Despre sanatate, cu ipocrizie

A sosit momentul adevarului: cate dintre proastele noastre obiceiuri pot fi neutralizate de cele bune si sanatoase? Meniul din fata mea e mai mult decat apetisant, cu cele mai savuroase lasagna bolognese, rulou din piept de pui cu sunca, ciuperci si cascaval sau deserturi absolut delicioase – de la inghetata la spuma de ciocolata. Stau cateva secunde si ma gandesc – da, as putea sa imi iau absolut orice vreau, greutatea mea nu a depasit niciodata 47 de kilograme (stiu ca ma urati…).

Dar, invariabil, sfarsesc prin a-mi comanda doar broccoli sau salata greceasca. Nu-mi iau nici suc de portocale rosii, ci aleg limonada. Cu miere, bineinteles, zaharul nu face parte din viata mea. „De ce ar face cineva asta?”, sunt sigura ca va intrebati. Ei bine, am o mica obsesie legata de mancarea sanatoasa. Iar asta exclude carnea (imediat imi imaginez cum e adusa de peste mari si tari, veche de cateva luni, din animale crescute cu hormoni), E-urile si alimentele procesate (nu am mai mancat cascaval de la petrecerea de Revelion) etc. Vai, dar ce constiincioasa sunt, nu-i asa? O adevarata lectie despre stilul de viata sanatos, care nu sufera abateri. Desigur, am uitat sa mentionez ca primul lucru pe care il fac cand ma asez la masa este sa imi aprind o tigara. Si apoi altele, nu conteaza cate.

Asta e ironia: nu m-as atinge niciodata de o capsuna cu aspect mutant, dar nu ma despart de tigari. Si am constatat ca acest gen de ipocrizie e infloritor. Prietena mea, Adela, este un monument de vointa: de cand o stiu, merge la sala de trei ori pe saptamana si o data la dansuri, se trezeste la 6 dimineata si are o conditie fizica excelenta. Ce mai, un adevarat model… Asta pana seara, cand ajunge, cu aceeasi frecventa saptamanala, intr-un bar cu atmosfera degajata. Cocktail-urile curg si, in curand, am in fata exemplul viu ca femeile si bautura nu fac casa buna. Nu am reusit nici pana acum sa inteleg cum se impaca antrenamentele ei draconice cu dezmatul bahic. O suspectez de o ipocrizie inrudita cu a mea… Si nu e singurul exemplu. Sa va mai povestesc despre amica mea, cea pe care o invidiez cel mai mult pentru atitudinea ei zen. Se poate ca secretul ei sa fie cursurile de yoga si aikido? Posibil, nu degeaba intelepciunea asiatica a atras atati discipoli. Mantra ei e atitudinea pozitiva – e mereu atat de calma si de intelegatoare, incat te face sa te simti cea mai rautacioasa persoana din lume. Dar totul se intampla in zilele de weekend. In timpul saptamanii, viata ei pare un scenariu de autodistrugere: nopti petrecute la birou pana la 4 dimineata, presiunea maxima a deadline-urilor o data la cateva zile, certuri cu sefii si colegii, crize de plans. E workaholica si nu cedeaza nici un milimetru. Pana cand?

Sunt ipocrita si ma tratez

E foarte cool si frumos sa adopti dieta organica, sa fii zen sau dependenta de sala de fitness. Dar la ce bun sa te indopi cu soia (nemodificata genetic) cand nu te poti desparti de ginul tonic? Sau sa iti admiri abdomenul perfect neted cand fumezi un pachet de tigari pe zi? Cat de ipocrite pot fi femeile cand vine vorba de obiceiuri complet nesanatoase? E incredibil cat de mult… Majoritatea se amagesc ca partea pozitiva si cea negativa se aduna cumva si o sa dea cu plus. Dar matematica nu tine cont de asteptarile noastre…

Da, cu siguranta ca e bine sa ai o dieta gandita, dar de aici si pana la mandria ca doar asta te transforma intr-o persoana sanatoasa e cale lunga. Oricat ne-ar placea sa ne imaginam ca obiceiurile periculoase pot fi anihilate prin altele sanatoase, e o utopie. Nu o sa uit o discutie cu prietena mea Andreea, medic. Aproape de fiecare data cand ne intalnim, incep sa o chestionez despre tot felul de metode care ar putea diminua riscul bolilor cauzate de fumat. Ca am citit nu stiu unde ca un anumit extract, luat in mod regulat, ajuta la curatarea plamanilor de fumatori sau ca nu stiu ce planta exotica are miraculoase efecte anti-cancerigene. Apoi o plictisesc cu intrebari despre statistici medicale: ce au in plus sau in minus fumatorii care se imbolnavesc fata de ceilalti fumatori s.a. Pana intr-o zi cand m-a intrebat: „Draga mea, esti obsedata de subiectul asta. Cauti mereu metode prin care sa diminuezi riscurile si sa poti sa fumezi in continuare in loc sa te lasi, pur si simplu. Asta e metoda!”. Da, daca stai sa te gandesti, e absolut ridicol… Sa cauti asigurari ca poti sa iti mentii proastele naravuri facand cateva fapte bune.

No smoking

De curand, am primit un comunicat de presa din partea companiei Pfizer, care a lansat un nou tratament pentru cei care vor sa se lase de fumat – Champix. „In Romania peste 30% din populatia activa (44% barbati si 17,5% femei) fumeaza, iar asta ne situeaza pe un loc fruntas in Europa. Cercetarile au scos la iveala ca, in ultimii 15 ani, prevalenta fumatului la barbati a ramas constanta, in timp ce la femei s-a dublat, crescand alarmant in randul adolescentelor si al femeilor tinere.” Nu va mai plictisesc cu observatiile despre riscurile imbolnavirii, sunt deja cliseu, dar acest lucru chiar e ingrijorator. Sa aiba oare ipocrizia de-a face cu asta? 

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news