Desi exista multe motive pentru care te-ai putea gasi in situatia de a fi parintele singur pentru copilul tau, exista si alte cauze mai putin cunoscute si rar recunoscute. Daca putem intelege cu ce au de-a face unele dintre aceste familii si le putem ajuta acolo unde putem, putem contribui sa facem din aceasta lume un loc mai bun, chiar daca este doar prin transmiterea unui zambet grijuliu sau invitand parintele singur la o cafea.
Unii ar putea ignora aceste cauze mai putin obisnuite ale parintelui singur, deoarece unele ar putea fi temporare, dar sa nu uitam ca chiar si un parinte singur „traditional” poate fi doar parinte singur pentru o perioada temporara.
Asadar, inainte de a discuta cauzele mai putin cunoscute ale parentalitatii singure, iata o lista a cauzelor mai cunoscute. Cand luam in considerare notiunea de „cauze ale unui singur parinte”, ne referim la ideea ca o persoana singura este responsabila pentru luarea deciziilor, bunastarea si ingrijirea unui copil sau a copiilor pentru o perioada prelungita. Suficient pentru a experimenta greutati si pentru a influenta viata copilului.
Cauzele comune ale parentalitatii singure:
- Divort
- Moarte
- Sarcina minora sau precoce
- Adoptia unui parinte singur
- Inseminarea donatorului
Cauzele mai putin frecvente ale unui singur parinte
1. Fratii care ii cresc pe cei mai mici
Poate din cauza mortii unui parinte si a lipsei unei alte implicari din partea celuilalt parinte, sau chiar a mortii ambilor parinti, a dependentei de droguri, a timpului in inchisoare sau a bolilor mentale sau fizice, unii frati isi cresc singuri fratii mai mici.
Aceasta este o perioada grea pentru ei; se confrunta cu pierderi semnificative si o responsabilitate si mai mare intr-un moment in care nu sunt pregatiti sau nu sunt pregatiti.
Adesea, in aceste cazuri, nu exista alti membri ai familiei in preajma care sa poata ajuta si astfel povara este lasata in seama fratelui mai mare sau mai mare. Ei sunt eroii necunoscuti care adesea se descurca cu foarte putin sprijin.
2. Bunicii care ii cresc pe copii
Uneori, din multe motive, bunicii isi asuma responsabilitatea cresterii copiilor.
Poate pentru ca copilul lor este instabil, dependent de droguri, se confrunta cu depresie sau boli mintale sau ajuta pentru ca parintele trebuie sa lucreze sau sa lucreze.
Aceasta este o alta cauza, in mod obisnuit, trecuta cu vederea, a parintelui singur, intreprinsa de mai multi eroi necunoscuti din viata.
3. Parinti maternali singuri
Unii oameni singuri aleg sa faca diferenta in lume prin promovare – este o slujba plina de satisfactii si o alegere de stil de viata pentru cei care iubesc copiii si doresc sa ii ajute pe cei care nu au modele atat de grozave sa aiba o anumita forma de stabilitate.
Parintii adoptivi s-ar putea specializa in a face fata comportamentelor provocatoare provocate de educatia proasta a parintilor in trecut, astfel incat sa-l pregateasca pe copil pentru a-si gasi un camin permanent si stabil in viitor.
4. Probleme de dependenta
Daca un parinte se confrunta cu probleme de dependenta, cum ar fi abuzul de droguri sau alcool, poti fi sigur ca celalalt parinte creste singur copiii.
Celalalt partener se ocupa, de asemenea, de problemele pe care le intampina sotul sau partenerul sau si le aduce in gospodarie. Acesta este un moment problematic si dificil pentru parintele singur si este o cauza a parintelui singur, care este adesea trecuta cu vederea de catre societate.
5. Probleme de sanatate mintala
Intr-un fel, provocarile cu care se confrunta un parinte singur care se confrunta cu dependente sunt similare cu cele care au de-a face cu un partener sau sot care are probleme de sanatate mintala – mai ales daca acestea sunt grave.
Problemele de sanatate mintala pot determina ca un parinte sa fie departe de casa familiei pentru a se putea vindeca.
Dar inseamna, de asemenea, ca nu este probabil sa poata lua decizii responsabile sau sa-si ghideze copiii in timp ce acestia sunt instabili mental. Aceste probleme pot fi temporare sau pot dura toata viata, lasandu-l pe sotul stabil cu multe de rezolvat singur.
6. Probleme de sanatate fizica
Daca unul dintre parinti este bolnav fizic pentru o perioada prelungita, ceea ce duce la un timp absent in spital sau este prea bolnav pentru a putea avea energia necesara pentru a ajuta copiii.
Va depinde de celalalt parinte sa intretina gospodaria, sa creasca copiii, sa se ocupe de finante si sa aiba grija de sotul bolnav.
Aceasta este o alta cauza mai putin cunoscuta a parintelui singur, care ar putea face ca parintele singur sa aiba nevoie de ajutor si sprijin din partea celor din jur.
7. Inchisoare
Daca un parinte a fost trimis la inchisoare, isi lasa familia in urma. Acum ar putea fi dificil sa ai empatie pentru o familie care are un parinte in inchisoare, dar copiii si celalalt sot nu au comis crima, asa ca nici ei nu ar trebui sa fie pedepsiti.
Toate deciziile privind ingrijirea si asigurarea copiilor revin acum unui parinte care, in functie de perioada de timp pe care sotul/sotia are nevoie pentru a servi, poate duce, in unele cazuri, la o gospodarie monoparentala pe termen lung.
8. Deportarea
Acest lucru se explica de la sine daca exista o familie in care un parinte a fost deportat dintr-o tara in care parintele ramas este lasat sa aiba grija de copii. Si in cele mai multe cazuri, probabil ca va fi complet singur.