Guvernul Dragnea-Grindeanu construiește bugetul pe genunchi, in doar doua zile

Europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureșan susține ca bugetul Romaniei este construit pe genunchi, in doara doua zile, in timp ce in Parlamentul European se lucreaza 11 luni la bugetul UE.

 „Actualul Guvern Dragnea-Grindeanu construiește bugetul Romaniei pentru anul 2017 intr-un mod total neprofesionist, netransparent și bazandu-se pe date nerealiste. Luni dimineața, Ministerul Finanțelor Publice publica pe site-ul instituției propunerea de buget pentru anul 2017 bazandu-se pe o creștere economica nerealista de 5,2%, in condițiile in care rapoarte independente ale Bancii Mondiale, Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional au prognozat o creștere economica a Romaniei pentru 2017 intre 3,7% și 3,9%. Ulterior, la nici o zi de la prezentarea proiectului de buget, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța, la un post de televiziune, ca proiectul nu este bun deoarece nu ține cont de cerințele domniei sale și ale prim-ministrului Sorin Grindeanu. Drept urmare, trebuie modificat. Așadar, miercuri, in ședința de Guvern, prim-ministrul Sorin Grindeanu anunța, de asemenea, modificarea bugetului, urmand ca noua propunere sa fie trimisa Parlamentului Romaniei vineri, 27 ianuarie”, declara Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul menționeaza ca ”o asemenea lipsa de profesionalism„ rar i-a fost dat sa vada.

”In primul rand, cum de a fost publicat pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice un proiect de buget pe care prim-ministrul nu și-a dat acordul? Vor miniștrii sa-l saboteze pe prim-ministru? Puțin probabil. Parerea mea este ca fie nu prim-mininstrul de iure al Guvernului, Sorin Grindeanu, a avut o problema cu proiectul de buget, ci prim-ministrul de facto Liviu Dragnea care a cerut imediat modificari pentru a fi pe placul nevoilor sale, fie cei doi și-au dat seama ca sumele exagerate prezentate in proiect nu au cum sa treaca neobsevate – fiind deja criticate de investitori și economiști – și vor sa mai ajuteze din buget. In ambele situații, Guvernul denota o lipsa totala de interes pentru adevarații beneficiari ai acestui buget, platitorii de taxe”, continua Siegfried Mureșan.

Potrivit europarlamentarului, o alta problema este aceea ca prim-ministrul Romaniei a anunțat ca proiectul de buget nu este bun și ca o varianta modificata va fi trimisa Parlamentului Romaniei peste doua zile.

”Un buget serios nu poate fi elaborat sau modificat in doua zile. Vorbim totuși de repartizarea a peste 250 de miliarde de lei catre 25 de ministere, catre alte zeci de agenții guvernamentale, ținand cont de zeci de prioritați ale bugetului. Orice ban adaugat unei anumite prioritați inseamna un ban luat din alta parte, se dezechilibreaza prioritațile bugetare. Un buget serios, sustenabil, nu se poate elabora in cateva zile”, explica Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul da ca exemplu modul de elaborare a proiectului de buget al Uniunii Europene (UE).

”Eu, in calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE 2018, am inceput sa lucrez inca de la inceputul lunii la bugetul Uniunii de anul viitor, deci, cu 11 luni inainte de data la care se adopta de regula proiectul de buget. Diferența intre a munci 11 luni și a munci 2 zile la un buget se va reflecta in diferența de calitate dintre cele doua proiecte bugetare”, mai spune europarlamentarul.

Siegfried Mureșan admite ca actualul Guvern Dragnea-Grindeanu nu a avut 11 luni la dispoziție sa gandeasca bugetul, dat fiind ca au caștigat alegerile la inceputul lunii decembrie, insa a avut mai mult de o luna la dispoziție pentru conceperea acestuia.

”Guvernul Dragnea-Grindeanu spune, insa, ca proiectul de buget trebuie modificat cu doua zile inainte de a fi adoptat pentru ca ministrul Finanțelor Publice a greșit calculele! Incredibil, au plecat amandoi sa se pozeze pe bani mulți cu președintele ales al SUA, Donald Trump, și au lasat proiectul de buget neterminat? Asta ne spun ei? Apoi au vazut ca nu este bun și il modifica in doua zile? Este o bataie de joc la adresa tuturor romanilor care au contribuit la acest buget cu munca lor, inseamna fie lipsa totala de competența, fie o modalitate de a induce in eroare opinia publica pentru a trimite in Parlamentul Romaniei un buget dupa placul lui Liviu Dragnea”, mai afirma Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul hunedorean susține ca Guvernul Romaniei merita ”nota 4 și restanța” pentru cum a gestionat cel mai important proiect al Guvernului pentru anul 2017.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news