Ministerul Afacerilor Europene, “ministerul de carton, vopsit frumos pe dinafara si gol pe dinauntru”!

Ministerul Afacerilor Europene, noua structura gandita pentru a contribui la cresterea ratei absorbtiei fondurilor europene genereaza controverse in randul oamenilor politici din opozitie, care se declara total nemultumiti de aceasta decizie a Guvernului Boc. Dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta si-a exprimat dezacordul cu privire la necesitatea crearii unui minister care sa se ocupe strict de aceasta problema, europarlamentarul PSD Catalin Ivan a lansat o serie de acuzatii la adresa premierului Emil Boc si Guvernului, precum si la adresa presedintelui Traian Basescu.

Liderului grupului PSD din Parlamentul European, Catalin Ivan il acuza pe Traian Basescu ca minte atunci cand afirma ca rata absortiei fondurilor europene va creste odata cu infiintarea noului minister, intrucat atributiile acestei structuri vor fi ghidate de interesele celor din PDL: “Traian Basescu și PDL nu iși doresc cu adevarat un minister unic de gestionare a banilor europeni! Un minister unic, cu atribuții clare și serioase, cu autoritate de management, legislație și corp de audit unice, care sa produca un impact pozitiv real asupra absorbției. Ei vin in fața cu un minister de carton, vopsit frumos pe dinafara și gol pe dinauntru. Este o butaforie, menita sa ne pacaleasca pe toți ca va fi mai bine. Nu va fi!”

Mai departe, europarlamentarul PSD continua contrele la adresa ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, pe care o considera principala beneficiara a acestei masuri: “Singura atribuție clara a acestui nou minister este sa dea bine, așa incat Udrea sa poata gestiona din umbra banii europeni. Nu e intamplator ca Udrea a anunțat inaintea lui Boc acest minister și inclusiv cine va fi ministru. Feriți de ochii presei, Udrea și Boc vor putea imparți netulburați fondurile catre primariile și clientela PDL in perioada electorala ce urmeaza.

Acesta este scopul noului așa-zis minister”. Nici numirea consilierului prezidential Leonard Orban in fruntea acestui minister nu este vazuta cu ochi buni de liderul delegatiei PSD, care considera ca aceasta mutare a PDL este una care prezinta interese ascunse. Data fiind legatura buna pe care fostul comisar o are cu forurile europene si multitudinea cunostiintelor pe care acesta le detine in domeniul fondurilor europene, Orban este considerat de Catalin Ivan doar un instrument al PDL, prin care imaginea ministrilor care nu si-au indeplinit atributiile in mod corespunzator sa fie spalata.

In prezent, rata absorbtiei Fondurilor Structurale si de Coeziune de catre tara noastra se situeaza la un nivel rusinos. Pana acum, din banii alocati de Uniunea Europeana pentru perioada 2007-2013, Romania nu a utilizat decat 3%. La nivelul Bucurestiului, din cele 20 de miliarde de euro au fost folositi doar 3,4%. Aceste statistici deplorabile l-au determinat pe europarlamentarul PSD sa conteste Guvernul lui Emil Boc si sa il acuze pe presedintele Traian Basescu de falsitate: “Basescu minte cu nerușinare atunci cand spune ca banii europeni nu sunt suficienti pentru a rezolva problema echilibrului dintre angajati si pensionari!

Cum indraznește sa profereze asemenea minciuni, cand autoritațile romane nu au facut niciun demers pentru a atrage banii puși la dispoziție de UE pentru reangajarea disponibilizaților? In raportul Comisiei Europene pe 2010, privind activitatea Fondului european de ajustare la globalizare, Romania nu figureaza niciunde. Este inadmisibil ca Romania, țara care a pierdut peste 740 de mii de locuri de munca de cand e condusa de Boc, sa atraga zero bani europeni, nerambursabili, destinați in mod expres ajutorarii disponibilizaților!

La nivel european, peste 23 de mii de șomeri au fost sprijiniți de statele lor sa-și gaseasca un loc de munca, doar anul trecut. Iar Basescu are tupeul sa vina public și sa spuna ca nu exista bani suficienți?! Poate el vrea sa spuna, de fapt, ca nu exista suficienți bani europeni pentru populație, dupa ce aceștia trec prin ciurul clientelei PDL.”

Premierul Emil Boc a trimis deja celor doua camere ale Parlamentului propunerea de completare a structurilor Guvernului prin infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, respectiv de numire in functia de ministru a lui Leonard Orban. Principala sarcina a noului minister va fi de a coordona fondurile europene si de a asigura repartizarea echitabila a acestora, prin directionarea lor catre domeniile care inregistreaza probleme. Date fiind numeroasele critici pe care Romania le-a primit in ultimul timp de la Comisia Europeana, care ne critica pentru lipsa de transparenta in repartitia banilor europeni si inexistenta unei evaluari obiective a proiectelor implementate, infiintarea unui minister care sa gestioneze acest domeniu poate reprezenta o solutie.

Insa mai presus de nivelul de absorbtie scazut, Romania se confrunta cu o problema mult mai grava, care practic ingradeste eficienta procedurilor de accedere a fondurilor: lipsa de transparenta si lipsa de comunicare intre autoritatile regionale, nationale si cele europene. Asadar, daca va fi aprobata infiintarea sa, Ministerul Afacerilor Europene va trebui nu numai sa atraga mai multi bani europeni, ci si sa asigure distributia echitabila a acestora in teritoriu si sa inlature orice urma de favoritism politic din actiunile sale.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news