Cum am prins drag de Bordeaux in Aventura Vivolis

Cu Garonne-n stanga si luciul fantanii care oglindeste cladirile din Piata Bursei in dreapta am capitulat in fata farmecului Bordeauxului. Langa mine o fetita de maxim patru ani, bruneta si curioasa foc incerca sa-si dea seama ce-i cu marea de apa de la picioarele ei. Parintii ei, relaxati, o lasau sa-si desfasoare investigatia, ferindu-se in acelasi timp din calea bicicletelor si a tinerilor pe role. Din cand in cand, pe promenada larga treceau in ritm de alergare usoara oameni imbracati in tricou si pantaloni scurti. E sfarsit de septembrie, insa in Bordeaux pare sa fie o sambata lenesa de vara tarzie.

Pana sa ajung pe malul Garonnei, m-am plimbat agale pe stradutele aerisite, cu case de maxim trei etaje si m-am bucurat ca la un moment dat cineva s-a jucat de-a big brother cu bordolezii. Pentru a tine sub control populatia si a innabusi usor revoltele au fost construite mai multe castele, iar cetatenilor nu li s-a permis sa-si construiasca locuinte mai inalte de trei etaje. Asa ca arhitectura orasului, chiar si in afara fortificatiilor, este una echilibrata, iar strazile sunt luminoase si cochete.

Din loc in loc apare cate o surpriza, fie ca e vorba de ruinele unui fost amfiteatru roman care putea adaposti peste 20.000 de spectatori, monumentul Girondinilor cu multele sale sculpturi-simbol printre care si concordia dintre burghezi si muncitori care favorizeaza arta si comertul sau biserica St. Seurin aflata in rivalitate cu principalul lacas de cult al orasului – catedrala St. Andre.

Tot in afara fortificatiilor am trecut si prin gradina publica a Bordeauxului, conceputa initial „a la francaise” – cu copaci coafati, unghiuri drepte si o terasa de pe care poti vedea dintr-un foc cum maestria omului a dominat natura. Incet, incet insa s-a transformat intr-o gradina „a l’anglaise” in care de oriunde te-ai afla ai parte de un peisaj diferit, de natura surprinsa ca intr-un tablou.

Dupa atatea lucruri vazute si informatii asimilate, pauza de pe malul Garonnei a fost binevenita. N-ar fi fost rau sa existe si niste banci, insa inteleg ca fata de cum arata zona in urma cu 15 ani, acum e raiul pe pamant. Din 2000 incoace s-a investiv masiv in reabilitarea cheiului – au fost daramate hangarele si inlocuite de o promenada larga si luminoasa, fatadele caselor pana atunci innegrite de vreme au fost renovate si cireasa de pe tort – in dreptul Pietei Bursei a fost construita o fantana care aduce un plus de pitoresc locului.

Sa nu credeti ca plimbarea prin Bordeaux a luat sfarsit aici. De-acolo am intrat in zona fortificata a orasului prin Poarta Cailhau, desprinsa parca din povestile cu printi si printese. Au urmat stradute intortocheate cu multe restaurante, magazinase si piete cu fantani.

Ultima oprire a fost la Catedrala Saint-Andre, rivala mai sus mentionatei biserici St. Seurin.

Trebuie sa va marturisesc ca prima fraza a articolului nu contine nicio exagerare. Am capitulat in fata unui oras fermecator care nu se regasea pe lista mea cu „MUST”-uri intr-ale vizitatului. Am capitulat si mi-am promis ca o sa ma intorc cu tot cu Bogdan si Ana pentru cel putin o luna. Nu de alta, dar o zi – doua sunt total insuficiente pentru cate are regiunea de oferit.

Si ca sa vedeti cat de serioasa sunt, am aflat deja cam care sunt chiriile in oras de la ghidul nostru Alexandru Paleologue, un roman care traieste in Franta de mai bine de 20 de ani, iar in Bordeaux de 12. Vi-l recomand calduros daca ajungeti pe-acolo. E o persoana discreta, care se adapteaza din zbor (si nu e usor lucru sa conduci un grup de bloggeri si jurnalisti), are un sac fara fund cu povesti interesante si recomandari de restaurante si magazine de vinuri si e indragostit iremediabil de regiune. Ce recomandare mai buna de-atat? 🙂

Biserica St. Seurin

Gradina publica din Bordeaux

Monumentul Girondinilor

Cheiul Gironnei si Piata Bursei

Poarta Cailhau

Zona intra-muros

~.~

Vizita in Bordeaux a fost parte din Aventura Vivolis organizata de Ovi Travel si sustinuta de Air France si Orange Romania. Cei de la Ovi Travel urmeaza sa lanseze in luna noiembrie o platforma online de pe care veti putea achizitiona bilete de avion, camere de hotel sau city break-uri. Insa pana atunci puteti castiga o aventura similara daca participati la concursul de pe pagina lor de Facebook. 

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news