Tribunalul Bucuresti a decis iesirea Plafar din insolventa, dupa ce si-a platit toate creantele la valoarea nominala, sustine administratorul judiciar Assistance Insolv, firma din grupul Borza si Asociatii.
Firma a fost controlata la intrarea in insolventa din 2009 de Ministerul Economiei si a avut atunci datorii de 5,1 milioane lei. Chiar daca firma a avut peste 80 de creditorii, multi dintre acestia au fost administratiile finantelor publice din multe orase din tara.
Printre cele mai mari creante le-au avut AFP din Craiova sau Brasov, de peste 750.000 de lei, respectiv peste 600.000 de lei. In rest, sumele datorate de Plafar au fost mult mai mici si deci si presiunea de achitare la fel, cu atat mai mult cu cat a fost vorba de institutii de stat.
In cazul datoriilor catre firme s-a intalnit o situatie similara. Multi creditori au avut creante dar putine au fost sume semnificative de recuperat, majoritatea pentru prestari servicii. Una dintre cele mai mari sume de recuperat le-a avut SC Bigmed SRL, de circa 370.000 de lei.
Plafar a intrat in insolventa in 2009, la cererea actionarului majoritar, Ministerul Economiei. La finele anului 2010 creditorii au aprobat planul de reorganizare propus de administratorul judiciar.
Pe langa achitarea creantelor, firma a facut investitii de peste 5 milioane lei pentru reabilitarea spatiilor de productie si modernizarea proceselor si capacitatilor de productie.
Cum banii n-au cazut din cer, acest lucru s-a intamplat cum era si firesc si prin inchiderea unor unitati si vanzare de active. Firma a inchis sucursalele Braila, Craiova, Timioara si Braov si a reabilitat cladirile din sucursala Cluj si a retehnologizat si modernizat halelr de producie din Sucursala Cluj.
Plafar a transferat productia intregii game de ceaiuri si siropuri din Sucursala Braov in Sucursala Cluj, toate acestea avand ca efect reducerea pierderilor, cresterea cifrei de afaceri. Un rezultat a fost ca afacerile Plafar au crescut de la 6,1 milioane lei in 2010 la 7,3 milioane lei anul trecut.
Ce nu a reusit administratoul judiciar a fost sa vanda mai multe terenuri pe care le are Plafar in tara in Caracal sau in comunca Cogealac si nici terenul si constructiile din Brasov.
Laudabil ramane insa faptul ca dupa 16 ani consecutivi de pierdere, anul 2011 este primul in care Plafar SA incheie exercitiul financiar pe profit.