel de expuşi ca şi bicicliştii, se întrebă Mr. Cycle Chic.
– Andersen speculează cumva periculos că industria auto e responsabilă pentru campaniile adresate bicicliştilor şi vorbeşte de propaganda emoţională dusă în Danemarca în ultimii doi ani în spaţiul public în legătură cu importanţa purtatului de cască.
– Campanie pe invers dusă de European Cyclists Federation, “Ask me why I don’t wear a helmet“.
– Beneficiile datului pe bicicletă sunt de 20 de ori mai mari decât orice risc adiacent. Mă întreb cum se calculează lucrul ăsta 🙂
– Un citat de încheiere, foarte mişto, de prin 1869: “The steel horse fills a gap in modern life, it is an answer not only to its needs, but also to its aspirations. It is quite certainly here to stay”.
Be Sociable, Share!