Psoriazis: simptome, tipuri si tratament

Psoriazisul este o boala comuna a pielii in care pe piele se formeaza zone rosii, solzoase . Zonele in care apare cel mai frecvent sunt scalpul, coatele, genunchii si zona inferioara a spatelui. Unele cazuri sunt atat de usoare incat pot trece neobservate. In alte cazuri, psoriazisul poate fi foarte extins, afectand zone mari de piele.

Psoriazisul nu este contagios, dar este obisnuit ca acesta sa afecteze membrii aceleiasi familii, adica prezinta o tendinta ereditara . Poate aparea la orice varsta sau poate fi prezenta inca de la nastere. Este mai grava la pacientii obezi si la persoanele cu un stil de viata nesanatos.

Cum apare?

Cauza psoriazisului este necunoscuta. In piele exista o defectiune a celulelor sistemului imunitar, asa-numitele limfocite. Acestea declanseaza inflamatia care face ca pielea sa creasca mai rapid, provocand placi inflamate, solzoase. Exista situatii care declanseaza focare de psoriazis.

Cel mai cunoscut este stresul emotional, precum si traumatisme ale pielii, anumite medicamente, infectii ale gatului (amigdalita) sau schimbari de sezon. Psoriazisul se amelioreaza adesea vara cu expunerea la soare si se agraveaza toamna si iarna.

Simptome

Exista multe forme de psoriazis. Cel mai frecvent este psoriazisul vulgar sau placile.

Alte forme sunt:

  • Psoriazisul unghiilor: determina ingrosarea, exfolierea si chiar distrugerea unghiilor
  • Psoriazis pustular: in loc sa dezvolte placi solzoase rosii, apar zone rosii acoperite cu cosuri de puroi (pustule).
  • Psoriazisul inversat: apare in zonele cu pliuri, cum ar fi zona inghinala sau axile
  • Psoriazisul guttat sau guttat: este o forma mai frecventa la copii si adulti tineri. In loc de placi mari, placi mai mici, rosii, solzoase sau cu crusta sunt raspandite. Apare de obicei dupa o infectie a gatului.
  • Psoriazisul palmoplantar: este o forma care afecteaza doar palmele mainilor si talpile picioarelor. Se formeaza placi foarte groase care se pot rupe si crapa, provocand durere si dificultati de mers.
  • Psoriazisul insotit de artrita: pana la o treime dintre pacientii cu psoriazis pot suferi de un reumatism numit artrita psoriazica. Se manifesta prin durere si dificultati de miscare in unele articulatii.

Diagnostic

Dermatologii diagnosticheaza adesea psoriazisul pur si simplu la o examinare vizuala , examinand semnele de pe piele, scalp si unghii. Daca exista indoieli cu privire la diagnostic, poate fi necesara efectuarea unei biopsii a pielii, prelevarea unei probe sub anestezie locala, de obicei in cadrul aceluiasi consult.

Tratament

Nu exista tratament curativ pentru psoriazis. Cu toate acestea, in prezent ne putem asigura ca pacientii isi au boala sub control in cea mai mare parte a timpului folosind ceea ce este cunoscut sub numele de terapie rotationala, adica folosind diferite tratamente pe parcursul anului si alternand perioadele de repaus cu fazele de tratament activ.

Optiuni de tratament:

  • Tratamente topice (in creme, lotiuni sau sampon): sunt folosite in psoriazisul care afecteaza zone mici ale pielii. Diferitele medicamente utilizate sunt corticosteroizii, derivatii de vitamina D, gudronii si antralinele si derivatii de acid retinoic.
  • Fototerapie: cunoasterea ca psoriazisul se amelioreaza odata cu expunerea la soare a dus la dezvoltarea diferitelor tratamente bazate pe lumina ultravioleta. Se administreaza cu lampi sau cabine in spitale. Cele mai utilizate modalitati sunt ultravioletele in banda ingusta B (UBV-BE) si ultravioletele A insotite de administrarea unui medicament numit psoralen (PUVA).
  • Tratamente generale sau sistemice: sunt rezervate pentru psoriazisul sever care afecteaza zone mari ale pielii, si pentru pacientii care au si artrita psoriazica. Se folosesc medicamente precum acitretina, ciclosporina sau metotrexatul. Ele pot fi administrate oral sau intravenos.
  • Medicamente biologice de ultima generatie: sunt cele mai recente medicamente care pot fi folosite pentru tratarea psoriazisului. Acestea includ, printre altele, infliximab, etanercept si adalimumab. Se administreaza intravenos. Unele sunt doar pentru indicatie spitaliceasca.

Masuri preventive

Multi pacienti doresc sa stie ce pot face pentru a preveni agravarea psoriazisului. S-a demonstrat ca pacientii cu o dieta saraca in grasimi si cu un stil de viata sanatos au un control mai bun asupra bolii lor. Un stil de viata sedentar si obezitatea trebuie evitate, stresul emotional controlat, o dieta sanatoasa si variata si exercitii fizice frecvente.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news