Obiceiul prost de a roade unghiile, atat la adulti, cat si la copii, se numeste onicofagie. De asemenea, se poate intampla ca persoanele care sufera de aceasta tulburare sa muste pielea, mai precis, cea din jurul unghiilor si sa se raneasca usor.
Exista pareri diferite despre onicofagie, unii o considera doar un obicei prost care poate fi eliminat cu vointa, in timp ce altii cred ca este un impuls care nu poate fi controlat atat de usor.
Daca esti una dintre acele persoane care isi musca unghiile sau au persoane apropiate care o fac si vrei sa afli mai multe despre asta, inacest articol vei gasi toate informatiile despre onicofagie: cauze si tratament .
Onicofagia: cauze
Printre cele mai frecvente cauze ale onicofagiei se numara doi factori care sunt din ce in ce mai populari astazi, deoarece stilul nostru de viata tinde sa genereze stres si anxietate. Desigur, ai nevoie de o cale de evadare atunci cand treci prin momente de nervi si, pentru a le calma, oamenii intreprind diferite actiuni precum fumatul, mestecat guma sau roadea unghiilor. Retinand acest act de eliberare a tensiunii , onicofagia devine un obicei si poate fi dificil de schimbat.
Un alt motiv al onicofagiei, in principal la copii, se datoreaza imitatiei deoarece atitudinile lor sunt strans legate de cele ale adultilor din jurul lor, asa ca cei care au parinti care isi musca unghiile sunt susceptibili ca si micutul sa ia aceasta atitudine.
De asemenea, onicofagia are, de asemenea, diversi factori psihosomatici ca cauze foarte frecvente . Desi exista numerosi factori de acest tip, dezechilibrele emotionale se remarca printre cei mai frecventi:
- au o stima de sine scazuta
- Au suferit schimbari drastice in viata
- Fiind o persoana care traieste cu furie si frustrare.
Consecintele muscaturii unghiilor
Desi onicofagia nu reprezinta o problema atat de grava in sanatatea celor care sufera de ea, este posibil sa se prezinte unele circumstante neplacute ca urmare a acestui obicei prost, in special:
- Infectii: in timp apar leziuni ale cuticulei, care pot fi profunde si pot genera infectii la nivelul unghiei sau a pielii din jurul acesteia, deoarece exista numeroase bacterii in gura care vin in contact direct cu zona afectata.
- Deformari: datorita miscarii constante si repetitive se pot genera deformatii la nivelul arcadei, gurii si dintilor, astfel incat copiii si adolescentii pot suferi modificari atat de mari incat vor trebui sa mearga la stomatolog.
- Leziuni ale gingiilor: muscatul constant de unghii, care sunt un material destul de dur pentru gingii, poate provoca leziuni precum inflamatia sau cunoscuta gingivita.
- Estetica: aceasta este una dintre consecintele mai putin importante ale onicofagiei, dar estetica, din cauza unghiilor deformate sau a pielii uzate in jurul ei, poate afecta mai ales adolescentii.
Onicofagia: tratament
Exista numeroase tratamente si optiuni pentru a ajuta persoanele care sufera de onicofagie, cu toate acestea, alegerea va depinde de severitatea tulburarii si de fiecare pacient. Unele dintre ele raspund la un simplu tratament de manichiura si la aplicarea locala a diverselor substante pentru a elimina putin cate putin comportamentul.
Deoarece este un obicei prost, este posibil sa-l inlocuiti cu unul pozitiv. De exemplu, ai grija de unghiile tale si ia-ti o manichiura pentru estetica pentru a nu abuza de ele, totusi, poti opta si pentru diverse tehnici de modificare a comportamentului sau metode de eliberare a anxietatii si tensiunii, precum mingi antistres.
La fel, exista mai multe optiuni naturiste precum : bea floarea pasiunii, mestecatul de ghimbir sau guma de mestecat fara zahar, folosirea de usturoi sau suc de lamaie pe unghii sau respectarea unei diete bogate in acizi grasi omega 3 si vitamina B. In plus, pot fi diferite sfaturi. urmat pentru a Evita sa-ti musti unghiile ca si cum ai pune unghii false.