Ingrijirea gazonului: cum sa-l pastrati verde si sanatos

Gazonul este un element decorativ care va face din gradina ta un loc mult mai vesel si mai colorat, totusi, un gazon care nu primeste ingrijirea adecvata poate ajunge sa strice imaginea gradinii noastre. In acest articol vei putea descoperi cum sa ingrijesti gazonul care te va ajuta sa il ai perfect si sa reduci nevoia de pesticide.

Primul lucru pe care ar trebui sa il decideti atunci cand plantati un gazon nou cu seminte este ce tip de gazon veti semana in functie de utilizarea pe care o veti oferi si de conditiile climatice si de mediu din zona dumneavoastra. Exista diferite soiuri de iarba si unele sunt perfect adaptate la conditiile mai umede, iar altele la conditiile mai uscate, altele sunt mai tolerante si altele sunt mai delicate. Puteti amesteca semintele diferitelor tipuri de iarba pentru a obtine plantatii mai rezistente si mai aratatoare.  Vezi pe Faude cand se planteaza gazonul si cum sa ai grija de el.

Pe langa alegerea ce iarba vrei sa plantezi, trebuie sa masori suprafata de plantare pe care vrei sa o acoperi pentru a cumpara o cantitate adecvata de seminte. In general, se seamana de obicei la un raport de 35 de grame de seminte pe metru patrat de teren. Odata ce aveti aceste doua elemente clare, ar trebui sa tineti cont de urmatoarele recomandari:

  • Primavara devreme si toamna sunt cele mai bune perioade pentru a incepe un gazon nou de la zero, fie din seminte, fie din gazon pregatit.
  • Inainte de plantare, trebuie sa pregatiti bine zona. Sapati in zona si indepartati orice pietre mari si radacini de buruieni care cresc in zona. Puteti adauga un anumit tip de substrat pentru a imbunatati capacitatea de retinere a apei si compozitia nutritiva a solului. Odata ce ati indepartat pamantul si ati amestecat cu un substrat bun, nivelati si aplatizati suprafata cu o grebla si calcand zona.
  • Daca este posibil si timpul permite, lasati pamantul neinsamantat timp de 15 zile pentru ca semintele de buruieni sa germineze, dupa acest timp, indepartati mugurii acestor buruieni si aplicati un ingrasamant universal echilibrat la suprafata si greblati din nou in jurul zonei. Vezi mai multe pe no3.ro.
  • Pentru rezultate optime, solul trebuie sa fie umed inainte de plantare. Udati bine zona inainte de a insamanta zona de plantare.
  • Rata de iarba este de 35 de grame pe metru patrat de iarba. Aproximativ 35 de grame echivaleaza cu o mana mare.
  • Pentru a asigura o acoperire adecvata a zonei de plantare, petreceti jumatate din seminte raspandindu-se de la stanga la dreapta si cealalta jumatate de sus in jos, astfel veti obtine o acoperire uniforma.
  • Odata ce semintele sunt raspandite, greblati usor suprafata de plantare a ierbii pentru a le introduce in sol.
  • Asigurati-va ca solul ramane umed pana cand apare germinarea semintelor de iarba. Daca soseste sezonul uscat, umeziti zona noaptea si nu in timpul orelor insorite.

Germinarea pe un gazon nou plantat va aparea in aproximativ 2-3 saptamani, in functie de temperatura ambianta.

Odata ce ajunge la o lungime intre 5 si 8 centimetri, ar trebui sa efectuati o prima taiere la 4 centimetri de sol. Din acest moment, vei putea tunde o data la doua saptamani reducand treptat inaltimea de taiere la inaltimea de 2,5 cm.

Daca doriti sa repopulati o zona sau sa inlocuiti o iarba arsa, puteti urma acesti pasi dupa ce ati indepartat anterior iarba deteriorata. Semanatul trebuie facut si la inceputul primaverii sau toamnei.

Cum sa udati gazonul

Majoritatea ierburilor au nevoie de precipitatii regulate pentru a asigura o umiditate buna a solului in care cresc. Conditiile specifice de irigare vor varia foarte mult in functie de zona in care va aflati, in acest fel, o zona foarte umeda va necesita irigatii mai putin frecvente decat una foarte uscata. Trebuie sa tinem cont si de perioada anului in care ne aflam, pentru ca in cel mai cald anotimp vei avea nevoie de mai multa apa decat in ​​cel mai rece.

In general, iarba poate rezista pana la cincisprezece zile de la ultima udare sau ploaie in lunile de primavara si toamna si udari mai frecvente vara. Daca va distantati prea mult udarea gazonului, veti incepe sa observati simptome de stres in iarba. Pentru a determina momentul exact in care iarba are nevoie de apa, trebuie sa-l observi si sa identifici momentul in care iarba incepe sa capete o culoare verde-albastruie si atunci cand calci pe ea, amprenta se mentine o vreme, deoarece si-a pierdut. elasticitate.

Nu este convenabil sa planificati un sistem de irigare specific, deoarece un exces de apa va favoriza aparitia buruienilor si a bolilor si, dimpotriva, un deficit de apa va crea zone galbene si uscate. Este mai bine sa va observati gazonul si sa invatati sa determinati cand are nevoie de apa.

Pentru a evita problemele de stres si uscaciune, ar trebui sa aveti grija de gazon dupa cum urmeaza:

  • Aerisirea gazonului : Aerisirea gazonului consta in inteparea acestuia astfel incat sa se creeze mici gauri pe solul in care este plantat. Aerisirea ierbii are doua beneficii, pe de o parte, vom face ca apa sa patrunda mai bine in pamant si umiditatea va ajunge mai bine la radacini, pe de alta parte, vom permite pamantului sa se oxigeneze ceea ce va favoriza cresterea acestuia. Pentru aerisirea gazonului puteti folosi o furca de gradina, utilaje electrice in acest scop sau sa folositi niste branturi cu cuie pe care le vom aseza sub pantofi in timp ce ne plimbam prin zona ierbita.
  • Evitati pulverizarile zilnice : gazonul prefera udarea intensa o data pe saptamana, mai degraba decat pulverizarile zilnice mici. Ca sa dau un exemplu, daca trebuie sa aplicati 10 litri de apa pentru a umezi zona la doua saptamani, puteti distanta udarile in doua saptamani de 5 litri.
  • Udati intotdeauna noaptea : Cele mai bune ore pentru a uda gazonul sunt intre 4:00 dimineata si 8:00 dimineata. Nu trebuie sa udati niciodata gazonul in plin soare, deoarece razele sale vor arde iarba prin evaporarea apei.
  • Mentine o umiditate uniforma : Pentru ca toate gazonul sa se dezvolte in acelasi mod, este important sa se aplice uniform irigarea pe toata suprafata plantata.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news