In articolul precedent din cadrul rubricii Eu, tu si realitatea noastra nevazuta, am adus in discutie apartenenta la grup si pericolul „efectul de turma”, subiect pe care l-am tratat impreuna cu psihologul Silvana Capris. Ghidati de acelasi antrenor, in persoana Silvanei, cititorii Gazetei de dimineata intra acum pe terenul Increderii de sine.
Zi de zi, fiecare dintre noi purtam o masca, fata de cei din jur si chiar si fata de noi insine. Provocarea este sa aruncam aceste masti si sa existam! De-a lungul vietii, oamenii care sunt dispusi sa traiasca aventura cunoasterii de sine, au posibilitatea sa isi formeze o imagine a propriei persoane, cat mai aproape de realitate. Odata formata, aceasta imagine personala este piatra de temelie a increderii de sine.
Responsabilitatea fata de realitate
Ca sa putem crede in noi, important e sa nu ne mintim, sa avem puterea sa renuntam la masca si abia apoi sa ne privim in oglinda, pentru ca scopul oglinzii este sa il reflecte cu fidelitate pe cel ce se uita in ea, nu-i asa? Ce conteaza, in momentul in care privim la imaginea fara masca, nedistorsionata este sa acceptam acea imagine cu bune si cu rele. Poti merge mai departe mult mai usor, atunci cand te accepti si iei lucrurile care ti se intampla ca atare.
Imaginea proprie poate influenta atat succesul cat si esecul individual. La intrebarea daca aceasta incredere de sine creste direct proportional cu rezultatele pe care le obtine individul, ne raspunde psihologul Silvana Capris.
„Surprinzator, dar nu creste direct proportional cu rezultatele obtinute ci odata cu constientizarea rezultatelor . Sunt familii intregi care o duc foarte bine si care au rezultate extraordinare dar sunt nefericiti. De ce? Pentru ca nu constientizeaza ce au. Nu e usor de ajuns la constientizare. Constientizare inseamna a trai clipa, prezentul, intelegand ca prezentul are o mare influenta asupra viitorului”, a explicat Silvana.
Suma experientelor acumulate pe parcursul trecerii timpului ne defineste astazi, pe fiecare in parte, ca individ. Faptele noastre implica si consecinte, iar consecintele implica asumare. Asumarea nu poate fi posibila fara acest proces de constientizare, in prealabil.
Increderea de sine si factorii exteriori
Increderea se dezvolta in timp. Se cladeste. Modul in care ne trateaza ceilalti, cu precadere in primii ani ai copilariei, isi lasa cu siguranta amprenta in dezvoltarea personalitatii noastre.
Ne lipseste din scoli un program care sa favorizeze dezvoltarea individului si in acest cadru si a stimei de sine.
„Daca am pune bazele unui astfel de program, de la cresa, de la gradinita, am fi surprinsi ce copii am avea. Numai ca aceste formari, acest tip de educatie trebuie sa fie acceptata de parinti. Parintele trebuie sa isi dea acordul. Daca este interesat ca sa schimbe ceva la el. Tine de deschiderea parintilor”, sustine Silvana Capris.
Efectul de bumerang
De multe ori, in cadrul unui grup, individul incearca sa isi ridice statutul, coborandu-l pe al aceluia de langa el. Lipsa increderii poate duce la o nevoie individuala de autoritate in cadrul grupului.
„De cele mai multe ori la asta duce. Ne lipseste stima de sine. De aceea, oamenii nu ii respecta pe cei din jurul lor, pentru ca nu au stima de sine. In momentul in care inveti sa te stimezi pe tine, sa te valorizezi pe tine, nu ti-ai permite sa vorbesti urat cu celalalt. Asta se educa. In momentul in care il respecti pe celalalt, nu il respecti pentru el. Il respecti pentru tine. Cand inveti sa faci lucruri catre altii pentru ca tu simti asta, nu ca sa-i faci lui o favoare, cand inveti sa vorbesti frumos cu omul nu pentru ca sa-l faci sa se simta bine ci pentru ca tu nu iti permiti sa vorbesti urat, nu te pretezi la asa ceva. Atunci cand oamenii vor intelege ca tot ce fac se rasfrange asupra lor, mai devreme sau mai tarziu. Daca tu vorbesti urat cu altii, poti fi sigur ca si altii vor vorbi urat cu tine. Daca tu manifesti lipsa de respect fata de altii, iti garantez ca la randul tau vei fi tratat cu aceasta lipsa de respect, mai devreme sau mai tarziu”, e de parere specialistul care antreneaza creierul uman, Silvana Capris.
O lege care impune…
Exista totusi o lege in fata careia suntem cu totii egali.
„Este o lege universala . Asa e facut Universul. Ce dai aia primesti. In asta consta de fapt constientizarea. Ca lucrurile sa mearga bine, trebuie sa incepi cu tine. Noi vrem sa incepem cu altii, dar in momentul in care tu incepi sa fii altfel, atunci se vor schimba si oamenii din jurul tau, automat. Asta e cheia. Acolo unde ceva nu merge, trebuie sa te uiti ce faci tu ca sa schimbi situatia. Cum trebuie sa te implici tu in atingerea target-ului pe care ti l-ai propus. Daca ai grija la ce dai si dai pentru ca tu esti asa, asta inseamna ca iti asumi intrinsec acele valori. Am sute de cazuri in care oamenii au inteles foarte clar lucrul acesta si s-au schimbat”, atrage atentia psihologul Silvana Capris.
Workshop-uri de dezvoltare personala
Silvana Capris se pune in slujba locuitorilor Vaii Jiului si isi propune un workshop de dezvoltare personala si in Petrosani, daca exista cerere. La momentul actual, Slivana a tinut astfel de workshop-uri in mai multe orase din tara.
„Sunt situatii in care sunt invitata la sedintele cu parintii de exemplu. In functie de doritori. Luam o sala oriunde, avem tema si discutam si oamenii vin cu intrebari. De cele mai multe ori le explic oamenilor de ce ar trebui sa faca ceea ce eu le recomand. Acel de ce raspunde unor nevoi ale oamenilor. Oamenii integreaza mai usor procesul si se schimba mai usor. Asta am observat”, povesteste Capris.
„Daca cred ca au nevoie de alte solutii, daca cred ca e importanta dezvoltarea creierului lor. Pentru ca solutiile nu vin de la mine, solutiile vin de la ei. Eu doar ii ajut sa inteleaga de ce li se intampla ce li se intampla pentru ca majoritatea se gasesc din nou si din nou in aceeasi situatie”, a conchis Silvana Capris.
Ca sa facem posibil un proces de constructie al increderii de sine, ar trebui sa constientizam faptul ca trebuie sa ne detasam de atitudinea ezitanta care poate sa apara si sa intelegem ca suntem capabili sa infruntam dificultatile, dar si sa rezolvam problemele cu care viata ne confrunta. Despre aceste atitudini ezitante, despre complexul de inferioritate si despre cel de superioritate, despre perfect si imperfect, vom discuta mai pe larg in editiile de saptamana viitoare ale Gazetei de dimineata.