Lucrul de acasa nu este deloc usor, cu atat mai putin atunci cand ai copii mici. Aflati cum sa-i tineti ocupati in timpul zilei de lucru.
In lumea de astazi, munca la distanta a devenit o norma si, odata cu aceasta, necesitatea de a distra copiii acasa. Pana nu cu mult timp in urma, era invers si majoritatea parintilor mergeau la munca in afara casei.
Desi aceasta noua modalitate are beneficiile ei, are si alte daune: este o cauza de anxietate, stres si vinovatie la parintii copiilor mici . Pentru ca desi isi vad copiii mai mult acum, asta nu inseamna ca au mai multe ore pentru ei.
Gasirea granitei dintre ziua de munca si viata personala este extrem de dificila . Mai ales cand copiii cer atentie constanta si nu s-a realizat o buna organizare.
Ca copiii sa se uite la televizor pe toata durata zilei de lucru nu este potrivit, dar nu este posibil sa fii distras tot timpul pentru a-i ingriji. Atunci incarcatura mentala poate deveni paralizanta si este necesar sa gasim o solutie care sa avantajeze toata lumea.
9 moduri de a-mi distra copiii in timp ce lucrez de acasa
Oamenii care nu au lucrat niciodata de acasa cu copiii lor inauntru pot crede ca nu este un lucru atat de complicat de realizat. Dar realitatea este alta, deoarece a le distra pentru o zi intreaga de lucru nu este atat de simpla .
Copiii mici pot petrece ore intregi jucandu-se, atata timp cat cineva le este alaturi fizic si emotional. Pentru ca munca de acasa este aproape de corp, dar capul este in alta parte. Ei observa acest lucru si, in consecinta, cer mai multa atentie.
Cand copiii sunt mai mari, este posibil ca comportamentul lor sa se inrautateasca daca se plictisesc sau nu stiu ce sa faca. In aceste situatii apar nervozitate si dispute. Dar este important sa evitati sa ajungeti in acest punct.
Este esential sa gasiti o modalitate prin care copiii sa se distreze si , in acelasi timp, sa invete sa respecte programul de lucru al parintilor . Mai ales daca doar unul dintre ei are grija de copii toata ziua.
Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa va combinati activitatile profesionale cu viata de familie.
1. Stabiliti rutine pentru zilele lucratoare
Rutinele sunt instrumente esentiale pentru organizarea familiei . Ele permit copiilor sa inteleaga dinamica casei si sa anticipeze diferite evenimente, fara a reactiona exagerat la schimbare.
Inainte de a va incepe ziua de munca, acordati-va un moment pentru a discuta cu copiii dvs. si organizati ziua familiei. Numai intelegand ce se intampla ei vor putea coopera cu tine.
Puteti crea un program vizual, in care sa fie clar cand vor avea loc activitatile si care dintre acestea vor trebui facute singur.
Aminteste-le ca, chiar daca vei fi alaturi de ei, la un moment dat in timpul zilei va trebui sa fii atent la munca .
2. Cere-le colaborarea pentru ca ulterior sa le poti dedica tot timpul
In cazul in care sunt ceva mai in varsta, le poti incredinta cateva treburi casnice. De exemplu, dezbraca-te hainele sau comanda-ti camera. Astfel casa va fi in conditii mai bune si vor fi colaborat cu tine pentru a-ti oferi mai mult timp liber ulterior.
Daca fac lucrurile bine si iti respecta programul de lucru, la sfarsitul saptamanii ii poti recompensa. Nu neaparat cu obiecte materiale, ci cu ceva care le multumeste. Poate fi cina ta preferata, un plan de familie in aer liber sau ceva ce ai lasat in asteptare pentru o ocazie speciala.
3. Evita sa te suprasoliciti cu activitati care necesita atentia ta
Daca intr-o zi ai un eveniment important la serviciu, evita sa te angajezi alaturi de copiii tai sa faci alte planuri. In acea zi limiteaza activitatile care necesita supravegherea ta.
O idee buna este sa le cereti sa deseneze sau sa picteze in timp ce lucrati sau sa le oferiti niste puzzle-uri adecvate varstei. De asemenea, este ingenios sa marchezi pe ceas ora la care trebuie sa ramana in acea activitate , pentru ca ulterior sa se poata bucura de un moment impreuna si liber de responsabilitati.
Jocurile de constructie sunt, de asemenea, o modalitate buna de a distra copiii in timp ce lucreaza acasa. In plus, se vor bucura sa creeze cu imaginatia lor, iar timpul va zbura.
4. Faceti treburile impreuna
Cum sa-mi distrez copiii in timp ce lucrez acasa? O alternativa: sa facem impreuna (in acelasi spatiu, unul langa altul) munca pe care trebuie sa o faca fiecare.
Temele sunt responsabilitatea ta. Profitand de timpul in care esti si tu ocupat pentru a-si indeplini sarcinile, va avea ca rezultat un timp de calitate in timpul si dupa.
De asemenea, daca esti prin preajma si el are indoieli, nu o lua ca pe o distragere a atentiei pentru a-l ajuta sa iasa din blocaj. Considera-l o forma de odihna. Sa-i explici ceva ii va oferi siguranta si incredere si, mai ales, incurajare; timpul pe care il investiti in a-l ajuta, va va oferi mai mult timp pentru ocupatie si concentrare.
5. Incercati metoda „pomodoro”.
Lucrati concentrat timp de 25 de minute si opriti-va pentru 5. Dupa ce va odihniti si va limpeziti mintea, reveniti la concentrare. Dupa patru blocuri de munca, odihneste-te mai mult.
Aceasta este o tehnica de organizare a timpului de munca care da roade bune si ti-ar permite, in pauze, sa te dedici vorbirii, indrumandu-ti copiii, insotindu-i intr-una dintre sarcinile lor.
De fapt, cel mai bun lucru ar fi sa impartasesti aceleasi linii directoare si intervale de munca si odihna, ceea ce i-ar face sa se inteleaga mult mai mult si sa dobandeasca intelegere reciproca.
6. Organizeaza intalniri cu prietenii sau verii lor
Plictiseala si singuratatea nu sunt o combinatie buna. Daca este posibil, din cand in cand, aranjati ca veri sau un prieten sau un coleg de clasa sa vina in vizita pentru a face temele impreuna sau doar sa se joace.
Capacitatea de a planifica intalnirile va face ca optiunile de joc, studiu sau recreative sa raspunda unui plan , unei strategii de instruire si educatie.
De exemplu, repetati impreuna instrumente muzicale, intreprindeti constructia unui puzzle laborios sau studiul unor subiecte complexe precum biologia sau matematica.
Lasarea intalnirilor in deriva sau intamplator poate fi uneori interesant, dar alteori contraproductiv.
7. Gestioneaza ceea ce ai nevoie pentru a face mestesuguri
Urmand liniile anterioare, pregatirea orelor de crestere si dezvoltare emotionala a copiilor trece prin organizare si planificare.
Programarea zilelor de pictura, mestesuguri sau executarea unor sarcini care merita constructie, trebuie sa raspunda proiectelor concepute anterior.
Ideea este ca copiii sa inteleaga ca gestionarea resursei timpului intr-un mod inteligent si consensual va fi benefic pentru toata lumea.
8. Pregatiti o piesa de teatru
O invitatie catre rude si prieteni poate aparea in programarea activitatilor de familie, pentru premiera unei piese de teatru de familie. Acel angajament artistic ii va face sa aiba grija de detalii: de la conceptia lucrarii pana la elaborarea costumelor si a decorului.
In momentele tale libere, inspecteaza progresul, da-ti parerea, stimuleaza-i si ajuta-i sa urmeze planul de lucru adaptat orelor de prezentare . Ca proiectul sa fie impartasit si mai presus de toate, luat foarte in serios.
9. Organizati o sesiune buna de film
Am spus deja mai sus ca televiziunea nu este cea mai buna optiune. Ce zici de listele de filme selectate? Ele pot fi tematice, clasice, istorice. Exista multe posibilitati si abordarea cinematografiei de autor va aduce rezultate estetice rafinate.
Este foarte probabil ca copiii tai sa vrea sa se distreze cu aceste sesiuni si sa astepte ca orele tale de lucru sa inceapa cinema de calitate acasa. Pregateste totul, floricele incluse.
Combina munca de acasa cu familia
Amintiti-va ca educand calm, evitand luptele si tensiunile, veti obtine rezultate mai bune. Copiii se adapteaza la rutine mult mai repede decat adultii.
Profita de aceasta conditie si invata-i sa colaboreze cu tine in timpul zilei de lucru. Din eforturile lor vor veni recompense grozave, cum ar fi sa va bucurati de timpul exclusiv pentru ei.