Stilul nordic si minimalismul au mai multe caracteristici in comun datorita simplitatii si elegantei pe care le aduc atunci cand le incorporam in locuinta; oricum, originea, ideologia si functionalitatea sa fac toate diferentele care exista intre cele doua mai vizibile.
Minimalismul este un stil care cauta puritatea absoluta, simplitatea si caracterul practic, pentru a crea spatii ordonate si linistite fara a pierde prezenta stilului si a rafinamentului. In timp ce nordicul cauta sa profite la maximum de lumina naturala , sa creeze spatii in care natura este prezenta si sa genereze medii vizuale spatioase. Dar, cum reusim sa diferentiem ambele stiluri si sa dam tonul pentru a le putea separa unul de celalalt?
Minimalismul
Termenul de minimalism a fost folosit pentru prima data pentru a reactiona impotriva predominantei curentelor realiste si pop art ale artistilor vizuali americani in anii 1960, iar acestia au incercat sa gaseasca linia si sa o reduca la esential.
Designul minimalist urmareste un spatiu de concept fluid si deschis . Subliniati simplitatea si functionalitatea mobilierului; Are influente legate de designul traditional japonez, in care liniile curate curg in toata casa. Opteaza mai mult pentru utilizarea materialelor industriale, forme geometrice, crom, otel inoxidabil si materiale plastice lacuite. Se pune accent pe minimizarea culorilor, materialelor si texturilor care sunt folosite atat pentru mobilare cat si pentru decorare, intrucat micul decor in acest stil trebuie sa fie functional si astfel sa se asigure ca designul este protagonistul absolut al incaperii si ca totul se invarte in jurul lui.
Stilul nordic
Stilul nordic a fost dezvoltat in tari scandinave precum Norvegia, Suedia si Finlanda cu scopul de a profita la maximum de putina lumina naturala de care au aceste tari in cea mai mare parte a anului. De aceea predomina in acest stil culorile deschise, materialele naturale si formele organice.
Rolul principal al stilului nordic este natura, asa ca lemnul va fi cheia in interior, insotit de materiale naturale precum inul, bumbacul sau lana, care sunt ideale pentru a imbraca locuinta. Intentia integrarii acestor materiale este de a recrea incaperi calde, relaxante si functionale. Pe scurt, se urmareste sa contribuie cu decorul ca zonele sa aiba un spatiu mai mare la nivel vizual, astfel incat lumina naturala sa fie prezenta peste tot.
Diferente intre cele doua stiluri
Ambele stiluri cauta sa aduca ordine in casa , dar ceea ce le diferentiaza este modul de a atinge acest scop. In timp ce minimalismul opteaza pentru tonuri de baza precum alb sau negru, nordic ofera o optiune mai variata, atata timp cat este in tonuri neutre si moi.
Obiectivul ambelor este de a crea spatii care sa transmita calm si liniste, astfel incat sa va puteti vedea locuinta ca pe un paradis de liniste, fara a neglija ordinea si, bineinteles, fara sa nu va reflectati personalitatea. Apoi, cunoasteti diferentele fiecaruia.
Simplitate vs spatiu
In minimalism, a avea peretii spatiilor tale in tonuri de alb si fara decor capata o mai mare semnificatie simbolica. In mod normal, atunci cand alegeti acest stil de decorare, este important sa va puneti intrebarea: „Am cu adevarat nevoie de el?” Cu toate acestea, stilul nordic nu are norme sau reguli de urmat, dar intentia sa este de a transmite o senzatie de spatiu, motiv pentru care subliniaza ca obtinerea unor camere cu mult spatiu ajuta la crearea unei senzatii de lejeritate .
Caldura vs functionalitate
Stilul nordic pune accent pe crearea de camere calde si relaxante , motiv pentru care opteaza intotdeauna pentru decorarea cu materiale naturale pentru a obtine spatii unice si pline de liniste. Minimalismul, in schimb, urmareste sa scape de posesiunile care nu sunt utile, sa creeze un spatiu de liniste cu decor si mobilier care sa indeplineasca acest dublu scop.
Curatenie vs practic
Tendinta minimalista isi doreste un spatiu ingrijit si mereu in ordine, intrucat a avea spatii cu decor excesiv si in dezordine iti poate afecta viata fizic, mental sau emotional. Scopul acestui lucru este de a crea un mediu cu mai multa semnificatie. Practicitatea este insa unul dintre elementele care iese cel mai mult in evidenta in stilul nordic, intrucat obiectivul este acela de a avea spatii practice care, datorita decorului si distributiei lor, faciliteaza viata de zi cu zi, sporesc energia si genereaza o atmosfera relaxanta in toata casa.