Cum stii daca PC-ul tau are probleme de software sau de hardware

Peste jumatate din proprietarii de calculatoare spun ca se confrunta cu probleme de computer cel putin o data pe an. Desi tehnologia ne-a adus inovatii uimitoare, realitatea este ca, PC-urile reprezinta ceva care aduce multe probleme din cauza partilor lor complexe.

Daca aveti probleme cu computerul, atunci veti dori sa stiti daca sunt cauzate de hardware sau software. Cititi mai departe pentru a afla cum sa determinati radacina problemelor computerului pentru a sti daca este nevoie sau nu de inlocuirea unor piese sau de schimbarea unor soft-uei care se regasesc la magazinele online de profil asa cum este FILEBOX.RO.

Ce este hardware-ul?

In primul rand, ce este exact hardware-ul? Hardware-ul este orice aspect al PC-ului care exista in lumea fizica. De exemplu, laptopul sau carcasa computerului au o varietate de piese hardware in interior. Aveti unitatea centrala de procesare sau procesorul, care este in esenta face toate calculele. Si apoi aveti alte piese hardware precum unitatea de procesare grafica, care este folosita pentru generarea graficelor 3D.

Hardware-ul poate deveni fizic deteriorat, asa ca trebuie sa va asigurati ca nu il impingeti dincolo de limitele sale. Un mod obisnuit de a degrada componentele hardware al computerului este atunci cand il lasi sa se incalzeasca prea mult, determinand supraincalzirea acestuia. Urmatoarele exemple arata cateva tipuri de defectiuni hardware.

Deteriorarea hard disk-ului

Daca hard disk-ul este deteriorat, computerul poate pierde capacitatea de a deschide anumite fisiere si foldere. Daca actioneaza in mod eronat si necesita in totdeauna deschiderea fisierelor stocate local, ar putea fi o dovada a unui hard disk deteriorat. Uneori, veti putea literalmente sa auziti eroarea hard disk-ului, ceea ce nu este niciodata un semn bun.

Deteriorarea ventilatorului

Daca unul sau mai multe ventilatoare inceteaza sa functioneze, aceasta va duce rapid la probleme cu computerul. Pc-ul se bazeaza pe ventilatoare pentru a mentine CPU-ul rece si, iar fara aceasta racire, CPU va fi atat de fierbinte incat probabil va determina computerul sa se opreasca.

Daca banuiti ca un ventilator s-a deteriorat, puteti incerca sa cautati in interiorul carcasei pentru a vedea daca elicele ventilatorului se invart. Sau puteti, de asemenea, sa incercati sa confirmati deteriorarea utilizand BIOS-ul placii de baza.

Intreruperea alimentarii 

Intreruperea alimentarii poate fi o eroare infricosatoare a hardware-ului, deoarece computerul poate pur si simplu sa nu mai porneasca. Daca PC-ul nu porneste, ar putea indica faptul ca trebuie sa inlocuiti sursa de alimentare.

Detetriorarea procesorului

Exista cativa indicatori conform carora CPU-ul ar putea sa nu functioneze. In cazuri grave, computerul nu va porni. In alte cazuri, este posibil sa aveti un procesor care se supraincalzeste. Acest lucru ar putea fi indicat de acel ecran albastru care apare uneori pe PC.

Deteriorarea placii de baza

Deteriorarea placii de baza este una dintre cele mai dificile probleme de diagnosticat. Este posibil sa va dati seama ce se intampla prin codurile de eroare. Daca banuiti ca placa de baza are o problema de functionare, ar putea fi o idee buna sa contactati un profesionist in reparatii IT.

Ce este software-ul?

Urmatorul lucru de verificat este software-ul. Software-ul reprezinta orice fel de aplicatie sau program pe care computerul il ruleaza. Desi hardware-ul exista in lumea fizica reala, software-ul este ceva mai abstract, existand doar in interiorul hard disk-ului computerului. Exemple de software includ browser-ul de internet, software-urile antivirus jocuri si alte programe.

Deteriorarea driver

Un driver este o aplicatie software care va spune hardware-ului cum sa comunicati cu sistemul duneavoastra de operare. In unele cazuri, software-ul driver-ului poate functiona defectuos, determinand computerul sa se comporte in moduri neasteptate.

Deteriorarea unor drivere se manifesta adesea printr-un ecran albastru. Retineti codul de eroare al ecranului albastru si ar trebui sa obtineti suficiente informatii pentru a determina software-ul auto care provoaca accidentul, daca este cazul.

Virus sau malware

Virusii si programele malware sunt programe software daunatoare care au fost facute pentru a indeplini un scop nefiresc. Uneori, intentia unui virus este pur si simplu sa distruga computerul unei victime. Alteori, un hacker ar putea folosi un virus pentru a incerca sa extraga bani de la un anumit user PC.

Desi este imposibil sa-ti faci sistemul imun la virusi, cu siguranta il poti face mai rezistent. Asigurati-va ca rulati un sistem antivirus robust, faceti o copie de siguranta a fisierelor dumneavoastra si practicati o navigare online sigura.

Software Crashing

Daca utilizati un anumit program software si ramane blocat, acesta ar putea fi un semn ca exista o problema cu software-ul. Problema cu acest gen de probleme este aceea ca exista atat de multe surse potentiale diferite.

Incercati sa va asigurati ca utilizati cea mai recenta versiune a software-ului. Dezvoltatorii de software vor efectua adesea corectii pentru a-si aduce programele la o viteza eficienta si pentru a elimina eventualele blocaje pe care le-ati intampina. Daca executati cea mai recenta versiune a unui program, dar totusi intampinati blocari, poate doriti sa luati in considerare reinstalarea software-ului.

Este demn de mentionat ca problemele de software si hardware ar trebui rezolvate de un IT-ist profesionist si cel mai probabil va fi nevoie si de schimbarea unor anuminte accesorii somponente PC, iar un punct de reper este filebox.ro.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news